Boşanmaya Teşvik Olan Nafaka Yuva Yıkıyor

Süresiz nafaka gibi düzenlemelerle çiftlerin boşanması adeta teşvik edilirken, TÜİK’in açıkladığı 2016 boşanma davaları rakamları felaketin büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

Boşanmaya Teşvik Olan Nafaka Yuva Yıkıyor
23 Ara 2017 08:55:06

Resmi rakamlara göre, sadece 2016 yılında toplamda 212 bin 945 boşanma davası açılırken, uzmanlara göre boşanmaların en büyük nedenleri arasında ekonomik sıkıntılar ve şiddetli geçimsizliğin yanı sıra ‘Ömür Boyu Yoksulluk Nafakası’ başı çekiyor!

İLK ANLAŞMAZLIKTA MAHKEMENİN YOLU TUTULUYOR

Son yıllarda boşanmaların artmasının nedenleri arasında uzmanlara göre, şiddetli geçimsizlik, ekonomik sıkıntılar gibi sebepler yer alırken, ülkemizde uygulanmakta olan ‘Ömür Boyu Yoksulluk Nafakası’ ise boşanmaları hızlandırdı. Uzmanlara göre, evlenecek çiftlerin aceleci davrandığı ve uyum üzerinde detaylı durulmadığı ve evlilikteki ilk anlaşmazlıkta süresiz nafakaya güvenerek, hemen boşanma kararı alındığı ileri sürülüyor.

BOŞANMALAR ARTARKEN EVLİLİKLER AZALIYOR

* Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de 2004’te 91 bin 22 olan boşanan çift sayısı 10 yılda yaklaşık yüzde 38 artışla 2013’te 125 bin 305’e yükseldi.

* Evlilikler ise söz konusu dönemde azalan bir seyir izledi. 2004’te 615 bin 357 olan evlenen çift sayısı 2013’te 600 bin 138’e geriledi.

* 2004’ten bu yana 2013 yıl sonu itibarıyla 1 milyon 75 bin 765 çift boşandı. Aynı dönemde evlenen çiftlerin sayısı ise toplam 6 milyon 144 bin 124 oldu.

* 2013 yıl sonu verilerine göre, 2004 yılına oranla evlenme oranı yüzde 2,5 azalırken, boşanma oranı yüzde 38 arttı.

* 2016 yılında toplam 212 bin 945 boşanma davası açılırken, bunlardan 113 bin 892’si, evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle açılan ‘çekişmeli’ davalardan oluştu.



16 Yorum
  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Doğan çakır 01 Ara 2018 23:38:00

    Ortak çocuğumuz yok.Öz annesi olmayan engelli çocuğumun rızkı,Babasından dul maaşı alma durumu olan oğlunu çalıştıran bizi keriz yerine koyan kadına #SüresizNafaka haramdır.Ödettirende Zalimdir.

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    İsmet Turgut 01 Eki 2018 21:35:00

    10 yıldır eski eşe nafaka ödemekten okulumda ve günlük hayatımdaki hiç bir sosyal etkinliğe katılamıyorum. Ben de insanım benim de yaşamaya hakkım var. Nafaka yüzünden ikinci evliliğim sarsılıyor. Mesleğimde güncel kalabilmem için gerekli olan kitapları alamaz oldum. Nafaka süreli olmalıdır. Ömür boyu borç mu olur? Lütfen sesimizi duyun duyurun!

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Yasin 01 Oca 1970 02:00:00

    Hukukta ayrımcılık sömürü doğuruyor.rnBoşanma ve Velayet; “Rant, Sömütü ve Şantaj” aracı olmaktan çıkarılmalıdır.rnSistemin Kadından yana taraf olması eşler arasındaki güç dengesini erkek aleyhinde aşırı bozmuş ve boşanmanın bütün yükünü de erkek üzerine yıkarak boşanmayı kadın için cazip hale getirmiştir.rnGücün, insanı azgınlaştırma ve tetikleme potansiyeli özelliği göz ardı edilerek çıkarılan yasalar ve Mevcut Hukuk sisteminde kadınlara sağlanan olağanüstü imtiyazlar; kadınlar tarafınca pervasızca istismar edilmektedir.rnrnhttp://babader.org/rant-somuru-ve-santaj-araci-haline-getirilen-bosanma-hukuku-duzeltilsin/

