ABD, İngiltere ve Fransa Suriye'yi vurdu: İşte dakika dakika yaşananlar

ABD, İngiltere ve Fransa sabah erken saatlerde Suriye'de hükümetin kimyasal silah kapasitesiyle ilgili olduğunu öne sürdüğü hedefleri vurdu. İşte dakika dakika yaşanan gelişmeler:

ABD, İngiltere ve Fransa Suriye'yi vurdu: İşte dakika dakika yaşananlar
14 Nis 2018 11:50:15

20:35 - Rusya'nın Suriye tasarısı BM Güvenlik Konseyi'nde reddedildi

ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'deki hava saldırıları sonrası BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağıran Rusya'nın Konsey'e sunduğu karar tasarısı reddedildi.

Tasarı, ABD ve müttefiklerinin Suriye'ye yönelik "saldırganlıklarının" kınanması çağrısı yapıyordu.

Rusya'nın dışında sadece Çin ve Bolivya tasarıya destek verdi.

8 ülke tasarının aleyhinde oy kullanırken, 4 ülke de çekimser kaldı.

20:15 - İsrail'den saldırıya destek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu; ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'deki hava saldırılarına tam destek verdiklerini söyledi.

Daha önce İsrail güvenlik kabinesinin üyelerinden Yoav Gallant da "Kimyasal silahların kullanımı, insanlığın daha fazla müsamaha gösteremeyeceği bir kırmızı çizginin aşılması anlamına geliyor" demişti.

Yoav Gallant ayrıca saldırıları, "İran-Suriye-Hizbullah şeytan eksenine önemli bir mesaj" olarak nitelendirmişti.

Amerikalı yetkililer İsrail'in saldırılar öncesi bilgilendirildiğini açıklamış, İsrail saldırılar sonrası ise 1967'den bu yana işgal ettiği Golan Tepeleri üzerinde hava sahasını kapatmıştı.

19:50 - Trump, May ve Macron hemfikir: Saldırılar başarılı

İngiltere Başbakanı Theresa May'in Suriye'deki hava saldırıları sonrası bugün ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile birer telefon görüşmesi yaptığı açıklandı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, üç liderin hava saldırılarının başarısı konusunda hemfikir oldukları belirtildi.

19:30 - NATO'dan destek açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifak üyesi tüm ülkelerin Suriye'de hava saldırıları düzenleyen ABD, İngiltere ve Fransa'ya destek verdiklerini söyledi.

Brüksel'de bir basın toplantısı düzenleyen Jens Stoltenberg, "NATO, Suriye rejiminin bir kez daha kimyasal silahlar kullanmasını sert şekilde kınıyor" dedi.

Kimyasal silah kullanımının cezasız kalamayacağını vurgulayan Stoltenberg, Duma'daki saldırının sorumlularının hesap vermesi gerektiğini belirtti.

Stoltenberg, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Kimyasal silahların kullanılması kabul edilemez ve sorumlular hesap vermelidir. NATO, kimyasal silahların kullanımını uluslararası barışa bir tehdit olarak görmektedir ve Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne (CWC) bağlı kalınması önem arz etmektedir."

19:13 - Fransa Savunma Bakanı: Suriye rejimi zayflatıldı

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, düzenledikleri hava saldırıları sonrası Suriye rejiminin kimyasal silah üretme ve stoklama kapasitesinin oldukça azaltıldığını söyledi.

Hedeflerin dikkatli seçildiğini vurgulayan Parly, misyonlarını başarıyla tamamladıklarını belirtti.

Parly ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Fransa Genelkurmay Başkanı Francois Lecointre de Suriye'nin hava savunma sisteminin etkisinin "çok sınırlı" olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

19:05 - Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi: Kimyasal saldırı güçlü bir yanıt gerektiriyordu

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, ülkesinin, Suriye'nin Duma kentindeki kimyasal saldırıdan Beşar Esad rejiminin sorumlu olduğu konusunda hiçbir şüphesi olmadığını söyledi.

François Delattre, saldırının "güçlü bir yanıt" gerektirdiğini belirtti.

Suriye'deki 105 hedefin 85'i Amerikan, 12'si Fransız, 8'i de İngiliz füzeleriyle vurulmuştu.

