Bu gece gökyüzünde görsel şölen!

Bu gece yarısı gökyüzünde tefekkürlük görsel şölen...

Bu gece gökyüzünde görsel şölen!
20 Eki 2017 15:25:42

Gökyüzü görsel şölenleri arasında öne çıkan ve doğa olayı tutkunları tarafından her yıl günler öncesinden takip edilen Orionid meteor yağmuru, ekim ayında gerçekleşiyor. 

Meteor yağmurları ülkemizde de yakından takip ediliyor. Ekim ayının ilk günlerinde gezegenimize ulaşmaya başlayan meteorların gökyüzünde oluşturduğu 'Orion meteor yağmuru' 20-21 Ekim tarihleri arasında izlenebilecek. Satte 20 civarında, göktaşı izlenebilecek. Uzmanlar bu şölenin en iyi izleneceği saat aralığının ise gece 1 ile 4 arası olacağını belirtiyor. Orionid meteor yağmurundan sonra 4-17 Aralık'ta Geminid gök taşı yağmuruna sıra gelecek.

ORİONİD METEOR YAĞMURU NEDİR?

Her yıl ekim ayında yaşadığımız Orionid yağmurları, Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biri. İsmini Orion (Avcı) takımyıldızından geliyorlarmış gibi görünmelerinden alıyor. 21-22 Ekim tarihlerinde saat 23.00'dan sonra doğu yönünde gökyüzünde birbirlerine yakın, belirgin bir şekilde üst üste dizilmiş üç yıldız bulunur. Bu yıldızları bulduktan sonra onların batı yönüne doğru baktığınızda onlardan daha kuvvetli bir şekilde parıldayan kızıl bir yıldız görürsünüz. Bu yıldız Avcı Takımyıldızı'nın en parlağı olan Betelgeuse yıldızıdır.

METEOR YAĞMURU NEDİR?

Meteor yağmuru, meteorların dünya atmosferine girdiği zaman, uzayda bıraktıkları belirgin ışıklı izin, havanın yüzeyleriyle sürtüşmesinden doğan kızışmasıdır. Bağımsız ,tek meteor zerrelerinin çok küçük olduğunu söylersek belki garip görünecektir.

METEOR YAĞMURU NEREDEN İZLENMELİ?

Bir göktaşı yağmurunu izlemenin en keyifli olayı insan gözü dışında hiçbir ekipmana ihtiyaç duymamanız. . Ancak hava koşullarının uygun olduğu, şehre uzak noktalardan ve ışıksız bölgelerde, meteor yağmurunu izlemek daha kolay olacak.



0 Yorum

Yorum Yaz