Çavuşoğlu: İş işten geçmiş değil

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) referandum hakkında, "Henüz iş işten geçmiş değil, (IKBY lideri Mesud) Barzani yönetimi adım atabilir" dedi.

Çavuşoğlu: İş işten geçmiş değil
03 Eki 2017 11:10:43

AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

  • Barzani yönetimi kendi çıkarlarını ön planda tutarak, yani başkanlıkta daha fazla kalabilmek için bunun hem siyasi hem de ekonomik rantı var ve başkanlık konusunu tartışmaya açtırmamak için, şu anda diğer partilerin meclisin açılması için koydukları bir şart var, seçim yasasını getirin görüşelim, burada başkanlık süresi de belirlenecek. Uzun zamandır belirsiz bir şekilde başkanlığını sürdürüyor. Diğer taraftan Erbil'e gittiğimiz zaman Kürt partilerin çoğunluğunun referandumu istemediğini gördük. Bazıları açıkça söyleyemiyor, bize söylüyor. Bu referandum şeffaf, demokratik bir referandum değil. Uluslararası camia tarafından gözlemlenmiş bir referandum da değil yani anayasaya aykırı, dolayısıyla meşruiyeti yok. Henüz iş işten geçmiş değil. Bu konuda Barzani yönetimi adım atabilir. Yani bu süreci durdurduğunda, o zaman Bağdat ile ilişkilerini normalleştirebilir ve dolayısıyla bizimle ve herkesle ilişkilerini normalleştirebilir.
  • Bağdat yönetimiyle ilişkilerimizin soğuk olduğu, özellikle Maliki döneminde bile biz bu hassasiyeti hep gösterdik. O sebeple bu hatadan ve yanlıştan dönerlerse elbette biz her zaman olduğu gibi yine ilişkilerimizi sürdürürüz. Geçmişte nasıl davrandıysak aynı şekilde davranırız, zor günlerinde yine yanlarında oluruz.
  • Aksi takdirde aldığımız kararlar var, Meclis'ten geçen tezkere var. Atacağımız adımlar Bağdat'la eşgüdümlü olacak. Referandum yapınca masada güçlü olacaklarını düşündüler ama öyle olmadı. Bütün dünya karşı çıktı. Bu hatadan dönerlerse ilişkilerimizi sürdürüz, geçmişte nasıl davrandıysak yine öyle davranırız.
  • Sınır kapılarının Irak tarafındaki kontrolü Bağdat yönetiminde olmalı. (Türkiye-Irak sınırındaki) Ovacık kapısının açılması teknik olarak mümkün ama sınırın öbür tarafındaki koridoru kim oluşturacak, güvenliği kim sağlayacak. Tabii ki Irak yönetiminin yapması gerek. Bunlarla ilgili kendilerinin bir çalışması var. Burada atacağımız adımların sağlanması için temaslarımız da devam ediyor.

'İRAN'IN DIŞLANMASI VAHİM BİR HATA'

  • İran ile bizim aramızda bir mekanizma var. Adeta ortak Bakanlar Kurulu şeklinde gerçekleşiyor. İran'a bu toplantımızı gerçekleştirmek için gidiyoruz. İran ile Astana süreci var birlikte yürüttüğümüz. İran'ın bazı politikalarını Suriye ve Irak konusunda desteklemediğimizi başından beri söylüyoruz. İran bizim komşumuzdur. İran'ın dışlanması ve köşeye sıkıştırılması veya bir ülke istiyor diye İran'ın tamamen ortadan kaldırılması çok ciddi, vahim bir hatadır. Bu ziyarette Irak meselesi ve referandum gündemde olacak. Terörle mücadele gündemde olacaktır. İran da tehdit altındadır.
  • YPG'nin Afrin'den mutlaka temizlenmesi gerekiyor.


0 Yorum

Yorum Yaz