Alparslan Kuytul Hoca'nın 1 Yıllık Tutukluluğunda Neler Yaşandı?

8 Şubat 2019 Alparslan Kuytul Hoca hakkında çıkarılan haksız tutuklama kararının birinci sene-i devriyesi. Alparslan Hoca gözaltına alındıktan ve tutuklandıktan sonra neler yaşandı? İşte detaylar;

Alparslan Kuytul Hoca'nın 1 Yıllık Tutukluluğunda Neler Yaşandı?
08 Şub 2019 12:49:41

Furkan Vakfı Genel Merkezine Baskın Yapıldı

  30 Ocak Salı sabahı saat 5.30 sularında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından yaklaşık 30 yıldır İslami faaliyetlerde bulunan ve terörle alakası gözlemlenmeyen Furkan Vakfı’na baskın düzenlendi. TEM, Asayiş, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM), Çevik Kuvvet ve Özel Harekât şubelerinden polislerin de katıldığı baskında hiçbir direniş olmamasına rağmen vakfın genel merkez binasına koç başlarıyla girildi. Binada bulunan iki Furkan Gönüllüsü gözaltına alındı. Vakıf binasında yapılan aramalar gece geç saatlere kadar sürmesine rağmen suç unsuru olabilecek herhangi bir delil bulunamadı. Toma, akrep ve onlarca polisin çevresinde beklediği vakfa kimsenin girmesine izin verilmedi.

Alparslan Kuytul Hoca Gözaltına Alındı

Alparslan Hoca ve Furkan Gönüllüsü 24 kişi saat 05.30 civarında özel harekât timlerinin evlerine yaptığı operasyonla gözaltına alındı. Eşi, beş çocuğu ve yaşlı annesiyle birlikte yaşayan Alparslan Hoca'nın evine ağır silahlar ve tabancalarla giren özel harekatçılar evde yapılan arama sonucunda suç unsuru olabilecek hiçbir şey bulamamalarına rağmen Alparslan Kuytul Hoca'yı göz altına aldılar.

Alparslan Kuytul Hocaefendi Kimdir?

Tetikçi Medya İş Başında

Gece yapılan baskının ardından gizlilik kararı olan ve vakıf mensuplarına hatta avukatlara dahi bilgi verilmeyen operasyon hakkında Emniyet veya savcılık içinden Akit TV ve Milliyet’in içinde bulunduğu bazı basın kuruluşlarına bilgi sızdırıldığı ortaya çıktı. Neredeyse tüm medya kuruluşlarında Furkan Vakfı ile ilgili aynı tarzda yalan haberler çıkmaya başladı. Vakfın kasasından çıkan paranın yasal olmadığı, valilikten izinli SODES kapsamındaki dersliklerin gizli mahzen olduğu şeklindeki yalan haberler kısa sürede birçok medya kuruluşunun desteğiyle yayıldı. Semra Kuytul iftira atan yayın kuruluşları ve gizliliği ihlal ederek onlara malzeme verenler hakkında twitter üzerinden savcılığı göreve çağırdı.

 Furkan Vakfı Sitelerine Engel

Baskın günü Furkan Vakfı resmî sitesine, islamidersler.com sitesine, Furkan Vakfı ve Alparslan Kuytul Hoca’nın resmi Facebook adreslerine BTK tarafından erişim engeli konuldu. Resmi kanallarla haklarındaki ithamlara cevap veremeyen Furkan Gönüllüleri sosyal medya aracılığı ile Furkan Vakfı ve Alparslan Kuytul Hoca hakkında yandaş medyada yer bulan iftiralara cevap verdi. Operasyonun ilk gününden itibaren başlatılan etiketlerle Türkiye'de ve hatta Dünya gündeminde yer bulan Furkan Gönüllüleri bir yandan iftiralara cevap verirken bir yandan da hocalarına destek olmayı bugüne kadar sürdürdüler. 

Emniyet Önünde Bekleyiş

Adana’da Alparslan Hoca'nın gözaltına alındığı gecenin hemen sabahında, tutulduğu emniyet binasının önünde talebeleri ve sevenleri destek olmak için toplanarak büyük bir kalabalıkla beklemeye başladı.  Bebekli, çocuklu bayanların, genç- yaşlı her kesimden insanın katılarak destek verdiği kalabalık soğuk hava şartlarına rağmen Alparslan Hoca adliyeye sevk edilene kadar 10 gün boyunca gece-gündüz yerinden ayrılmadan bekledi.

 Furkan gönüllülerinin bekleyişlerini Kur’an okuyarak, dua ederek, Allah’ı zikrederek ve sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışarak değerlendirdikleri görüldü. Grubun bekleme esnasında çevreye herhangi bir zarar gelmemesi için gösterdikleri hassasiyet çevredekiler tarafından takdirle karşılandı. Bayan ve erkekler tarafından yapılan canlı yayınlarla bu süreçte yaşanan mağduriyetler anlatıldı.

Bekleyişin nedenini ilk etapta anlamayan ve kalabalığın olay çıkarmasından tedirgin olan emniyet güçleri başta bekleyişi engellemeye çalışsa da bekleyen kalabalığın olay çıkarmak istemediğini, destek amaçlı beklediklerini anlayınca hiçbir müdahalede bulunmadılar. Furkan Vakfı mensuplarının itidalli davranmaları sonucunda bekleyiş devam etti. Ancak yine de şehir dışından destek olmak için gelen birçok Furkan Gönüllüsünün Adana'ya girişi emniyet tarafından engellendi. 

Adana Valiliği Furkan Vakfı’nı Geçici Olarak Faaliyetten Men Etti

Vakıf binasındaki arama bitmesine rağmen akrep ve Tomalarla polislerin çevresinde beklediği vakfa girişler engellenerek kapısı kilitlendi.  Valilik’ten yapılan açıklama ile Furkan Vakfı’nın tüm faaliyetlerden, islami dersler, yardım ve hayır faaliyetleri vb., geçici olarak men edildiği bildirildi.

