ABD İle İsrail, Yüzyılın Anlaşmasını İmzaladı

İsrail medyası, Trump & Netanyahu'nun iki devletli çözüm planını rafa kaldırarak, Filistin topraklarındaki İsrail işgalini genişleten ve egemenliğini güçlendiren, Arap liderlerin de desteğini alan sözde barış anlaşması üzerinde anlaşmaya vardığını duyurdu.

ABD İle İsrail, Yüzyılın Anlaşmasını İmzaladı
26 Tem 2017 09:47:13

Haaretz gazetesi, Filistin ve işgalci güçler arasında 70 yılı aşkın süredir devam eden çatışma ve işgal sürecine “yüzyılın anlaşması” ile son verilebileceğini gündeme taşıyan bir iddiaya yer verdi. Gazete, Donald Trump ve Netanyahu’nun, iki devletli çözüm planını rafa kaldıran yeni bir tasarı üzerinde el sıkıştığını duyurdu.

Anlaşmanın uygulanması durumunda Gazze şeridinin Mısır tarafından yönetilmesi, Batı Şeria’nın işgal altındaki bölgelerinin Ürdün’ün siyasi koruması altına alınması, Batı Şeria’nın geri kalan bölgelerinin İsrail kontrolü altına girmesi ve İsrail’in sözde egemenliği altında yaşayan Filistinlilere İsrail vatandaşlığı verilmesi öngörülüyor.

İsrailli yetkililerin “yüzyılın anlaşması” olarak nitelendirdikleri tasarıyı hayata geçirebilmek için başta Abdulfettah el-Sisi ve Kral Abdullah olmak üzere çok sayıda Arap liderle görüşme yürüttüğü biliniyor. ABD Dışişleri eski bakanı John Kerry de 2016 yılının Şubat ayında Netanyahu, Sisi ve Kral Abdullah üçlüsüyle görüşmeler gerçekleştirmişti.

Almesryoon.com’da İsrailli gazeteci Yossi Verter’a dayandırılaran haberde ise Netanyahu’nun, (İsrail) anamuhalefet eski lideri Isaac Herzog ile birlikte Abdulfettah el Sisi ile 2016 yılının Nisan ayında, Kahire Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gizli bir görüşme gerçekleştirdiği iddialarına yer verildi.

Haaretz ayrıca, “barışı” destekleyen ülkelerin kesintisiz maddi yardımları şartıyla İsrail’le yapılmış olan barış anlaşmalarını yenilemeyi taahhüt eden Sisi ve Kral Abdullah’ın söz konusu anlaşmada kilit rol üstlendiği yorumunda bulundu.



0 Yorum

Yorum Yaz