Büyük Dönüş Eylemleri İsrail Ordusunu Aciz Bıraktı

Siyonist askerî analist Amir Bohbut, Walla'ya şunları anlattı: Ölülerin sayısını artırmak diğer protestocuların gösterilere katılmasına engel olmayacaktır ve bu yürüyüş meselesi İsrail’in güvenliği için tehlikeye dönüşmeye başlamıştır.

Büyük Dönüş Eylemleri İsrail Ordusunu Aciz Bıraktı
10 Eki 2018 15:42:38

Siyonist askerî analist Ben Yeşay, Yediot Ahronot gazetesindeki analizinde şöyle yazdı: Zaman ilerledikçe Gazze şeridindeki durum daha vahim bir hal almaktadır ve İsrail’in de tahammülü sona ermek üzeredir. Bu da askerî bir operasyonun yakın olduğunu göstermektedir. İşte bundan dolayı askerî bir çatışma sırasında sınırlardan Gazze’ye hızlı bir girişin önünü alabilmek adına Gazze şeridindeki güvenlik güçlerinin takviyesi gündemdedir.

Ben Yeşay değerlendirmesinin devamında şunlara değindi: Ordu, güçlerini artırarak Hamas’a ateş taşıyan uçurtmaları durdurma kararı almasının gerektiği mesajını veriyor. Zira ordunun güçlerini artırmasındaki temel hedefi olası tehlikeli duruma hazırlıklı olmaktır, Hamas’ın yerleşimcilerin bulunduğu Gazze civarındaki  bölgelere atmayı düşündüğü füzeleri önleyebilmek için deniz güçlerinin Gazze’ye giriş yapması da olasıdır.

Askeri analist açıklamalarına şöyle devam etti: Öngörülmüş her operasyona katılma kararı alan İsrail askerî birlikleri sürpriz tatbikatlar icra ettiler. Gerçi İsrail, Hamas’ın Gazze’nin göbeğinde yapılan bu tatbikatları dikkate almadığını bilmektedir. HAMAS liderleri, ordunun Gazze’ye girmesi durumunda Hamas’ın Gazze’deki gücünün önüne geçeceklerini de bilmektedirler.

HAMAS, İsrail ile savaştadır ve İsrail’in askerî ve siyasî yapısının, deniz kuvvetleri ile hiçbir şey elde edemeyeceği bir operasyonu gerçekleştirmesine olanak vermediğini de çok iyi bilmektedir. İsrail’in Gazze’deki seçenekleri sadece, Hamas’a bir alternatif bulana kadar, uzun süre burada kalmak veya kendini bu bataklıktan dışarı çekebilmektir. Ancak geçtiğimiz mart ayında Hamas’ın İsrail’e yaptığı şey ise orduya, Gazze’ye yeni bir operasyon icrası için askerî güç gönderme dışında bir seçenek sunmamaktadır.

Askerî analist, değerlendirmesini sonlandırırken de şunlara değindi: Gazze’de geniş çaplı bir operasyonun eşiğindeyiz, bu yüzden Mısır’ın siyasî çabaları ve uluslararası kuruluşların Ebu Mazen ile görüşmeleri sonuç vermedi. Aynı şekilde İsrail’deki seçimin yaklaşmış olması da başbakan ve kabinesine baskı uygulayarak HAMAS ile bir sürtüşmenin yaşanmasının önüne geçmektedir.

Siyonist analist Amir Bohbut da Walla haber ajansına şu açıklamada bulundu: Gazze sınırlarındaki gösteriler ve bir operasyonun tedirginliği orduyu HAMAS karşısında sınav vermeye hazırlıyor.

Zira Gazze şeridi boyunca güvenlik güçlerinin sayısının artırılacağını ilan etmek demek, sınır duvarını geçerek karargahları ateşe vermek ve dikenli tellere Filistin bayrağı asmak ile sonuçlanması amaçlanan protestoların önüne geçebilmek konusunda ordunun yetersizliğini göstermektedir. Tüm bu yaşananlar ordu güçlerinde umutsuzluğa sebep olmuştur zira bir yerden orduya büyük kayıplar yaşatmış öte yandan da caydırıcı güçleri hedef almıştır.

Bohbut son olarak şunları vurguladı: Büyük Dönüş Yürüyüşleri kapsamında ilginç olan ise şudur; ölü sayısının artması diğerlerinin de bu protestolara katılmasına engel teşkil etmemiştir. Bu durum, İsrail ordusu içinde öfke ve hayal kırıklığının artmasına sebep olmaktadır. Ateş taşıyan balon ve uçurtmaların sayısının artması orduyu sürekli kırmızı alarmda tutmaktadır.



0 Yorum

Yorum Yaz