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Yasin 01 Oca 1970 02:00:00

    Talak6 da Boşanma sürece YAYILMIŞTIR. Bu süreç iddet süresi kadardır. Süreçte erkek kadına kendi oturduğu yerin bir bölümünde barınma imkanı sağlar. (Onları -iddetleri süresince- gücünüz nispetinde, oturduğunuz yerin bir bölümünde oturtun)rnSüreç sonunda kadın Hamileyse, “DOĞURUNCAYA KADAR NAFAKA” verir. (Eğer hamileyse, yüklerini bırakıncaya kadar nafakalarını verin.)rnÇocuğu Emzirirse karşılığında ÜCRET verir. (Sizin için emzirirlerse ücretlerini de verin ve aranızda uygun bir şekilde Anlaşın.)rnEmzirme, Ücret veya başka herhangi bir nedenle sıkıntı yaşanırsa “BAŞKA KADIN” EMZİRİR. (Eğer anlaşamazsanız, çocuğu baba için başka bir kadın emzirecektir.)rnYani; “VELAYET BABANINDIR”rnŞayet ayette “çocuk için nafaka verin” denilseydi velayet anneye sonucuna varılabilirdi, aksine; “SİZİN İÇİN emzirirlerse ÜCRETLERİNİ de verin ve aranızda uygun bir şekilde anlaşın. Anlaşamazsanız, çocuğu baba hesabına BAŞKA BİR KADIN EMİZRİR."rnrnhttp://babader.org/talak-6-ayete-gore-bosanma-velayet-ve-nafaka/

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    İsmet Turgut 01 Oca 1970 02:00:00

    Tam 10 yıldır eski eşe nafaka ödemekten okulumda ve günlük hayatımdaki hiç bir sosyal etkinliğe katılamıyorum. Ben de insanım benim de yaşamaya hakkım var. Mesleğimde Güncel kalmam için gerekli olan kitapları alamaz oldum. Nafaka süreli olmalıdır. Ömür boyu borç mu olur?

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Derya TURGUT 01 Oca 1970 02:00:00

    Süresiz nafaka Ayrılan erkeğe ve ikinci eşlerin yaşama şartlarını çekilmez hale getiriyor ayrılan erkek mağdur ediliyor pisikolojik sorunları beraberinde getiriyor biz ıkinci eşlerde mağdur ediliyoruz kadın haklarıysa nerde biz hakkımız erkeğe vurulan suresiz nafaka prangasi biran önce çözüme kavuşturulmalıdır özgürlügüne konulan ipotek kaldırılmalıdır erkekler SGK değildir

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Nizam dogan 01 Oca 1970 02:00:00

    3 yıl evli kaldım çoluk çocuk yok 3yil nafaka ödüyorum 2. Evliliğim de huzursuz süresiz nafaka herşeyi mahvediyor ikinci bir hayat hakkı tanimiyor

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Erhan oglakcı 01 Oca 1970 02:00:00

    Cocuksuz olarak bosandigim eski ese 17 yildir nafaka oduyorum.ne yapacagimi bilmiyorum artik cok bunaldim odeyemezsem hapis yatacam 2 cocugum var su an onlarda magdur oluyor bi sebebten. Sureli nafaka olmasini talep ediyoruz. Bu bir zulumdur.

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Ömer Atapek 01 Oca 1970 02:00:00

    2006 yılında boşanma davası açtım 2007 de boşandım 12 yıldır nafaka ödüyorum.2008 de nafaka ödeyemediğim için 1 ay hapis yattım.Şimdi evliyim iki çocuğum var.Geçim sıkıntısı çekiyorum.Çocuklarımın geleceği ne olacak bilmiyorum.Okula zar zor gönderiyorum.Eski eş benden aldığı parayla gününü gün ediyor bu adaletmi.Yeter artık süreli nafaka istiyoruz.

