Arılar Olmasaydı İnsanın Sadece 4 Yıl Ömrü Olurdu

Alman bilim adamı Albert Einstein’ın ”Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece dört yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz” dediği arıların muhteşem özellikleri...

Arılar Olmasaydı İnsanın Sadece 4 Yıl Ömrü Olurdu
17 Tem 2018 13:00:00

Arılar dünyanın en sistemli çalışan hayvanlarından biridir. Topluluk halinde hareket etmeleri, inanılmaz derecedeki çalışkanlıkları, aralarındaki güçlü iş bölümü tüm hayvanlar içerisinde onları çok özel bir yere koyar. Üstelik bütün bu özellikleri biz insanlara bile örnek olacak özelliklerdir.

Dünyadaki gıdaların %90’ı, seksen iki çeşit bitkiden elde edilmektedir ve bu bitkilerin %80’i arılar tarafından döllenir. Bu da arıların neden bu kadar önemli olduklarını anlamamıza yardımcı olabilir. 
Bu müthiş hayvanlar inanılmaz özelliklere sahip. İşçi arılar 2 kg. bal yapabilmek için toplamda Ay ile Dünya arasındaki mesafe kadar yani yaklaşık 380.000 km. kadar mesafe kat etmekteler. Üstelik  arılar 7 hafta kadar süren bu koşuşturmalı hayatlarında sadece bir çay kaşığı dolusu kadar bal yapabilmektedirler. 

Peki neden arılar peteklerini sekizgen, beşgen gibi geometrik şekiller değil de altıgen yapar?

Daire, sekizgen, beşgen gibi geometrik şekiller bir araya geldiğinde arada boşluklar kalmaktadır. Kare ve üçgende ise aynı hacme ulaşabilmek için daha fazla balmumu kullanmak gerekmektedir. Alanın en çok kullanabilmesini sağlayan en uygun geometrik şekil altıgendir. Altıgen peteklerde hem en çok bal depolanır hem de yapılabilmesi için en az balmumu kullanılır. Sonuçta arı olabilecek en mükemmel şekli kullanmaktadır. Ayrıca arılar balın akmasını önlemek amacıyla petekleri 13 derecelik bir açıyla yapmaktadırlar. 


Arı peteklerinin temel inşaat malzemesi balmumudur. Balmumunun salgılanması için en önemli unsur sıcaklıktır. Bu yüzden işçi arılar peteği inşa etmeye başladıklarında ilk olarak birbirlerine zincir halinde kenetlenir, adeta bir top halini alırlar. Bu sayede balmumu için gerekli olan 35°C ısı sağlanmış olur. Yoğurma işlemi bu en uygun ısı derecesinde yapılır ve böylece plastikleştirilmiş, inşaata elverişli balmumu hazır olur.
Balmumu üretimi oldukça fazla enerji gerektiren bir işlemdir. Bu nedenle arılar 1 kg. balmumu yapmak için yaklaşık olarak 22 kg. bal tüketirler. Arılar balmumunu salgı bezlerinden her seferinde yaklaşık olarak bir toplu iğnenin başı büyüklüğünde parçalar halinde çıkartırlar 

Muhteşem Verimlilik

Arılar toplu iğne başı büyüklüğünde parçalardan oluşturdukları balmumunu çok akılcı bir şekilde kullanarak en az balmumu ile en fazla petek inşa ederler. Örneğin arıların 22.5x37 cm. ebatlarında bir petek için sadece 40 gr. balmumu harcadıkları saptanmıştır. Boş ağırlığı 40 gr. olan bu petek yaklaşık 2 kg. bal depolayabilmektedir

 



0 Yorum

Yorum Yaz