 Furkan Gönüllülerine Saymakla Bitmeyen Yasaklar!

Yine valilik tarafından Furkan Vakfı üyelerinin protesto amaçlı olarak park ve bahçede bile bir arada bulunmalarına, genel yollar, kamu binaları önleri, STK önleri, umuma açık ve kapalı alanlarda umuma açık veya kapalı yer toplantıları, basın açıklaması, stand açma, oturma eylemi, açlık grevi, imza stantları, çadır kurma vb. tüm etkinliklere yasak getirildi. Bunun sonucunda şehirde bir-kaç vakıf gönüllüsü bir yerde bir araya gelse resmi ve sivil polislerle karşılaştılar. 

Furkan Vakfı’na Kayyum

Arama sonucunda yanlış veya tehlikeli hiçbir delil bulunamamasına rağmen Furkan Vakfına kayyum atandı.

Yandaş Medyanın İftiraları Devam Ediyor

Yandaş medya tarafından Alparslan Kuytul Hoca hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlarından 7 yıl hapis cezası istendiği şeklinde yalan haberler yayınlandı.  Bu haberler Semra Kuytul'un ve avukatların açıklamaları, yapılan canlı yayınlar ve Furkan Haber sayesinde yalanlandı.

Alparslan Kuytul Hoca Olmadan İlk Cuma - 2 Şubat 2018

Alparslan Kuytul Hoca nezarette olduğu için hayatında ilk kez Cuma namazını camide kılamadı. Ayrıca Furkan Vakfı genel merkezinde 20 yıldır halka açık olarak gerçekleştirdiği, internette de canlı olarak yayınlanan ve binlerce kişi tarafından izlenen Cuma tefsir dersini bu cuma gerçekleştiremedi.  Bunun yerine Tefsir Dersi saatinde vakfın hocalarının konuşmacı olarak katıldığı “Alparslan Kuytul Hocaefendi’ye Destek” konulu forum programı gerçekleştirildi.

Furkan Gönüllüsünün Evi Mühürlendi

Tüm bunlar yaşanırken olaylara bir skandal daha eklendi ve baskın yapılarak eşleri gözaltına alınmış Furkan Vakfı mensuplarının evleri ‘vakfa ait temsilcilik’ denilerek mühürlenmeye başlandı. Evi mühürlenen aile video çekimi ile olayı sosyal medyaya taşıdı. Olayın sosyal medyada ses getirmesi üzerine yetkililer durumun yanlışlıkla olduğunu bildirerek özür dilediler.

Semra Kuytul Şüpheli Bir Kaza Geçirdi

Gözaltı sürecinin 5. Gününde saat 01.00 sularında Alparslan Kuytul Hoca'nın eşi Semra Kuytul şüpheli bir kaza geçirdi.  Kazaya ait ayrıntılar ise şu şekilde; Kaza Hocahanım’ın evinin yakınlarında gerçekleşmiş olup kaza anından birkaç dakika önce Semra Kuytul’un içinde bulunduğu arabaya ana yolda aralıklı sarı ışık yanarken ara yolda kırmızı ışık yandığı halde ağır hareket eden bir çöp arabası önlerini kesmiş ve daha sonra da Doblo tipi bir araç Hocahanım’ın oturmuş olduğu ön sağ koltuğa çok şiddetli bir hızla çarpmıştır. Kaza sonrası Semra Kuytul Hocahanım’ın oturmuş olduğu kapı çökmüş ve camı kırılmıştır. Furkan gönüllülerinin zor günler geçirdiği o günlerde yaşanan kaza hadisesi akıllara birçok soru işareti bırakmış olup yaşanılan şüpheler henüz cevap bulmadı.

Vakıf Binası Usulsüz Şekilde 2. Kez Arandı

Emniyet mensuplarının hiçbir suç unsuru bulamadığı Furkan Vakfı Genel Merkezi baskının üzerinden sekiz gün geçtikten sonra kanuna aykırı bir şekilde tekrar arandı.

Vakfın Avukatı, bu yapılan aramanın hukuka aykırı olduğunu belirtip; “(bu arama sonucu ) Öne sürecekleri hiçbir belge ya da delil güven arz etmiyor…” diyerek olası bir tuzağa karşı dikkatleri çekti.

Furkan Nesli Dergisi’ne Algı Operasyonu

Süreç devam ederken Hürriyet gazetesi, Sözcü, Karar, A Haber ve içinde Akit’in de bulunduğu haber siteleri algı oluşturacak yeni bir haber yaptı. İçerisinde yasal olarak basılan ve binlerce okuru olan Furkan Nesli dergisinin bulunduğu otomobilin resmini “Bir otomobilde Furkan Vakfından kaçırılan dokümanlar yakalandı “başlığı ile haber yaparak aleyhlerinde herhangi bir delil olmayan Furkan Vakfı'nı suçlu göstermek istediler. Yalan haberlerle halkı Furkan vakfı aleyhinde yönlendirmeye çalışan haber sitelerine sadece Furkan gönüllülerinden değil sosyal medya üzerinden de büyük tepki geldi.

Adı ‘Furkan’ Olan Vakıf ve Derneklere Mühür Vuruldu

Furkan Vakfı ile aralarında organik hiçbir bağı bulunmayan Türkiye genelinde adı Furkan olan yaklaşık 30 ildeki vakıf ve derneğe de faaliyetten men kararı getirildiği duyuruldu. Bu vakıf ve dernek binalarının kapılarına mühür vuruldu. Alınan bu kararın hangi hukuksal dayanaklara göre alındığı ise açıklanmadı.