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Cevdet arslan 01 Oca 1970 02:00:00

    Kısa süreli bir evlilik yaptım ve ömür boyu nafaka mahkumuyum cinnet geçirip cinayet işleyenler gözüme haklı gelmeye başladı

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Ahmet Ertuğrul AYTAÇ 01 Oca 1970 02:00:00

    Evlilik kurumunu kökünden sarsan, boşanmış kadını koruma amaçlı olduğu düşünülen fakat bu seferde evli kadınları mağdur eden, erkeği evlenmekten çekindiren ve korkutan bu süresiz nafaka uygulanmasının kaldırılması lazım. İki kişinin birliktelikleri her zaman uyum içinde olmuyor. Dolayısı ile evlilik nasıl doğal bir olgu ise ayrılmakta doğal bir olgudur bunu hakkaniyetle kabul etmek ve bundan dolayı erkeği cezalandırma yöntemi olarak süresiz nafakayı uygulamak adil değildir. Burada suçlu tarafı cezalandırma yöntemi olarak nafakayı değil tazminatı uygulamalıyız.

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Ardan Durukan 01 Oca 1970 02:00:00

    Kadına pozitif ayrımcılık uygulanıyor. Eşit kusur halinde dahi erkek Ömür Boyu Nafaka ve tazminat ile cezalandırılıyor. Ödemezse hapse atılıyor. Bşr de 6284 var ki evlere şenlik! Bunu bilen kadın en küçük bir bahanede mahkemenin yılunu tutuyor. Ben 25 senedir Nafaka ödüyorum. Ölürsem kurtulacağım

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Tuba aslan 01 Oca 1970 02:00:00

    Yoksulluk nafakası adı altında ödenen süresiz yoksulluk nafakasina hakkaniyetli süre sınırı getirilsin.cocuk yok bitmiş bir evliliğin yillarca borç hapsi zulümdür..insan doğasına aykırıdır bitmeyen borç olurmu??

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Oğuzhan sargın 01 Oca 1970 02:00:00

    2004 de evlendim 24 gün evli kaldım o günden beri nafaka ödüyorum.çocuk yok .tekrar evlenmedi, çalışmıyorda ailesinin maddi durumu iyi parasal sıkıntısı yok.asgari ücret düzeyinde maaşım var.ben yeniden evlendim 2 tane çocuğum var.aileme maddi manevi bakma hakkım kısıtlanıyor artık bu haksızlık bitmeli. .

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Mustafa İçer 01 Oca 1970 02:00:00

    Kadınlar öldürülüyor diye haklı haksız ayrımı yapılmadan herzaman haklı kadın görülüyorsa ne çocuğa ne kadına yönelik şiddet bitmez boşanma davalarında bir tane haklı çıkan erkek görmedim bunun sonunda nafaka ödeyen erkek tazminat ödemeye mahkum edilen erkek 1 yıl evli kalsa bile malının yarısını vermek zorunda olan erkek karsi taraf avukat parasi odeyen erkek ziynet eşyaları da çabası bi taraf yani erkek bu durumdan maddi olarak çökerken diğer taraf yani kadın zenginleserek çıkıyor bu durum da boşanma kadına cazip geliyor ve bunun sonunda cinnet ve cinayet vakaları artıyor.

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Ömer Şahbaz 01 Oca 1970 02:00:00

    2009 yılında evlendim 40 gün evli kaldım çocuk yok boşandım. 9 yıldır nafaka ödüyorum bitmiyor bitmeyecekte böyle giderse. Tekrar evlendim çocuğum var mutluyum. Ama bu mutluluk nafaka yüzünden nafaka artırım davaları yüzünden rahatsız ediliyor. Farkına varın artık bazı kadınlar yasaları kullanarak erkekleri köle yapıyorlar. Nafakaya süre sınırı getirilsin artık yoksa ne aile kalacak ne toplum.


Yorum Yaz