Çin ve Katar’dan Suudi’yi rahatsız edecek adım

Çin, Suudilerin, bazı Arap ülkeleriyle beraber kuşatma altına aldığı Katar’la arasında vize uygulamalarını karşılıklı olarak kaldırdı.

Çin ve Katar’dan Suudi’yi rahatsız edecek adım
11 Tem 2018 17:20:00

Katar ile Çin arasında sağlanan mutabakatla iki ülke arasında var olan vize uygulaması kaldırıldı.  

Çin’in başkenti Pekin’de yapılan, Çin ve Arap ülkeleri işbirliği konsey oturumu kapsamında, Çin ve Katar dışişleri bakanları bir araya geldi.

İki ülke dışişleri bakanlarının görüşmesinde, vize uygulaması kaldırılması anlaşması imzalandı. 

Katar Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sultan Bin Said el-Merihi ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, arasında gerçekleşen görüşmede, iki ülke ilişkilerinin güçlendirilmesi amacıyla diplomatik, ekonomik, ticari, turistik ve konsolosluk ilişkileri konuları ele alındı.

Taraflar, görüşmeler sonrası vize uygulamalarının karşılıklı olarak kaldırılması yönünde mutabakata vardı. Katar, Çin’e doğal gaz ihraç ederken, Çin, Katar’ın ihtiyaç duyduğu çok sayıda ticari ürünleri satıyor. İki ülke arasında ticaret hacmi ise geçtiğimiz yıl (2017) 103 milyar dolardı.

Bilindiği gibi Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn’den oluşan 4 Arap ülkesi İran’la ilişkiler kurmak, terörizmi desteklemekle suçladıkları Katar’ı kuşatma altına almış, hava sahalarını Katar’a kapatmışlardı.


 



0 Yorum

Yorum Yaz