Böbrek Taşı Oluşumunu Önlemenin Doğal Yolları

Toplumda her 11 kişiden birinde görülen böbrek taşı, erkeklerin yüzde 19'unun, kadınların ise yüzde 9'unun karşı karşıya kaldığı bir hastalık türü.

Böbrek Taşı Oluşumunu Önlemenin Doğal Yolları
06 Mar 2018 14:38:51

Böbrek taşları birçok insan için ortak bir sağlık problemidir. Bu taşları düşürmek oldukça acı verici bir süreçtir. Daha önce böbrek taşı oluşturmuş insanların bu süreci tekrar yaşaması büyük bir olasılıktır.

Rabbimizin kainat eczanesinden bazı şifalı besinler şu şekilde;

-Limon suyu ve portakal suyu içerdikleri sitrat sayesinde taş hastalığını önleyici etkiye sahiptir. Bu meyvelerin suları idrarı alkali hale getirerek taşların çok büyük bir kısmının oluşumunu engellerler (kalsiyum oksalat taşları..) Ancak bu meyveler fosfat cinsi taşların tedavisinde kullanılmamalıdır. 

-Böbrek taşlarının çok büyük bir kısmı kalsiyum taşlarından oluşur. Lifli gıdalar böbrekten kalsiyum atılımını azaltarak taş oluşumunun önlenmesinde önemlidir.

-Ananas içerdiği enzimler sayesinde fibrini yıkar ve taş oluşunumu önlemede etkilidir.

-A vitamini ve pirofostat da taş oluşumunu engelleyici etkiye sahip olup havuçta bol miktarda bulunmaktadır. Özellikle A vitamini mesane taşlarının önlenmesinde önemlidir.

-Ayrıca B vitamininden zengin beslenme de taş oluşumunu önleyici etkiye sahiptir. B vitamini oksalik asidi parçalayarak taş oluşumunu önlemektedir. Muz da bol miktarda B vitamini vardır. 

-Mısır püskülü idrar söktürücü etkiyle kristallerin birikmesini önler. Ayrıca hindistan cevizi de kristallerin çökmesini engelleyerek taş oluşumunu önler.

-Nane ve ıhlamur tüketimi de taş oluşumunu önleyici etkiye sahiptir.

-Açık çay tüketimi taş oluşumunu önleyici etkiye sahiptir. Ayrıca meden suları kalsiyum oksalat taşlarının önlenmesinde idrarı alkali yaparak etkilidir.  

-Aşırı tuz tüketimi bazı kişilerde böbrek taşı oluşumunu tetikler. Sofra tuzu olarak bilinen sodyumun yüksek oranda alınması,böbrek taşları için başlıca risk faktörü oluşturan kalsiyum atılımını artırabilir. Günlük sodyum alımını 2300 miligramla sınırlamak gerekiyor ama bazıları bu miktarın çok çok üzerinde tuz tüketiyorlar. Sodyum alımını azaltmak için işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız.

-Taş oluşumunu önleyen en önemli etken günde 2,5 litre idrar çıkaracak şekilde bol su tüketilmesidir. 



1 Yorum
  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Mustafa yüce 03 Haz 2018 21:02:00

    Hocam baya bi tıp kavramında olmuş. Biraz daha anlaşılır olsa iyi olurdu. Bu haber önemli


Yorum Yaz