Mühürlenen derneklerin bulunduğu il ve ilçeler;

Kadirli, Karaisalı, Dörtyol, Kozan, İmamoğlu, Mersin, Osmaniye, Kayseri, Uşak, Gaziantep, Ankara Merkez, Sincan, Şanlıurfa, Konya, Elâzığ, Kahramanmaraş, Erzurum, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Siirt , Bursa, Niğde, Kırıkhan

08.02.2018 PERŞEMBE

Furkan Gönüllüleri Adliye Önünde

Alparslan Kuytul Hoca ve arkadaşları gözaltı süresinin 10.gününde Adana Adliyesine sevk edildi.  Alparslan Kuytul Hoca'dan gelecek hayırlı haberi bekleyen binlerce seveni Adana Adalet Sarayı önünde toplandı. Adliye ve çevresinde görülmemiş bir denetim uygulanırken, diğer şehirlerden de takviye edilen binlerce polis ağır silahlarla çevreyi kuşattı. Sadece adliyede değil şehrin belirli yerlerinde de güvenlik tedbirleri alındı. Emniyet'in İnönü Parkı'nı kapatması üzerine toplanan kalabalık yayaları engellememek için kaldırımı kapatmadan tek sıra olarak uzun kuyruklar halinde ve sıkışık bir vaziyette bekleyişlerini sürdürdü. Bu şekilde hamile, genç, yaşlı, çocuklu tüm sevenler geç saatlere kadar alacakları müjdeli haberi beklediler.

Alparslan Kuytul Hoca Ve 4 Arkadaşına Tutuklu Yargılanma Kararı Verildi

Uzun ve gergin süren bekleyişin ardından gece 23.00 sularında Alparslan Kuytul Hoca ve 4 arkadaşına tutuklu yargılanma kararı verildiği açıklandı. Mahkemesi görülen diğer 20 kişi ise denetimli serbestlik ile serbest bırakıldı. Hâkimin bile dosyanın boş olmasına şaşırdığı mahkemeden çıkan bu karar sonucunda Twitter’da #AdaletYerleYeksan etiketi Türkiye gündemine oturdu. Bütün gün kaldırımlarda sorun çıkarmadan bekleyen halk mahkeme sonrası yapılan açıklamanın ardından yine sorun çıkarmadan ayrıldı.

09.02.2018 CUMA

Alparslan Kuytul Hoca Cezaevinde

Alparslan Hoca'nın Bolu F Tipi Kapalı Cezaevine diğer arkadaşlarının ise İzmir/ Ödemiş T Tipi Kapalı Cezaevine nakledildiği öğrenildi.

10.02.2018 CUMARTESİ

Tutuklu yargılanan Alparslan Hoca avukatı ile görüştü; sağlık durumunun ve moralinin iyi olduğu haberi geldi.

Operasyon Süreci Sonrasında Yaşanan Önemli Olaylar

 05.04.2018

Öğrenci Evleri Furkan Vakfına Ait Yurt Gibi Gösterilerek Mühürlendi

5 Nisan Perşembe günü sabah saatlerinde Adana’da ikamet eden öğrencilerin ve iki ailenin evlerine, Furkan Vakfının yurdu olduğu iddia edilerek mühür vuruldu. İçlerinde biri üç çocuklu iki ailenin de olduğu 17 dairenin kapısına vurulan mührün ardından öğrenciler eşyalarıyla sokağa atıldı.

Mağdur aile ve öğrencilerin İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim ettikleri tüm itiraz dilekçeleri, talepler ve istekler reddedildi. Mühür kalkmadan evlerinin önünü terk etmeyeceklerini sosyal medyadan tüm Türkiye’ye duyuran öğrenciler aylarca mühürlenen evleri önünden bir an olsun ayrılmadan nöbet tutarak haksızlığa rıza göstermeyeceklerini tüm Türkiye’ye gösterdiler. Evlerinden alabildikleri bir-kaç eşyayla sokağa atılan başörtülü öğrencilerin oluşturduğu 28 Şubat'ı hatırlatan manzara sosyal medyada geniş yankı bularak tepkilere neden oldu. Yaşanan zulme razı olmayan halk ise öğrencileri evlerinde ağırlamak için seferber oldu. 

Hukuksuz Gözaltılar!

Duvara Kömürle ‘Alparslan Hocama Özgürlük’ Yazan Gençlere Gözaltı/Elâzığ

Elazığ’da Alparslan Kuytul Hoca'yı seven liseli gençler duvara kömürle ‘Alpaslan Hocama Özgürlük’ yazdıkları için gözaltına alındılar. Emniyette ifade veren gençler ayrıca ifade için savcılığa da çağrıldı.

Üzerinde ‘Alparslan Kuytul’a Özgürlük’ Yazan Balonları Uçurmak İsteyen Gençler Gözaltına Alındı /Erzurum

Erzurum’da kendi el yazıları ile balonların üzerine ‘Alparslan Kuytul’a Özgürlük’ yazarak uçurmak isteyen 5 kişi gözaltına alındı. Gençlere bu yazıyı neden yazdıkları, hangi kalemle yazdıkları ve kalemi hangi çöpe attıklarının sorulması ise tam bir komedi ortaya koydu.

 Lokum Dağıtıp Alparslan Kuytul Hocaefendi İçin Dua İsteyenler Gözaltına Alındı /BOLU

Bolu’da Cuma namazı çıkışı halka lokum dağıtarak Alparslan Kuytul Hoca'nın özgürlüğü için dua isteyen bir grup kişi gözaltına alınarak 6 saat nezarette tutulduktan sonra ifadeleri alınıp serbest bırakıldı.

Farklı tarihlerde 3 ilde gerçekleştirilen gözaltına alma sebebi olarak, emniyette dosyaya terörü ya da suçluyu destekleme suçu yazıldı. Halbuki henüz yargılanma aşamasında olan Alparslan Hoca'nın suçluluğuna dair bir sonuç bulunmamaktaydı. Terörü destekleme meselesi ise dosyadan düşmüş ve henüz mahkeme görülmemişti.

