Ahmet Önkal Hoca vefat etti

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin eski dekanlarından ve İslam Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Önkal vefat etti.

Ahmet Önkal Hoca vefat etti
22 Şub 2019 12:43:45

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İlahiyat Fakültesi eski dekanlarından Prof.Dr.Ahmet Önkal, 67 yaşında hayatını kaybetti. Merhumun cenazesi, bugün uzun süre dekanlık yaptığı NEÜ İlahiyat Fakültesi’nde kılınacak cenaze namazının ardından Yediler Mezarlığına defnedilecek.

Prof. Dr. Ahmet Önkal kimdir?

Ahmet Önkal 1952 yılında Konya'nın Ahmet Dede Yediler (Biççimez) mahallesinde dünyaya geldi. İlk tahsilini Nakiboğlu İlkokolu’nda, orta ve lise tahsilini ise Konya İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1974 yılında Konya Yüksek İslâm Enstitüsü’nden mezun oldu. 1977 yılında Konya Yüksek İslâm Enstitüsü'nde İslâm Tarihi asistanlığına başladı. 1980 yılında Asistanlık için hazırladığı tezini tamamladı ve “Rasûlullah’ın İslâm'a Davet Metodu” adlı bu tezle doktora derecesini aldı. Bu çalışma, Türkiye Millî Kültür Vakfı tarafından Din dalında Jüri Özel Armağanı'na layık görüldü. 1987 tarihinde İslâm Tarihi, İslâm Uygarlığı ve Kültürleri Anabilim Dalında “Doçent”, 1994 yılında İslam Tarihi alanında “Profesör” unvanını aldı. 2004 yılından 2011 yılına kadar Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı’nı yürüten Prof. Dr. Ahmet Önkal iyi derecede Arapça ve Fransızca bilmekteydi. Prof. Dr. Ahmet Önkal’ın en öne çıkmış çalışması daha önce ödül de almış olduğu “Rasûlullah'ın İslâm'a Davet Metodu” adlı kitabıdır. Bu kitap yazıldığı dönemden itibaren büyük ilgi görmüştür. Hâlâ alanında yazılmış en orijinal kitaplar içerisinde olan eser 2019 yılı itibariyle 26. baskısını yapmıştır. Ayrıca bu kitabının dışında yazdığı kitaplarının yanı sıra birçok akademik dergide yazdığı makaleler, uluslararası ve ulusal sempozyumlarda sunduğu tebliğler ve ansiklopedi maddeleri bulunmaktadır. Özellikle İlk Dönem İslam Tarihi alanında Türkiye’nin yetiştirdiği en önde gelen bilim adamlarından birisi olan Prof. Dr. Ahmet Önkal çok sayıda doktora ve yüksek lisans danışmanlıkları yaparak ilim dünyasına birçok akademisyenin kazandırılmasında önemli katkı sağlamıştır. Hayatını Hz. Peygamberin doğru şekilde anlatılmasına ve anlaşılmasına adayan Önkal’ın yaptığı yayınlar, katıldığı konferans ve toplantılar kamuoyu tarafından ilgiyle takip edilmiş ve görüşleri ilim çevreleri tarafından önemsenmiştir. 

 

Furkan Haber olarak Ahmet Önkal Hocaya Allah'tan rahmet ve acılı ailesine sabır diliyoruz....



0 Yorum

Yorum Yaz