18:53 - İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi: Suriye'nin kimyasal saldırıları insanlığa karşı suç

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi  Karen Pierce, ülkesinin Suriye'deki hava saldırılarına katılmasını "insani bir müdahale" olarak nitelendirdi ve sadırıların yasal olarak meşru olduğunu söyledi.

Karen Pierce, "Suriye rejimi 7 yıldır halkını öldürüyor. Kimyasal silahların kullanımı hem savaş suçudur, hem de insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur." dedi.

18:48 - ABD'nin BM Daimi Temsilcisi: Suriye'nin kimyasal silah programını sekteye uğrattık

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi  Nikki Haley ise Güvenlik Konseyi'ndeki konuşmasında, Suriye'de Beşar Esad yönetiminin yeniden kimyasal silah kullanması halinde ülkesinin yeniden "atışa hazır" olacağını söyledi.

Nikki Haley, "Suriye'nin kimyasal silah programını sekteye uğrattık. Eğer Suriye rejimi irademizi sınayacak kadar aptalsa, bu baskıyı muhafaza etmeye hazırız" dedi.

Haley, Rusya'nın geçmiş vetolarının, Esad tarafından "kimyasal silah kullanması için bir yeşil ışık" olarak kullanıldığını, ABD'nin Şam rejiminin yeniden "toplum katliam" yapmasına izin vermeyeceğini belirtti.

18:15 - BM Genel Sekreteri'nden itidal çağrısı

BMGK oturumunun başında bir konuşma yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Konsey üyesi tüm ülkelere, itidallı davranmaları ve Suriye'de gerginliği artırıcı adımlardan kaçınmaları çağrısı yaptı.

Guterres, BM'nin, Suriye'nin Duma kentinde kimyasal saldırı düzenlendiği iddialarını soruşturması gerektiğini, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) heyetinin bölgede incelemeler yapmaya hazır olduğunu söyledi.

18:00 - BM Güvenlik Konseyi Rusya'nın çağrısı üzerine toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD İngiltere ve Fransa'nın, Suriye'de rejimin kimyasal silah tesislerine yönelik hava saldırısı düzenlemesi üzerine bugün acil toplandı.

17:44 - Yunanistan: Suriye'deki saldırılar Soğuk Savaşı tetikler

Yunanistan; ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'deki hava saldırılarına mesafeli yaklaştı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, "Bu gibi operasyonlar Suriye'deki krizin bastırılmasına yardımcı olamaz. Yeniden Soğuk Savaşı tetikler. İzlenmesi gereken tek yol savaş değil diplomasidir" denildi.

17:17  - Lavrov: Batı'nın Suriye'deki faaliyetleri kabul edilemez

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin Suriye'deki eylemlerinin yasadışı ve kabul edilemez olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron'dan kimyasal saldırı iddiasıyla ilgili bulguları paylaşmasını istediğini aktaran Lavrov, ancak Paris'ten ret cevabı alındığını duyurdu.

16:45 - Pentagon Başsözcüsü Dana W White, Rusya'yı "Suriye hükümetinin kimyasal silah programını durdurma ve
ve kimyasal silahları bir daha kullanmamasını sağlama taahhüdünü yerine getirmeye" çağırdı.

Rusya'nın internet üzerinden bir dezenformasyon kampanyası başlattığını iddia ederek, "Son 24 saat içinde Rus troll'lerinin faaliyetlerinde yüzde 2000 artış oldu. Bu nedenle birlikte gerçekleri takip edeceğiz." açıklaması yaptı. 

16.15 : ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Suriye'de tüm hedeflerin başarıyla vurulduğunu ilan etti. Açıklamada, "Bombardıman rejime net ve kesin bir mesajdı. Amaç rejimi kimyasal silahlardan caydırmak.Vurulan hedeflerden birinde kimyasal silah maddeleri vardı" denildi.

Dünyanın canlı izlediği basın toplantısında "Rus hava savunma sisteminin kullanıldığını gösteren bir belirti yok" açıklaması yapıldı.

Pentagon ayrıca ateşlenen füzelerin görüntü ve fotoğraflarını da paylaştı.

15:57 Erdoğan: Yapılanı doğru buluyorum

Suriye’de yapılan operasyonu ‘doğru bulduğunu’ söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “O kimyasal saldırılarla o yavruların düştüğü durumu kimse tasvip edemez. Kimse bunun faili, bunun bedelini ödemesi lazım. Suriye meselesine bir çözüm bulunmasını en çok biz istiyoruz” açıklamasında bulundu.

