Akıllara Durgunluk Veren Olay! Atkının Posta Yoluyla Gönderilmesine İzin Verilmedi

Adana’da dün akıllara durgunluk veren bir olay yaşandı. Adana’da ikamet eden bir bayan, Gaziantep’te bulunan bir arkadaşına posta yoluyla özgürlük simgeli bir atkı göndermek istedi. Ancak Adana PTT Şubesi bu atkının gönderilmesinin yasak olduğu belirterek atkıyı postalamaktan imtina etti. Bu kadarı da ‘pes’ dedirten olayın ayrıntıları şöyle;

Akıllara Durgunluk Veren Olay! Atkının Posta Yoluyla Gönderilmesine İzin Verilmedi
15 Ara 2018 14:11:51

BU ATKIYI POSTALAMAMIZ “YASAK!”

Gaziantep’in merkeze uzak bir ilçesinde ikamet eden ve Furkan Vakfı ile ilgili gelişmeleri sadece internet üzerinden takip edebilen bir bayan, Adana’da bulunan arkadaşından kendisine PTT kargo yoluyla bir adet “Özgürlük Simgeli” atkı göndermesini istedi.

İsteği kabul eden arkadaşı ise kurallarına uygun bir şekilde ambalajladığı atkıyı Gaziantep’e göndermek üzere Adana PTT Şubesine başvurdu. Ancak gönderiyi inceleyen PTT memurları ilginç bir karşılıkta bulundu.
Gönderilmek istenenin özgürlük simgeli atkı olduğunu gören memurların “ bu atkıyı gönderemeyiz, yasak” dedikleri iddia edildi.
Bu yasaklama karşısında şoke olan bayan ise bunun kanunlara aykırı olduğunu kendisi ve arkadaşını ise mağdur ettiklerini belirterek oradan ayrıldı.

PEKİ, POSTA YOLUYLA GÖNDERİLMESİ YASAK OLAN ŞEYLER NELERDİR?

Türkiye, Dünya Posta Birliği’nin kurucu ülkeleri arasında yer almaktadır. Posta gönderileri bu birliğin belirlediği kurallara göre yapılır. Dünya Posta Birliği’nin kuralları dâhilinde bazı maddeler postayla gönderilememektedir.
Hangi maddelerin postayla ulaştırılamayacağı ülkeden ülkeye değişir. Bazı ülkelere aseton, arsenik, eter, mürekkep, boya, yangın söndürücü, cıva, çakmak, havai fişek posta yoluyla gönderilmemektedir. Ülkemizde hangi maddelerin postayla gönderilemeyeceği PTT KARGO VE KURYE GÖNDERİLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK’ de açıkça belirtilmiştir.

Gönderilmesi Yasak Olan Maddeler

MADDE 39 – (1) Gönderilerin içinde aşağıdaki maddelerin gönderilmesi yasaktır.
a) Tabiat ve mahiyetleri veya ambalajları dolayısıyla kişileri tehlikeye düşürebilecek, posta gönderilerini kirletebilecek veya bozabilecek, parlayıp alevlenebilecek veya patlayabilecek nitelikte bulunan tehlikeli maddeler,
b) Bozulabilecek biyolojik maddelerle radyoaktif maddeler,
c) Afyon, morfin, kokain ve esrar gibi uyuşturucu maddeler,
ç) Üzerinde hakaret veya tezyif edici adres, yasak lakap, unvan ve deyimlerle genel edep ve töreye uymayan veya güvenliği bozucu ve suçu teşvik edici işaret, resim ve yazılar taşıyan gönderiler,
d) Kanun, tüzük ve kararlarla alınması, satılması, taşınması veya elden ele geçmesi yasak edilen her türlü maddeler,
e) Canlı hayvanlar ve böcekler,
f) Kurutulmuş veya başka suretle muhafazası sağlanmış olanlar dışındaki cansız hayvanlar ve böcekler,
g) Değer konulmuş veya sigortalı gönderiler dışında kalan gönderiler içine kâğıt para, elinde bulunduranın faydalanabileceği her türlü değerli kâğıtlar, madeni para, altın, platin ve gümüş külçeleriyle değerli taşlar veya bunlardan yapılmış eşya ve mücevher gibi değerli maddeler.

Üzerinde “Alparslan Kuytul’a Özgürlük” yazılı atkının postalanmasına dair herhangi bir yasaklama söz konusu olmadığı halde bu şekilde bir engellemenin yaşanması; hukuksuzluğun geldiği durumu gözler önüne seriyor.



0 Yorum

Yorum Yaz