07.05.2018

Furkan Gönüllülerine 2. Şafak Operasyonu

7 Mayıs tarihinde Furkan Vakfı yönetim kurulundan ve gönüllülerinden oluşan 23 Kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 5 kişi 11 Mayıs’ta ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve nitelikli dolandırıcılık’ suçlamaları ile tutuklanarak Kürkçüler F Tipi Cezaevine sevk edildi. Yapılan itirazlar sonucunda 2 kişi serbest bırakıldı. 7 Haziranda ise ‘Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak ve nitelikli dolandırıcılık’ suçlamalarıyla tutuklanan bir kişi de Adana E tipi Cezaevinde bulunmaktadır. Son olarak 30 Ocak ve 7 Mayıs operasyonlarında gözaltına alınan toplam 43 kişiden 9 kişi tutuklu geriye kalan 34 kişi ise adli kontrol şartı ile tutuksuz yargılanmaktadır.

Kayyuma Emanet Edilen Furkan Vakfı’na Hırsız Girdi

Kayyum atanmasından sonra kapısında yirmi dört saat polislerin beklediği vakıf binasına hırsız girdi. Soygunda Vakıf binasında bulunan tv, bilgisayar, kamera gibi değerli elektronik aletlerin ve şahıslara ait eşyaların da çalınmasıyla ciddi kayıp yaşandı. Bağışlarla alınan ve İslami faaliyetlerde kullanılan eşyaların çalınması Furkan gönüllülerinin büyük tepkisine yol açtı. 

Öğrenci Evi Denilerek Mühürlenen Ailenin Evine de Hırsız Girdi

5 Nisan’da mühürlenen öğrenci evleriyle aynı binada oturdukları için evleri mühürlenen yeni evli çiftin oturduğu daireye de hırsız girdi. Evin her tarafını dağıtan hırsızlar televizyonu çalıp kaçtılar. Evli çiftin mühürlerinin açılması için daha önce yaptığı başvurular reddedilmiş ve valilik taleplerini kabul etmemişti.

Mahkeme Günü Belli Oldu!

Terör mahkemesi, dosyada Alparslan Kuytul Hoca ve iki kişi hakkında tefrik kararı verdi. Tefrik kararı verilen dosyadaki suçlamalar ise şu şekildedir: Alparslan Kuytul Hoca için FETÖ’ye yardım etmek (!) ve PKK terör örgütünün propagandasını yapmak(!) M.Ç ve G.Y. hakkında ise FETÖ’nün propagandasını yapmak(!) Üç kişinin yargılanacağı bu dosyanın duruşma günü ise 08.11.2018 olarak bildirildi. Mahkeme, Alparslan Kuytul Hoca da dâhil 41 kişinin, esas dosyası hakkında terör dosyası olmadığını belirterek görevsizlik kararı verdi.

24.07.2018

Alparslan Kuytul Hoca İle Aynı Saatte Çay Ve Kahve İçme Etkinliği

  “Necip Fazıl şiirinde; ‘çaycı, getir ilaç kokulu çaydan’ diyor. Demek ki o zindanda yalnız değilmiş, çay isteyebileceği birisi varmış. Burada benim çay isteyebileceğim birisi de yok. Zaten arkadaşsız ve tek başına içilen çayın da tadı yok. “

Bu sözler üzerine Alparslan Hoca ile 24. Kez görüşen Semra Kuytul Hocahanım, Hoca'nın yaşamış olduğu yalnızlığı bir nebze paylaşabilmek adına görüş sonrası sosyal medya hesabından şunları paylaşmıştı: “Alparslan Kuytul Hoca son mektubunda ‘Tek başına içilen çayın tadı yok’ demişti. Benim de bugün aklıma geldi, ‘bana bir saat verin ben de o saatte çay ya da kahvemi hazırlayayım, beraber içelim’ dedim. O da ‘tamam yarın saat 10.00’ dedi. “

 “Bize katılmak isteyen; yarın Çarşamba saat 10.00 da kahvesini hazırlasın, hep beraber içelim. İster çay ister kahve… Hocaefendi Türk kahvesi içecek. İsteyen herkes davetlidir. Çaylar şirketten kahve sizden…”

Bu paylaşımlar üzerine her hafta çarşamba günleri mutat olarak düzenlenen etkinliğe Hoca'nın yurtiçi ve yurtdışından binlerce seveni ve talebesi katıldı. Etkinliği sosyal medyaya da taşıyan sevenlerin açmış oldukları etiketler, her hafta Türkiye gündemine taşındı.

Alparslan Kuytul Hoca'nın Evinin Önünde Kitap Okuma Etkinliği

Her pazar günü Alparslan Hoca'nın evinin önünde kitap okuma etkinliği başladı. Evinin önünde Alparslan Hoca’yı bekleyen Furkan gönüllüleri, etkinliği her hafta devam ettirerek zulme karşı tepki çekmeye devam ettiler.

Yandaş Medyanın Alparslan Kuytul Hoca Hakkında ‘41 Yıl Ceza İstemi’ Haberi

Alparslan Kuytul hakkında iddianamenin hazırlandığını 30 Temmuz'da duyurulmuş olmasına rağmen, İddianame yeni hazırlanmış gibi son dakika haberi veren bazı haber siteleri Alparslan Hoca hakkında ‘41 yıl hapis cezası’ istendiğine dair yalan haber yaptılar. Yapılan bu asılsız haberlere sevenleri ve talebeleri büyük tepki gösterdi.

Başta Semra Kuytul ve Furkan gönüllüleri, sosyal medya üzerinden bu haberlerin ALGI ve SİYASİ bir oyunun parçası olduğunu vurguladı.

 Alparslan Kuytul Hoca İçin Özgürlük Konvoyları

Furkan gönüllüleri haksız tutuklamalara ve zulümlerle tepki çekmek adına ‘Alparslan Kuytul’a Özgürlük’ konvoyları gerçekleştirdiler. Ancak Furkan gönüllüleri, özgürlük konvoylarının birçoğunda polis müdahalesi ile karşılaştı. Neredeyse her konvoyda polisler tarafından durdurulan araçlara türlü bahanelerle ceza kesildi.