İngiltere Başbakanı May’la telefonda konuştuğunu aktaran Erdoğan, Fransız mevkidaşı  Macron’la da görüşeceğini söyledi.

15.20 : ABD lideri Trump, az önce attığı Twitter mesajında, "Dün gece mükemmel bir şekilde icra edilmiş bir saldırı. Fransa ve İngiltere'ye, bilgelikleri ve harika ordularının gücü için teşekkürler. Daha iyi bir sonuç elde edilemezdi. Görev başarıyla tamamlandı!" diye yazdı.

14.50 : Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bu akşam Türkiye saatiyle 18.00'da acil olarak toplanacak. Acil toplantı isteği Rusya'dan geldi.

DESTEKLEYENLER, KARŞI ÇIKANLAR

14.45 : ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye füze saldırısına destek veren ülkeler ve örgütlerin listesi şöyle: Türkiye, Almanya, İsrail, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Avustralya, Kanada, Katar, NATO, Avrupa Birliği.

Geçen yıl Haziran ayından bu yana tüm ilişkilerini koparan Suudi Arabistan ve Katar, buna rağmen aynı cephede aldı.

Rusya, İran ve Çin ise operasyonu eleştiren açıklamalar yaptı. İngiliz İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de, saldırının yasal açıdan sorgulanabilir bir hamle olduğunu savundu.

Ürdün, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve güvenliğini garantiye alacak tek yolun siyasi çözüm olduğunu belirtti.

14.40 : Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugüne kadar çoktan müdahale edilmeliydi. Tüm anlaşmalara ve Rusya ile İran'ın garantör olmalarına rağmen Doğu Guta'da on binlerce insanı bu rejim öldürdü. Müdahale rejime yöneliktir. Bu rejimin Suriye'nin başında kalmaması gerekiyor, yoksa iş büyüyecek" dedi.

13.50 : Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, Suriye'de hedefe ulaşıldığını, bu aşamada yeni bir saldırının gündemde olmadığını söyledi. BFMTV kanalında katıldığı canlı yayında açıklamalar yapan Le Drian, "Esad rejiminin kimyasal varlığının önemli bir kısmı yok edildi" diye konuştu.

13.35 : Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May ile telefonda Suriye saldırısını görüşt

12.55 : Rusya ve İran'dan sonra Çin de beklendiği gibi saldırıya karşı çıktı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ülkesinin uluslararası ilişkilerde güç kullanımına karşı olduğunu söyledi.

Hua Chunying, BM Güvenlik Konseyi'nin onayı olmadan yapılmış herhangi bir askeri eylemin uluslararası ilişkilerde en temel prensiplerin ve normların ihlali anlamına geldiğini belirtti.

12.50 : Bu sabah ofisine girerken videosu paylaşılan Beşar Esad, ilk açıklamasını yaptı: Batı kontrolünü kaybettiği için saldırdı.

12.35 : İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Saldırı Ortadoğu'da yıkıma neden olacak. Esad'ı arayıp yanındayız mesajı verdim" dedi.

12.25 : Irak, Arap Birliği'ni olağanüstü toplantıya çağırdı.

12.20 : NATO, bugün olağanüstü toplanıyor.

11.35 : Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Suriye'ye fırlatılan 103 füzeden 71'nin önlendiğini açıkladı. Fransız savaş uçaklarının saldırılara katıldığını tespit etmediklerini belirten Rusya Genelkurmay Başkanlığı'ndan Orgeneral Sergey Rudskoy, Moskova'nın Suriye'ye S-300 füze savunma sistemi sevk etmeyi düşünebileceğini söyledi.

11.30 : Almanya Başbakanı Angela Merkel, müttefiklerin operasyonuna destek verdiklerini duyurdu.

11.10 : İngiltere Başbakanı Theresa May, televizyonların canlı yayınladığı basın açıklamasında "Artık rejime dur demek gerekiyordu. Kimyasal silahı imha sözünü tutmadılar" dedi.

11.04 SURİYE DIŞİŞLERİ: ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİ OLAN VAHŞİ SALDIRIYI EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ

Suriye hükümeti Batılı güçlerin askeri üslerine yönelik saldırısını 'vahşi ve barbarca saldırı' olarak niteledi. Bakanlık, saldırıların uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladı.

