Bozdağ: Artık muhafazakar kesim belirleyici olacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis’te görüşmeleri süren ‘partili cumhurbaşkanlığı’nı içeren anayasa değişiklik teklifinin muhafazakar kesimi belirleyici hale getireceğini söyleyip, bunun da ‘uzlaşma’ kültürü yaratacağını savundu.

Bozdağ: Artık muhafazakar kesim belirleyici olacak
15 Oca 2017 09:55:14

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis’te görüşmeleri süren ‘partili cumhurbaşkanlığı’nı içeren anayasa değişiklik teklifinin muhafazakar kesimi belirleyici hale getireceğini söyleyip, bunun da ‘uzlaşma’ kültürü yaratacağını savundu.

Katıldığı bir televizyon programında konuşan Bozdağ, ‘başkanlık’ olarak Türkiye gündemine getirilip, ‘partili cumhurbaşkanlığı’ adıyla anılan anayasa teklifinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın şahsı için getirilmediğini söyledi.

“Mesele kesinlikle Tayyip Erdoğan meselesi değil, Türkiye meselesidir” diyen Bozdağ, bu sistemle güçlü liderlerin çıkmayacağını savundu. Adalet Bakanı, şunları söyledi: “Bu sistem gerçekten güçlü liderlerin çıkmasını zorlayacak bir sistem. Yani sağdan birisinin yüzde 51 oy alması için tek başına kendi partisinin oyu yetmiyor. Başka partilerden de oy alacak. CHP yüzde 25, yüzde 51 oy alması için ne yapacak, CHP kadar başka partilerden oy alması gerekecek. O zaman sıradan bir aktörle başkanlık yarışına girebilir mi?”

Bu sistemin kimseye kendi başına iktidar yolu açmadığını söyleyen Bozdağ, “Bu neyi getirecek? Uzlaşmayı getirecek. Kutuplaşmayı ortadan kaldıracak. Artık marjinal ve radikal söylemlerle iktidar yolu açılmayacak, kapanacak. Ve herkesi merkeze doğru seçecek. Muhafazakar kesim belirleyici olacak” dedi.

‘Muhafazakarlarla kavga edenin iktidar şansı olmaz’

Bozdağ, bunun ‘milletin değerleriyle barışık’ siyaset yapmaya zorlayan bir sistem olduğunu savunarak, şunları söyledi: “Şimdi diyelim ki CHP mezhepçi politikalar yaptı, alabilir mi? CHP diyelim ırkçı politikalar yaptı alabilir mi bunu? CHP muhafazakar mütedeyyin insanlarla dalga geçen ve onları aşağılayan tahkir eden bir politikalara yaptı, alabilir mi alamaz. MHP de öyle, HDP de öyle. AK Parti de tek başına yetmiyor. Bizim de başkasının oyuna ihtiyacımız var. Öyle olunca bu sistem milletin değerleriyle barışık siyaset yapmaya bu değerlere düşman olanlara dahi zorlayan bir sistem. Ve muhafazakar kesim, bundan sonra bütün Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde belirleyici kesim olacaktır. Onlarla kavga edenin Türkiye’de iktidar olma şansı olmaz.”

‘Her zaman Erdoğan gibi güçlü lider olmaz’

Bozdağ, sistemin Erdoğan için getirilmediğini de şöyle savundu: “Ya şimdi bu Tayyip Bey için getirilen bir iş değil. Eğer Tayyip Bey için getirilmiş olsa zaten bugün yasama da yürütmede de daha fazla bir yetkisi var. Sayın Cumhurbaşkanı’nın ve hükümetin bu konudaki yaklaşımı şu. Her zaman bir Tayyip Erdoğan gibi güçlü lider olmaz. Her zaman AK Parti gibi halkla bu kadar bütünleşmiş bir parti olmaz. Biz öyle bir sistem kuralım ki daima bu sistem siyasi istikrar doğursun, güçlü iktidar kursun. Kriz ve kaosla sonuçlanacak süreçlere de izin vermesin.”

 

 



0 Yorum

Yorum Yaz