14.09.2018

Alparslan Kuytul Hoca İçin Özgürlük Yürüyüşleri

Alparslan Kuytul Hoca'nın sevenleri,14.09.2018 tarihinden itibaren haksız tutuklamalara karşı özgürlük yürüyüşü gerçekleştirmeye başladılar. Adana’da başlayan özgürlük yürüyüşleri zamanla Türkiye’nin çeşitli illerine hatta dünyaya yayıldı. Furkan gönüllüleri tarafından başlatılan adalet ve ÖZGÜRLÜK yürüyüşleri her sabah polis engeline takılıyor. Yürüyüşe katılan sevenler her sabah düzenli olarak kimlik kontrolünden geçiyor. Ayrıca yürüyüş sonrası bir çok kişi ifade vermek için emniyete çağrılıyordu. Ancak Furkan gönüllüleri, rutin kimlik kontrollerine aldırış etmeden sessizce yürümeye devam ettiler.

 Alparslan Kuytul Hoca’nın Suçsuzluğunun Ortaya Koyan İstihbarat Raporları Yayınlandı

Emniyet, TEM gibi resmi kuruluşlar tarafından hazırlanan raporlarda terörle hiçbir bağlantısının olmadığı açıkça beyan edilmesine rağmen Alparslan Hoca, cezaevinde teröristlere dahi uygulanmayan ve insan hakları dilinde ‘işkence’ olarak adlandırılan ‘TECRİT’ cezasına maruz kalmaya devam etti. Üstelik kendisine zoraki verilen bazı haklara da tekrardan kısıtlama getirildi.

09.10.2018

Semra Kuytul Gözaltına Alındı

09.10.2018 günü Alparslan Kuytul Hoca için görüş günü olması sebebiyle Bolu’da bulunan Semra Kuytul'un ve Alparslan Hoca'nın yeğenlerinin de aralarında olduğu 4’ü bayan 14 kişi haksız bir şekilde gözaltına alındı. 14 kişi yolda yürürken herhangi bir yasaklama olmaksızın “Alparslan Hocam’a Özgürlük” yazılı atkı takmaları sebebiyle “suçu ve suçluyu övmek’ iddiasıyla haksız bir şekilde gözaltına alındılar. Yaşanan haksız gözaltına ilk andan itibaren sosyal medyadan çok büyük bir tepki gösterildi. İlk saatlerden itibaren açılan #SemraKuytulGözaltında etiketi Semra Kuytul gözaltından çıkıncaya kadar Türkiye gündeminde kaldı. Farklı kesimlerden etikete yazan katılımcılar, hukuksuz gözaltının bir an önce sona ermesi çağrısında bulundu.

12.10.2018

Rahip Brunson’un Tahliyesini Protesto Eden ‘Öncü Nesil Geceyi Dışarıda Geçirdi’!

Rahip Brunson tahliyesi üzerine 9 aydır haksız şekilde tutuklu bulunan Alparslan Kuytul Hoca'nın sevenleri düzenledikleri dev özgürlük konvoyunun ardından Adana/Sabancı Merkez Camiinde tepkilerini göstermek için toplandı!

12.10.2018 günü gerçekleşen Rahip Brunson davası hakkında ellerinde ajan olduğuna dair belgeler olduğu iddia edilmesine rağmen, yaklaşık 2,5 aydır ev hapsinde tutulan rahip Brunson’a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı da kaldırılan Brunson, yattığı süre göz önünde alınarak serbest bırakıldı. Rahibin tahliye edilmesine karşılık Alparslan Hoca’nın kendisini terörden aklayan MİT raporlarına rağmen 246 gündür tecrit altında tutulmasını çifte standart olarak gören Furkan Gönüllüleri bu duruma tepki göstererek geceyi dışarda geçirdi.

Etkinlik Sonrası Furkan Gönüllüleri, Polisin Sert Müdahalesi İle Karşılaştı!

Parkta gösterdikleri zararsız tepkinin ardından Fuzuli Cad. kaldırımından sessizce yürümeye başlayan kalabalığın yolunu kesen polisler, ellerindeki coplarla, aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu kalabalığı dağıtmaya çalıştı. Yolu kapatmamaya çalışan kalabalığa, polisin sert müdahalesi çevreden de tepkilere neden olmuş ve müdahale sonucu Furkan Gönüllülerinden yaralananlar oldu.

 17.10.2018

6 Furkan Gönüllüsü Tahliye Oldu!

Ceza evinde tutuklu yargılanan Taha Yasin Demir, İdris Birer, Erol Ardıç, Koray Sarısaçlı, Yaşar Dağhan, Gürbüz Kara bugün tahliye edildi.

 Furkan Gönüllülerinin Tahliyesi Sonrasında Gerçekleştirilen Özgürlük Konvoyuna Para Cezası Kesildi!

Adana Kürkçüler cezaevinden tahliye olan Furkan gönüllülerini cezaevinden alıp heyecanla evlerine götürmek isteyen Furkan gönüllülerine, polis BİR KEZ DAHA müdahale etti.  Polislerin rutin kimlik kontrolü bahanesiyle yol kenarına çektiği bütün araçların sadece Furkan gönüllülerinin olduğu ortaya çıktı.

 18.10.2018

Tahliye Edilen Furkan Gönüllülerine ‘Hoşgeldiniz’ Programı

Aylarca haksız bir şekilde tutuklu yargılanan ve tahliye edilen 6 Furkan gönüllüsü için 18.10.2018 günü Adana Merkez Park’ta büyük bir hoş geldiniz programı düzenlendi.

Kur’an tilaveti ile başlayan program şiir, ezgi ve vakıf eski başkanı Hasan Demir beyefendinin önemli açıklamaları ile devam etti.

 20.10.2018

Avrupa Alparslan Kuytul Hoca’ya Özgürlük İçin Yürüdü

Alparslan Kuytul Hoca’nın Avrupa’da yaşayan talebeleri ve sevenleri 37 gündür Türkiye’de engellerle yapılmaya çalışılan ‘ALPARSLAN KUYTUL’A ÖZGÜRLÜK’ yürüyüşünü Almanya’da gerçekleştirdi. Yapılan yürüyüşe Avrupa’nın dört bir yanından katılımlar gerçekleşti.