10.05 ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'de hükümete ait hedefleri vurmasının ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ofisine gitme görüntüleri yayımlandı.

10.50 : Rusya lideri Vladimir Putin, "Saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. İlişkilerde yıkıcı etki yaratacaktır" dedi. Putin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı.

10.40 : İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, Batılı ülkelerin Suriye'ye karşı düzenlediği saldırının 'hiçbir kazancı olmayan bir suç' olduğunu söyledi.

Hamaney "ABD ve müttefikleri Suriye'deki suçlardan hiçbir kazanç elde edemeyecek. Suriye'ye saldırmak bir suçtur. Amerikan Başkanı, İngiltere Başbakanı ve Fransa Cumhurbaşkanı birer hayduttur" dedi.

10.25 : AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Suriye'ye karşı girişilen saldırıdan önce Türkiye’ye bilgi verildiğini söyledi.

10.20 : Fransa Savunma Bakanlığı, saldırıda Mirage ve Rafale savaş uçaklarının katıldığını, yanı sıra dört savaş gemisinden füzeler atıldığını duyurdu. Fransız ordusu, ateşlenen füzelerin görüntüsünü paylaştı.

09.31 İNGİLTERE SALDIRIYA 4 TORNADO SAVAŞ UÇAĞIYLA KATILDI

İngiltere Savunma Bakanlığı, ülkenin Suriye rejiminin kimyasal silah kapasitesiyle ilgili hedeflere yönelik harekatına 4 Tornado savaş uçağıyla katıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İngiltere saatiyle 02.00'de İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerinin ABD ve Fransa ile Suriye'deki hedefleri vurmaya başladığı kaydedildi.

Suriye rejiminin kimyasal kapasitesiyle ilgili olduğu öne sürülen hedeflere yönelik harekata, İngiltere'nin Kıbrıs'taki Akrotiri Hava Üssünden kalkan Tornado tipi 4 savaş uçağı ile katıldığı açıklandı.

İngiliz uçaklarının Humus'taki bir eski füze üssünü hedef aldığı ve saldırıda 'Storm Shadow' (Fırtına Gölge) füzelerinin kullanıldığı belirtildi.

İngiliz basınında yer alan haberlere göre İngiliz uçakları saldırılarını Suriye hava sahasına girmeden gerçekleştiriyor.

09.09 RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: SURİYE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ DUMAYRİ HAVAALANINA ATILAN 12 KRUZ FÜZESİNİ İMHA ETTİ

Rusya Savunma Bakanlığı Suriye hava savunma sistemlerinin Dumayri askeri havaalanına atılan 12 seyir (kruz) füzesini imha ettiğini duyurdu.

09.08 HİZBULLAH: AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAKLAR

Lübnan Hizbullahı ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'ye hava saldırısı yapmasını kınadı.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada " ABD'nin Suriye'ye, bölge halkına ve direniş hareketine karşı olan savaşı amacına ulaşamayacak" dendi.

08.40 TÜRKİYE'DEN ABD ÖNCÜLÜĞÜNDEKİ SALDIRIYA DESTEK

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan ilk açıklamada saldırıya destek verildiği belirtilerek, "Suriye rejimine karşı düzenlenen operasyon yerinde tepkidir. Operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz" denildi.

08.20 BM'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres,  ABD İngiltere ve Fransa'nın, Suriye'ye yönelik düzenlediği saldırı üzerine uluslararası hukuka uygun hareket edilmesi, itidal gösterilmesi ve gerginliği artıracak her türlü eylemden kaçınılması çağrısında bulundu.

Guterres, yaptığı yazılı açıklamada,  ABD İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye yönelik hava saldırılarını yakından takip ettiğini ve 'uluslararası barış ve güvenlik söz konusu olduğunda BM Sözleşmesi ve uluslararası hukuk ile tutarlı bir şekilde hareket etme zorunluluğu olduğunu' belirtti.

