BM: Yemen’de 300 bin kişinin hayatı tehlikede

Suudilerin önderlik ettiği koalisyonun liman kenti Hudeyde’ye saldırısına dair yapılan BM açıklamasında Yemen’de 300 bin kişinin ölümle karşı karşıya olduğunun altını çizildi.

BM: Yemen’de 300 bin kişinin hayatı tehlikede
14 Eyl 2018 10:24:55

Liman kenti Hudeyde’nin işgal kuvvetleri tarafından saldırıya uğramasının Yemen’deki insani krizi geri dönülemeyecek noktaya getirdiği uluslarası gözlemciler tarafından sıkça dillendiriliyordu. Yemen’in en önemli liman kenti olan Hudeyde, savaş koşullarında dışarıdan gıda ve tıbbi ezaklar başta olamak üzere insani yardımların ülkeye giriş yapabildiği tek noktaydı.

BM’nin yaptığı açıklamada şehre yönelik Suudi saldırısının 300 bin insanı ölüm tehlikesine soktuğu vurgulandı. Suudi işgali ülkede son yüz yılın en büyük kolera salgınını tetiklemişti. Ülkedeki BM insani yardım koordinatörü Lise Grande yaptığı açıklamada son birkaç gün içinde durumun dramatik bir şekilde kötüleştiğini söylerken sivillerin bombardıman ve hava saldırılarıyla yüzyüze kaldıklarını vurguladı.

Perşembe günü, Husiler’e saldıran Suudi önderliğindeki askeri koalisyon, stratejik liman kenti Hudeyde’yi ele geçirdi ve ülkeye insani yardım sağlama konusunda Husiler’in kontrolünü zayıflattı.

Grande, “Hudeyde'deki tesisler milyonlarca insanı besliyor. İçinde şu anda 45.000 metrik ton gıda bulunan Kızıldeniz tesisi bir ay boyunca 3,5 milyon insanı besleyebilir ve hasar görürse veya bozulursa, insani kayıplar hesaplanamaz”dedi.

Cenevre'deki BM destekli müzakereler geçen hafta gerçekleşmedi ve koalisyon haftasonu kentte saldırıyı yeniden başlattı. Husiler, Cenevre’ye barış görüşmeleri için gitmelerinin Suudiler tarafından engellendiğini açıklamıştı.

Suudi, BAE ve Suudilerin Yemen’deki kukla hükümetini kapsayan askeri koalisyonun, 300 binden fazla insanın yaşadığı şehre girip girmeyeceği hala net değil. Koalisyon tarafından yapılan bir açıklamada, "[Birleşik Arap Emirlikleri] tarafından desteklenen kuvvetler yolun kontrolünü ele geçirdikten sonra, Hudeyde’den başkent Sana’ya giden ana giriş kapatıldı" denildi.

Suudiler, limanın İran destekli Husiler tarafından gelir ve kaçakçılık silahlarının çıkarılmasının bir yolu olarak kullanıldığını savunuyor.

ABD, ‘SUUDİLER İNSAN HAKLARINI İHLAL ETMİYOR’

Çarşamba günü, ABD dışişleri bakanı Mike Pompeo, Suudi bombalama kampanyasının uluslararası hukuku ihlal ettiğini reddetti ve Suudi Arabistan'a silah ihracatının devam edeceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudilerin sivil yaşamı korumak için kampanyalar yürüttüklerini iddia etti. ABD yönetiminden yapılan açıklamada “Trump yönetimi için Yemen'deki çatışmayı sona erdirmenin ulusal bir güvenlik önceliği olduğu açık. Suudi Arabistan ve BAE'nin Yemen'deki iç savaşı sona erdirmek için BM tarafından yürütülen çabalara destek sağlaması için Suudi önderliğindeki koalisyon ile yakın bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz” denildi.



0 Yorum

Yorum Yaz