22.10.2018

‘Özgürlük Simgeli Atkı’ Sebebiyle İstanbul’da 79 Gözaltı

22.10.2018 günü İstanbul’da vapur seferiyle yolculuk yapmak isteyen bir grup Furkan gönüllüsü, özgürlük simgeli atkı takmaları sebebiyle haksız bir şekilde saatlerce bekletildikten sonra gözaltına alındı.

Eminönü vapuruyla İstanbul’u gezintiye çıkan yaklaşık 79 vatandaş Üsküdar’ı da gezmek için vapurdan inmek istediler. Ancak İstanbul Emniyeti tarafından üzerinde “Alparslan Kuytul’a Özgürlük” yazılı atkılarının çıkartılması talebini reddettikleri için Furkan gönüllüleri saatlerce bekletildi. Soğuk hava şartlarında bekletilen bebekli ve çocuklu aileler zor durumda kaldılar. Namaz kılmalarına dahi izin verilmeyen Furkan gönülleri ile beraber yüzlerce İstanbullu da bu hukuksuz muamele sebebiyle mağdur edildi. Uzun bekleyişin ardından emniyete götürüldüler.

1 Kasım 2018

Alparslan Kuytul’a Özgürlük İçin Sevenleri Ankara’dan Bolu’ya Yürüdü!

3 üniversiteli genç 9 buçuk aydır büyük bir hukuksuzlukla Bolu cezaevinde tutuklu yargılanan Alparslan Kuytul Hoca’ya özgürlük için Ankara’dan Bolu’ya yaklaşık 180 km yürüdüler.

2 Kasım 2018

13 İlde Cuma Namazı Sonrası Alparslan Kuytul Hoca İçin Lokum Dağıtıldı,Dua İstendi

9,5 aydır tecrit zulmüne maruz bırakılan Alparslan Kuytul Hoca’nın, Türkiye’nin dört bir tarafında bulunan sevenleri eş zamanlı bir araya geldi. Adana, Mersin, Mardin, Diyarbakır, Erzurum, Elazığ, Kahramanmaraş, Kocaeli, Malatya, Hatay, Osmaniye, Konya, Kayseri, Ankara, Gaziantep, Dörtyol, Karaisalı ve Ceyhan’da bulunan sevenleri Cuma namazı çıkışında “Alparslan Kuytul Hocaefendi’ye tahliye” talebiyle toplandı.

Fikir Ve Düşünce Özgürlüğüne “Gözaltı” Darbesi

Furkan Gönüllüleri 9,5 aydır Alparslan Kuytul Hoca’nın tahliye edilmesi için çeşitli etkinlikler düzenledi. 8 Kasım mahkeme gününe yaklaşırken etkinliklerini arttıran Furkan Gönüllülerine emniyetin müdahalesi de günden güne arttı.

Cuma namazı çıkışı halka lokum dağıtan Osmaniye’den 5 üniversite öğrencisi, Mersin’den 5 kişi, Şanlıurfa’dan 4 kişi gözaltına alındı. Ayrıca Mersin’deki 5 kişiye gözaltının yanı sıra idari para cezası kesildiği öğrenildi.

Ankara’da ise 10 üniversiteli bayan “Alparslan Kuytul’a özgürlük” simgeli atkı takmaları sebebiyle gözaltına alındı.

3 Kasım 2018

Avrupa İkinci Kez Özgürlük Yürüyüşü Gerçekleştirdi

Avrupa’da yaşayan Furkan gönüllüleri ve sevenleri, Almanya’nın Dortmund kentinde ikinci kez ‘ALPARSLAN KUYTUL İÇİN ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ’ gerçekleştirdiler.

Alparslan Kuytul Hoca’nın Sevenleri Türkiye’nin Dört Bir Yanında Sabah Namazında Buluştu!

Adana, Mardin, Diyarbakır Antakya, Şanlırfa, Dörtyol, Elazığ,  Kayseri ,Hatay, Nevşehir, Ankara, Kırıkhan’da bulunan Furkan gönüllüleri, camilerde bir araya gelerek, sabah namazının ardından tesbihat, zikir, sohbet ve dua ile etkinliklerine devam ettiler.

Mahkeme Öncesi Alparslan Kuytul Hoca’ya Son Anda Bir Kısıtlama Daha Getirildi!

Alparslan Kuytul mahkemeye katılarak kendini savunma hakkı, son anda iptal edildi. Kendisine gönderilen tebligatta mahkemeye SEGBİS yöntemi ile katılacağı bildirildi.

Avrupa ‘Alparslan Kuytul’a Özgürlük’ İçin 3.Kez Yürüyüşte!

Almanya’nın başkenti olan Berlin’in en merkezi caddesinde şiddetli soğuğa rağmen ‘ALPARSLAN KUYTUL İÇİN DEV ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ’ ve basın açıklaması gerçekleştirdiler.
Avrupa’dan gelen bu destek Türkiye gündemine oturarak dünyanın dört bir yanında büyük yankı uyandırdı.

6 Kasım, 2018

8 Kasım Mahkemesine sayılı günler kala Alparslan Kuytul Hoca’ya Adalet İsteyen Öncü Nesil, bir kez daha bir araya geldi. Bayan, erkek, yaşlı, genç, çocuk her kesimden insanın bir araya geldiği ‘Ahde Vefa Gecesinde’ birbirinden anlamlı etkinlikler yer aldı.

8 Kasım, 2018

Alparslan Kuytul Hoca Terör Mahkemesinden Tahliye Edildi!

Alparslan Kuytul Hoca 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki Terör Davasından TAHLİYE EDİLDİ!

Tutuklu yargılanmasını gerektirecek bir delil bulunmadığı için tutuksuz yargılama kararı verildi, ancak dava karar mahkemesi için 10 Ocak 2018 tarihine ertelendi.

Alparslan Kuytul Hoca Tutuklu Yargılanmaya Devam Edecek!

Alpaslan Kuytul Hoca 11. Ağır ceza mahkemesinden tahliye edilmesine rağmen 4. Ağır ceza mahkemesinden tutuklu yargılanacak.