BM Sözleşmesinin bu konuda çok net olduğuna dikkati çeken Guterres, ''BM Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasında en önemli  sorumluluğa sahip. Güvenlik Konseyi üyelerini birlik olup bu sorumluğu yerine getirmeye davet ediyorum. Tüm üye devletlere böyle tehlikeli bir durumda itidal göstermesi, gerginliği tırmandıracak ve Suriye halkının ıstırabını daha da kötüleştirecek herhangi bir eylemden kaçınma çağrısı yapıyorum'' değerlendirmesinde bulundu

08.10 RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: SALDIRIDA 100'DEN FAZLA FÜZE FIRLATILDI

Rusya Savunma Bakanlığı, saldırıda havadan karaya ve kruz olmak üzere 100'den fazla füze fırlatıldığını, füzelerin çoğunun imha edildiği bildirdi. Açıklamada, saldırıyı Kızıl Deniz'deki iki ABD savaş gemisinin, Akdeniz'deki taktik uçaklarının ve Tanf bölgesindeki B-1B bombardıman uçaklarının gerçekleştirdiği kaydedildi. Bakanlık, Suriye'nin saldırıyı Sovyetler Birliği yapımı hava savunma sistemleriyle geri püskürttüğünü bildirdi.

Açıklamada ayrıca, saldırının geri püskürtülmesinde Rusya'nın hava savunma sistemlerinin dahlinin olmadığı belirtildi.

Şam'a yönelik fırlatılan füzelerin çoğu, Suriye hava savunma sistemleri tarafından püskürtüldü.

08.00 ŞAM SAKİNLERİ, ESAD'A VE SURİYE ORDUSUNA DESTEK İÇİN SOKAĞA ÇIKTI

ABD öncülüğündeki saldırıyı protesto eden Şam sakinleri, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a ve Suriye ordusuna destek vermek için sokaklara döküldü. Şam merkezine Suriye bayraklarıyla çıkan Suriyeliler, ABD karşıtı sloganlar attı. Sputnik'e konuşan bir aktivist, "Saldırılardan korkmadığımızı göstermek için buradayız. Ülkemiz saldırılara karşı koyma gücüne sahip. Halk ise orduya be Başkan'a destek çıkıyor" ifadelerini kullandı.

07.50 İRAN: BÖLGESEL SONUÇLARI OLACAK

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ABD öncülüğündeki saldırı kınanarak, saldırının bölgesel sonuçları olacağı konusunda uyarıldı.

07.32 SALDIRIDA EN AZ 6 SİVİL YARALANDI

Sputnik'e konuşan bir yerel kaynağın aktardığı bilgiye göre, ABD öncülüğündeki Suriye saldırılarında en az 6 sivil yaralandı.

Konuya ilişkin henüz Suriyeli yetkililerden açıklama yapılmadı.

07.20 RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: RUS HAVA SAVUNMA BÖLGELERİNE ABD FÜZELERİ GİRMEDİ

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD ve müttefikleri tarafından ateşlenen hiçbir füzenin, Tartus ve Hmeymim'in de dahil olduğu Rusya hava savunmasının sorumlu olduğu alana girmediği bildirildi.

07.13 NATO'DAN SALDIRIYA DESTEK AÇIKLAMASI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD öncülüğündeki saldırıya ilişkin açıklamasında, "ABD, İngiltere ve Fransa tarafından atılan adımları destekliyorum. Bu adım, rejimin Suriye halkına yönelik kimyasal silahlarla saldırma kabiliyetini azaltacaktır" dedi.

06.24 ŞAM'DAKİ BAŞKANLIK SARAYI VE HÜKÜMET BİNALARI VURULMADI

Şam'daki Sputnik muhabiri, ABD öncülüğündeki saldırılarda Suriye Devlet Başkanlık Sarayı'nın ve başkentteki hükümet binalarının vurulmadığını bildirdi.

Suriye'nin başkenti Şam'a yönelik ABD öncülüğündeki saldırılar nedeniyle Suriye hava savunmasının aktive edildiği bildirildi.

06.05 RUSYA DIŞİŞLERİ: SALDIRILAR, SURİYE'NİN BARIŞÇIL BİR GELECEK ŞANSI ELDE ETTİĞİNDE GELDİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Şam barışçıl bir gelecek şansı elde ettiği anda saldırıya uğradı" ifadeleri kullanıldı.

Konuya ilişkin açıklamayı yapan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, şu ifadeleri kullandı: "Suriye halkı önce Arap Baharı'na, sonra IŞİD'e, şimdi de 'akıllı' Amerikan füzelerine maruz bırakıldı. Yıllardır terör tehdidi altında ayakta kalmaya çalışan egemen bir devletin başkentine saldırı düzenlendi."

