18 Mülteci İçin Panik Oldular, Yaygara Kopardılar

Fransa’nın İngiltere sınırında ortada kalan 100’e yakın mülteci çocuk iki ülke arasında krize neden oldu. Londra Paris’i azarlarcasına “çocuklara iyi bakın” mesajı gönderirken Paris, Londra’nın çocukları ülkeye kabul ederek sorumluluklarını derhal yerine getirmesini istedi.

18 Mülteci İçin Panik Oldular, Yaygara Kopardılar
30 Eki 2016 11:31:28

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, kampın boşaltılması sürecinde yüze yakın çocuğun kamptan çıkarılarak geceyi sokaklarda geçirmeye zorlanması üzerine, Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'yi uyardı. Rudd, Cazeneuve'ye gönderdiği mesajda, “Calais'de kalan çocukların hakkıyla korunması ve bakım ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiğini” vurguladı. Kamptan, “İngiltere'de aileleriyle tekrar buluşmak ya da bir sığınmacı merkezine yerleştirilmek” vaadiyle çıkartılan çocukları almak için herhangi bir ulaşım aracı sağlanmamış, hatta polis birlikleri çocukların etrafını sararak gözyaşartıcı gaz ve şok tabancasıyla müdahale etmişti. Çocuklar ve yetişkinlerden oluşan 70 kişilik grup geceyi geçirmek için harabeye dönen kampa geri dönmüş ve terk edilmiş, soğuk okul binasında geceyi geçirmişti.

FRANSIZLAR ŞAŞKIN VE ÖFKELİ

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise İngiliz meslektaşı Amber Rudd'un kendisine yönelik yaptığı eleştiriden duyduğu şaşkınlığı dile getirdi. Cazeneuve, kendisinin ve diğer bakan arkadaşlarının, Rudd'un demeçlerini “şaşkınlıkla karşıladıklarını” belirtti. Rudd, “Fransız Bakanlar İngiltere'nin, oraya gitme umudu taşıyan çocukları almak için sorumluluklarını hemen yerine getirmesini bekliyor. Bu çocukların korunması için en iyi yol” ifadelerini kullandı. Fransa, binden fazla reşit olmayan çocuktan oluşan yaklaşık 6 bin mülteciyi ülkenin farklı kentlerine yerleştirdi. İngiltere, 240 ila 300 kadar çocuğu kabul etti ve daha yüzlerce çocuğu kabul etmesi gerekiyor.

BM'DEN DUBLİN HATIRLATMASI

Ancak 18 yaş altı 100'den fazla çocuk, İngiliz ve Fransız yetkililerinin kendileri hakkında karar vermesini bekliyor. Birleşmiş Milletler, Dublin Yönetmeliği altında, İngiltere'nin aile bağları bulunan refakatsiz çocukları alması gerektiğini belirtiyor. Perşembe günü Calais'de bulunan Liberal Demokrat Barones Sheehan, hem İngiltere'nin hem Fransa'nın, BM Çocuk Hakları Sözeşmesi'ne tabi olan çocuklara karşı sorumluluklarını yerine getirmede başarısız olduklarını belirtti. BM anlaşmasının çocuklara “özel ilgi ve destek” sağlanması anlamına geldiğini belirten Sheehan, iki ülkenin de kanunu çiğnediğini söyledi.

Fransız vekil yaygara kopardı

Fransa'da ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti Marsilya Milletvekili ve Marsilya 11. ve 12. Bölge Belediye Başkanı Valerie Boyer, Calais'de çarşamba günü dağıtılan sığınmacı kampından tahliye edilen 18 sığınmacının şehre gelişinden “endişeli” olduğunu söyledi. Twitter hesabından mesaj paylaşan Boyer, “Hükümet seçimini yaptı. Sığınmacılar tepemize çıkacak, şehirlerimize dağılacak. Valilik halkın güvenliğini düşünsün” ifadelerini kullandı. Fransa İstatistik Kurumu'nun (INSEE) verilerine göre, merkez nüfusu 855 bin olan Marsilya'da merkeze bağlı banliyöler de dahil toplam 1 milyon 727 bin kişi yaşıyor.



0 Yorum

Yorum Yaz