Alparslan Kuytul Hoca’nın 8 Kasım 2018 Tarihindeki Savunma Metninin Tamamı

Alparslan Kuytul Hoca 8 Kasım 2018 tarihli mahkemedeki savunmasında hakkında yöneltilen tüm suçlamalara delilleriyle cevaplar verdi. Verdiği açık ve net cevaplar mahkeme kararının seyrini değiştirerek hâkimin tahliye kararı vermesine vesile oldu.

https://alparslankuytul.com/2018/alparslan-kuytul-hocaefendinin-8-kasim-2018-tarihindeki-savunma-metni.html

Alparslan Kuytul Hoca, İddianamesini Hazırlayan Savcı Hakkında İlk Kez Konuştu!

Alparslan Kuytul Hoca, 8 Kasım’da “terör propagandası” suçlamasıyla çıkarıldığı ve tahliye edildiği mahkemedeki savunmasında YARGISIZ İNFAZA uğradığını, kendilerine bir kumpas kurulduğunu, savcının hazırladığı iddianamenin kötü niyetli olduğunu açıkladı.

11 Kasım, 2018

İzmir’de Tutuklu Bulunan Furkan Vakfı Başkanı’na Hukuksuz Muamele!

Furkan Vakfı Başkanı Ali Alagöz’ün birlikte kaldığı üç Furkan gönüllüsünün cezaevinden tahliye olmasının ardından kaldığı koğuş değiştirilerek, müebbet ya da disiplin cezası alanların bulunacağı tek kişilik bir koğuşa koyuldu. Ve bu değişiklik sanki tutuklu değil de müebbet hüküm giymiş tehlikeli bir mahkûm gibi 9-10 gardiyanla birlikte yapıldı.

Ayrıca eşinin ifade ettiğine göre Ali Alagöz, ağırlaştırılmış müebbet cezası alanlarla aynı muameleyi görüyor. Avluya günde 1 saat çıkabiliyor ve çamaşırlarını dahi kurutamıyor. Sıcak su verilmediği için bütün ihtiyaçlarını soğuk suyla karşılıyor.

Tutuksuz Yargılama İçin Verilen İtiraz Dilekçesi Reddedildi!

Alparslan Kuytul Hoca, 8 Kasım 2018 günü Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmada “terör örgütüne yardım ve terör propagandası” suçlamalarından tahliye edilmişti. Ancak 4. Ağır Ceza Mahkemesinde bir başka suç iddiasından dolayı da tutuklu olduğu için serbest bırakılmamıştı.

Alparslan Kuytul Hoca’nın avukatları bu karara 9 Kasım’da itiraz etmiş ve dosya üst mahkeme olan 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti. Üst mahkemenin verdiği kararla avukatların itirazı reddedildi ve Hoca’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Danimarka’da Basın Açıklaması!

Danimarka’da bulunan Furkan gönüllüleri, Alparslan Kuytul Hoca’nın haksız tutukluluğuna karşı basın açıklaması düzenledi. Danimarka’da basın açıklaması yapan gönüllüler, Alparslan Kuytul Hoca’ya adalet ve özgürlük istedi.

Alparslan Kuytul Hoca İçin Binlerce Kişi Basın Açıklaması Gerçekleştirdi!

Adana Merkez Camiinde binlerce vatandaşın katılımıyla özgürlük çağrılarının yapıldığı büyük bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Türkiye’nin Dört Bir Yanından Alparslan Hoca’nın Haksız Tutukluğuna Kınama!

Alparslan Kuytul Hoca’nın haksız bir şekilde tutuklu yargılanmasına karşılık avukatları tarafından yapılan itiraz reddedilerek haksız tutukluluğun devamına karar verildi. Alparslan Kuytul Hoca’nın haksız tutukluğunun devam etmesi üzerine, Türkiye’nin birçok şehrinde bulunan talebe ve sevenleri basın açıklaması gerçekleştirdi.
Kalabalık gruplar tarafından gerçekleştirilen basın açıklamalarında Alparslan Kuytul Hoca’nın haksız tutukluluğunu kınayan pankartlar açıldı.

2 Aralık,2018

Furkan Vakfının 24. Yıl dönümüne Özel Program Düzenlendi!

30 Ocak operasyonu sonrası haksız bir şekilde kayyum atanan Furkan Vakfı, 24. yılı özel bir programla kutladı. 24 yıl önce Alparslan Kuytul Hoca öncülüğünde kurulan Furkan Vakfı gönüllüleri ise kayyum atanan vakıflarını ve haksızca cezaevine gönderilen hocalarını yalnız bırakmadı.

SÜREÇ BOYUNCA HER GÜN YAŞANANLAR

Alparslan Kuytul Hoca’ya Tecrit Zulmü!

30 Ocak’ta şafak operasyonu ile evinden alınan, 8 Şubat 2018’de çıkarıldığı mahkemede verilen tutuklu yargılanma kararı ile 10 aya yakın bir süredir Bolu F Tipi cezaevinde bulunan Alparslan Kuytul Hoca tecrit zulmüne maruz bırakıldı.

Tecrit, Avrupa cezaevi standartları bakımından bir işkence yöntemidir ve insan sağlığı bakımından getirdiği sonuçlar da işkencenin getirdiği sonuçlarla aynıdır. Tecrit, tek bir kişinin kapalı bir mekan da, ortak alanlardan yararlanmaksızın ve günün makul bir bölümünü başka mahpuslarla sosyal ve kültürel iletişim kurmaksızın geçirdiği durumdur.

İşte Alparslan Kuytul Hoca yaklaşık 9 aydır üç kişilik odada tek başına bırakılarak tecrit zulmüne maruz bırakılmış ve kimseyle irtibat kurması istenmemiştir.