Beyaz Saray'ın saldırı kararını almasında internet ve ana akım medya üzerinden yayınlanan fotoğraf ve videoların etkili olduğunu vurgulayan Zaharova, ABD'nin biyolojik silah labaratuarları iddiasını Irak işgaline gerekçe olarak göstermesini ima ederek "15 yıl önce Beyaz Saray bir şişe ve Dışişleri Bakanı'nı kullanmıştı. Şimdi ise Washington, şişe yerine medyayı kullandı" dedi.

Irak işgali öncesinde eski ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, 5 Şubat 2003'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşmuş ve Irak'ta hareketli biyolojik silah laboratuarları olduğunu ileri sürmüştü. Powell, iddiasını daha etkileyici kılmak için BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma esnasında elinde bir şişe dolusu şarbon tutmuş, bunu dinleyicilere göstermişti. Ancak daha sonra bu iddiaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştı.

 

​05.37 RUSYA'NIN ABD BÜYÜKELÇİSİ: SURİYE'YE SALDIRI SONUÇSUZ KALMAYACAK

Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD öncülüğünde Suriye'ye yönelik gerçekleştirilen saldırıların 'sonuçsuz kalmayacağını' bildirdi. Antonov, "En kötü endişelerimiz gerçekleşti. Uyarılarımız dikkate alınmadı. Önceden tasarlanan senaryo uygulanıyor. Bu gibi eylemlerin sonuçsuz kalmayacağı konusunda uyardık. Bu sonuçların tüm sorumluluğu Washington, Londra ve Paris'e aittir. Rusya Devlet Başkanının tahkir edilmesi kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

05.15 PENTAGON: SALDIRI BİR DEFALIK

ABD Savunma Bakanı Mattis, Suriye'ye yönelik saldırının 'bir defalık' olduğunu söyledi. Mattis, "Bu yıl geçen yılki saldırıya nazaran iki kat daha fazla silah kullandık. Hedefler daha titiz seçildi. Ağır bir saldırı olduğunu söyleyebilirim" dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ise ABD'nin Suriye'ye yönelik saldırıya ilişkin Rusya'ya önceden bilgi verilmediğini kaydetti. Dunford, "Operasyonun ilk dalgası sona erdi" dedi.

Dunford, Suriye'de vurulan hedeflerin Şam'da bir kimyasal silah araştırma merkezi, Humus'ta kimyasal silah depoları olduğunu söyledi.

05.04 RUSYA: ABD TÜM ULUSLARARASI KURALLARI İHLAL ETTİ

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Savunma Komitesi başkanı Aleksandr Şerin, "ABD Suriye'ye yönelik saldırılar düzenleyerek tüm uluslararası kuralları ihlal ediyor ve Rusya bunu saldırganlık eylemi olarak görmektedir" açıklamasında bulundu.

Şerin, "ABD Başkanı Trump sadece dünya çapındaki bir suçlu değil, ikinci bir Adolf Hitler'dir. Bu, ikinci Belgrad'dır. Bu bir dönüm noktasıdır, egemen bir devlete karşı savaş ilanıdır" dedi.

04.58 'İNGİLTERE JETLERİ HUMUS'TA ASKERİ TESİSLERİ VURDU' İDDİASI

İngiltere ordusu, İngiliz jetlerinin Humus yakınlarında askeri tesisleri vurduğunu ileri sürdü.

04.40 MACRON: SURİYE'DE KİMYASAL SİLAH KULLANIMININ NORMALLEŞMESİNE MÜSAMAHA EDEMEYİZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Suriye'de kimyasal silah kullanımının normalleşmesine müsamaha edemeyiz" açıklamasında bulundu

04.30 MAY: GÜÇ KULLANMAKTAN BAŞKA ALTERNATİF YOK

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye saldırı emrini verdiğini açıklamasının ardından, İngiltere Başbakanı Theresa May, "Suriye'ye karşı güç kullanmaktan başka alternatif yok" dedi. May, "Bu akşam İngiliz Silahlı Kuvvetlerine, eş güdümlü ve hedefli darbelerle Suriye rejiminin kimyasal silah kapasitesini azaltması ve bunu kullanmaktan caydırması için yetki verdim" ifadesini kullandı.

