Berat Albayrak: Döviz eskisine göre vatandaşı az etkiliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, katıldığı bir televizyon yayınında dolar kurunda yaşanan hareketliliğe karşı vatandaşta bir bilinç oluştuğunu söyledi.

Berat Albayrak: Döviz eskisine göre vatandaşı az etkiliyor
12 Mayıs 2019 15:34:59

CNN Türk'te "Hakan Çelik ile Hafta Sonu" programına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dikkat çeken söylemlerde bulundu. Albayrak, "Döviz kurlarının Türkiye’deki vatandaşlarımızı olumsuz etkileyecek süreç eskiye göre daha az" dedi.

Döviz kurlarındaki dalgalanmalara değinen Albayrak, bu sürecin eskiye oranla daha az olduğunu belirtti. Albayrak şöyle konuştu:

"Şöyle ifade edeyim; döviz kurlarının Türkiye’deki vatandaşlarımızı olumsuz etkileyecek süreç eskiye göre daha az. Yerleşik vatandaşların borçları toplam GSMH'ye yüzde 14'lerde. Dünyadaki en düşük ülkelerden bir tanesi ve o da ağırlıklı Türk lirası. Çünkü 2001 - 2008 Türkiye'de çok ciddi bir etki ortaya koydu. Toplumumuz bir bilinç oluşturdu. Özellikle vatandaşlarımız üzerindeki hayatın olumsuz etkileeyecek bir süreç eskiye göre çok daha az. Borçlanırken daha dengeli... Bu eğitim düzeyine kavuştuğu için daha az riskli. Dolayısıyla bu tip oluşabilecek iç dış farklı farklı dalgalanmalar etkisi bu anlamda vatandaşlarımızın daha güçlü. Ama genel toplumumuzda böyle bir kültür var. İşte dolar kaç oldu, ne oldu? Arttı mı azaldı mı?
Faizlerin düşmesiyle birlikte artık önümüzdeki dönemde çok daha yoğun TL merkezli finansman alt yapısına kavuşmasıyla böyle bir süreci hedefliyoruz. Dalgalanmalar tabii ki etkiliyor. Başta ithalata yönelik firmalarımızı bu tip dalgalanmalar olumsuz etkiliyor. Yani amaç ne? Daha istikrarlı öngörülebilir bir süreç. Bunun psikolojik olarak da sahada toplumumuzun bu kesimini olumsuz etkilediği bu sürecin farkındayız. Son 8-10 ayda en yoğun mücadele ortaya koyduğumuz süreçlerden birisi bu."

"ENFLASYONDA CİDDİ KIRILMALAR OLACAK"

"Önümüzdeki üç beş ayda enflasyon çok sert şekilde aşağıya düşmeye devam edecek." diyen Albayrak, "Geçtiğimiz 4 ay zor bir 4 aydı, önümüzdeki dönemde enflasyonda ciddi kırılmalar olacak. Pozitif bir döneme giriyoruz. Ama içeride, dışarıda, sosyal medyada farklı medyada toplumsal birlik beraberliğe yönelik bir operasyon umudu kırmaya yönelik bir bombardıman var. Ben altını çiziyorum kese kağıdına vergi ona vergi buna vergi, bakanımız hemen yalanladı. Negatif bir bilgilendirme bombardımanı var. Mesainizin 24 saati bunların ortaya koyduğu bu algıyı silmeye yönelik olur." şeklinde konuştu.



1 Yorum
  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Ömer 05 Ara 2019 16:16:00

    Bunlar resmen insanın aklıyla alay ediyorlar ya Eskiden mazotu 3,5 tl ye alırdık şimdi 6,5. Domates soğan 2 3 katına çıktı eskiden aylık market erzağımızı 250 tl ye alırken şimdi 500 tl bile yetmiyor! Daha yazacak o kadar çok şey varki ama Haklısın Albayrak, bizi hiç etkilemiyor ama etkilemeyen dolar değil yalanlarınız, samimiyetsizliğiniz. Siz yöneticilerin hepsini Allah'a havale ediyorum. Hakkımı helal etmiyorum!


Yorum Yaz