 Furkan Gönüllerinden Bir Ekip Ve Semra Kuytul Çeşitli Stk Ve Kanaat Önderleriyle Süreç Hakkında Görüşmeler Yaptılar 

Semra Kuytul  ve Furkan gönüllülerinden oluşan bir grup hem yapılan hukuksuzluklara çözüm bulabilmek hem de Furkan Vakfı üzerinde oynanan algı operasyonlarının başarıya ulaşmaması için tecrübeli kişilerden fikir alma amacıyla bir ay boyunca yoğun bir şekilde birçok STK ve kanaat önderleriyle görüşmeler yaptılar. Gittikleri yerlerde bir yandan hukuksuzluklara çareler ararken diğer yandan da kendilerini tanıtarak karalama kampanyalarına ve atılan iftiralara açıklık getirdiler.

Semra Kuytul’un Yapılan Görüşmeler Hakkındaki Değerlendirme Yazıları:

https://semrakuytul.com/2018/yapilan-gorusmeler-hakkinda-degerlendirmeler-1.html

https://semrakuytul.com/2018/yapilan-gorusmeler-hakkinda-degerlendirmeler-2.html 

https://semrakuytul.com/2018/yapilan-gorusmeler-hakkinda-degerlendirmeler-3.html

Tetikçi Haber Siteleri Her Fırsatı Değerlendirerek Yoğun Bir Karalama Kampanyası Sürdürdü

Sürecin başından itibaren soruşturma hakkında netlik kazanmayan bilgiler iftiralar ile takviye edilerek toplum üzerinde yanlış algı oluşturulmaya çalışıldı.

Gelen Binlerce Destek Mesajları

Yurtiçi- yurtdışından Furkan Vakfı gönüllülerinden desteğe gelenlerin yanı sıra halktan ve birçok siyasetçi, yazar ve hukukçudan bu yaşananları kınayan destek mesajları geldi. Yaşanılan bu zor süreç her gün farklı etiketler ile Türkiye gündemine taşındı.

Her Çarşamba ‘Çay İçme Etkinliği’ ve Her Pazar ‘Kitap Okuma Etkinliği’ Devam Etti!

Furkan Gönüllüleri her çarşamba günü ‘Alparslan Kuytul Hoca ile aynı saatte çay içme etkinliği’ ve yine her pazar günleri ‘Aynı saatte kitap okuma etkinliğine’ devam ettiler.

Olumsuz Hava Şartlarına Rağmen Özgürlük Yürüyüşleri Devam Etti!

Furkan gönüllülerinin Alparslan Kuytul Hoca’nın 10 aydır süren haksız tutukluluğuna karşı tepki göstermek ve toplumda zulme karşı farkındalık oluşturmak amacıyla 15 Eylül 2018’de Adana Atatürk caddesinde başlattıkları özgürlük yürüyüşlerine devam etti. Özgürlük yürüyüşleri başladığı günden bu yana Ankara, İstanbul, Erzurum, Elazığ, Malatya, Kocaeli, Mardin, Batman, Niğde, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Bingöl, Bursa, Bolu, Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Ceyhan, Hatay (Dörtyol, Kırıkhan), Aydın, Rize, Samsun, Siirt, Manisa, İzmir, Konya’ da yapıldı. Ayrıca yurt dışında da yankıları süren yürüyüşler, Hamburg, Dortmund, Münih, Danimarka ve Katar’da da yapıldı.

TAHLİYE EDİLDİ! SAATLER SONRA SİYASETEN TEKRAR TUTUKLANDI

350 gün sonra 22 Ocak, 23 Ocak, 24 Ocak’ta gerçekleşen mahkeme sonrası Alparslan Hoca tahliye edildi. 

Savcının tahliye kararına itiraz etmesi üzerine toplam 120 sayfa iddianameden ve 38 klasörden oluşan, yargılaması 3 gün süren, davayı 5-6 aydır inceleyen 4. Ağır Ceza’ya mukabil, davayı ve dosyayı bir kez bile incelemeyen 5. Ağır Ceza Mahkemesi saatler sonra tekrardan tutuklama kararı verdi.

TAHLİYE EDİLDİĞİ GÜN NELER YAŞANDI?

ÖNCE ALPARSLAN KUYTUL HOCA'YI SAATLERCE GİŞEDE BEKLETTİLER

Alparslan Hoca'nın, Adana emniyeti tarafından Adana gişelerinde saatlerce bekletilerek sevenlerinin yanına gitmesi engellendi. Alparslan Hoca uzun süre emniyet ekipleri ile müsaade etmeleri için konuşup 'bu insanlar beni bir yıldır bekliyor bir selam vermeden gitmeyeceğim' diyerek kendisini saatlerdir soğuk havaya rağmen bekleyen sevenlerinin yanına ulaştı. Ancak şehrin merkezine Alparslan Hoca ve sevenlerinin birlikte gitmesine izin verilmedi.

SEVENLERİNİN ŞEHİR MERKEZİNE GİTMESİ ENGELLENDİ

Alparslan Hocayı karşılamak için Adana girişinde bir tesiste bir araya gelen sevenleri saatlerce orada tutularak yüzlerce aracın Alparslan Hoca ile birlikte şehre girmeleri engellendi. Emniyet tarafından bazı yolların kapatılmasıyla Adana’da trafik akışı kesintiye uğradı.

ALPARSLAN HOCA'NIN EVİNİN ÖNÜNDE EMNİYET AYIBI

350 günlük haksız ayrılığın ardından büyük bir hasretle Alparslan Hoca'yı görmek için evinin önünde toplanan bir diğer kalabalık grup emniyetin ağır güvenlik önlemleri ile kuşatıldı.



Emniyet Alparslan Hocanın evinin önünde toplanan kalabalığın çevresini TOMA'lar, akrep, zırhlı araçlar ve onlarca çevik ekibiyle kapatarak baskı yaptı.


Sabah 08.00 dan bu yana evinin önünde bekleyen sevenlerine selam vererek birkaç cümle söylemek isteyen Alparslan Kuytul Hoca polisin engeliyle karşılaştı.

Polis aracılarının aynı anda siren seslerini açması ile sevenlerinin Alparslan Hocanın sesini duyması engellendi.



0 Yorum

Yorum Yaz