May şunları kaydetti:

Bu saldırı kimseyi şaşırtmamalıdır. Suriye rejiminin kendi halkına karşı en korkunç ve menfur şekilde kimyasal silah kullanma sicili var. Bu kalıcı davranış kalıbı durdurulmalıdır. Bu sadece Suriye'deki masum insanları korkunç ölüm ve yaralanmalardan korumak için değil, ayrıca bu silahların kullanımını engelleyen uluslararası normun aşındırılmasına izin veremeyeceğimiz için de gereklidir.

Suriye'ye karşı mümkün olan her diplomatik yolu denedik. Suriye rejimini kimyasal silah kullanmaktan caydırmak için güç kullanmak dışında pratik bir alternatif yoktu.

Bu harekat bir iç savaşa müdahale etmek ve rejim değiştirmek anlamına gelmiyor. Harekat, bölgede gerilimleri tırmandırmayacak ve sivil kayıpları önlemek için mümkün olan her şeyi yapacak sınırlı ve hedefli bir darbe niteliğindedir.

Bu, Başbakan olarak Silahlı Kuvvetlerimizi muharebeye sürme konusundaki ilk kararım. Bu, kolay aldığım bir karar değil.

04.20 'ŞAM'DA PATLAMA SESLERİ DUYULDU, SURİYE HAVA SAVUNMASI AKTİF'

Suriye'nin başkenti Şam'da patlama sesleri duyulurken, Suriye hava savunmasının aktif olduğu bildirildi.

Şam semalarında, Suriye hava savunma füzesinin Tomahawk füzesine karşı fırlatıldığına dair sosyal medya üzerinden görüntüler yayınlandı.

​04.10 TRUMP: SALDIRI EMRİNİ VERDİM

Trump'ın yaptığı açıklamadan satır başları şöyle:

Kısa bir süre önce Amerikan kuvvetlerine, Suriye diktatörü Beşar Esad'ın kimyasal silah kapasitesiyle ilgili yerlere yönelik kesin bir saldırı yapmaları için talimat verdim. İngiltere ve Fransa ile birlikte ortaklaşa bir operasyon şu anda başlamış durumda. İki ülkeye de teşekkür ediyoruz.

Bugün Fransa, İngiltere ve ABD haklı bir şekilde bu vahşete ve barbarlığa karşı güçlerini birleştirdi. Bugün askerlerimize sesleniyorum, tanrı onların yanında olsun. Dua ediyoruz ki ABD'yi korusun.

Bunlar bir kişinin eylemleri değil, bir canavarın işlediği suçlardır. Bugünkü adımımız, kimyasal silah üretimine ve kullanımına yönelik kararlı bir caydırıcılık cevabıdır. Suriye rejimi kimyasal unsurları kullanmayı bırakıncaya kadar (İngiltere ve Fransa'yla) bu (askeri) karşılığı sürdürmeye hazırız.

Bugün suçlu Esed rejimine en çok ekipman, finans sağlayan ve destek veren iki yönetime de bir mesajım var: İran ve Rusya'ya. Ne tür bir millet, masum kadın, çocuk ve erkekleri kitlesel olarak katleden bir suçluyla bağlantılı olmak ister ki? Toplumlar, dostluklarını sürdürdükleri ülkelerle değerlendirilir. Hiçbir devlet vahşi diktatörleri destekleyerek uzun süre devam edemez.

Rusya, şu anki karanlık yolda devam mı edeceğine, yoksa medeni milletler arasında istikrar ve barış için bir güç mü olacağına karar vermelidir.

 

​04.00 TRUMP'TAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

ABD medyasında yer alan haberlere göre basın mensuplarına, Trump'ın Suriye'ye ilişkin yapacağı açıklama için hazırlıklı olmaları bildirildi.

Öte yandan Pentagon muhabiri Joe R. Tabet, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD yönetiminden bir yetkili Suriye'ye yönelik saldırı kararının alındığını doğruladı" iddiasında bulundu.

 

​Bir diğer Pentagon muhabiri Lucas Tomlinson da, yetkili kaynaklardan aktardığı bilgilere göre, "Başkan Trump, Suriye'ye saldırıya onay verdi" ifadelerini kullandı.



0 Yorum

Yorum Yaz