• Anasayfa
  • GÜNDEM Haberleri
  • Danıştay, "TSK'da başörtüsü serbestliği laikliğe aykırı" denilen başvuruda kararı verdi!

Danıştay, "TSK'da başörtüsü serbestliği laikliğe aykırı" denilen başvuruda kararı verdi!

Danıştay 2. Dairesi Anayasa'daki laiklik ilkesine ayrkırı olduğu iddiasıyla TSK'da kadın personele başörtüsü serbestisi getiren düzenlemenin yürütmesinin durdurulması talebini reddetti.

Danıştay, "TSK'da başörtüsü serbestliği laikliğe aykırı" denilen başvuruda kararı verdi!
06 Ara 2018 10:22:54

Danıştay 2. Dairesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) başörtüsü serbestliği getiren düzenlemenin yürütmesinin durdurulması istemini 1’e karşı 4 üyenin oyuyla reddetti. Daire, iptal istemine ilişkin kararını ise önümüzdeki günlerde verecek.

Şubat 2017’de yüyürlüğe giren TSK’da kadın personellere başörtüsü serbestliğine karşı Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Anayasa'daki laiklik ilkesine ayrkırı olduğu iddiasıyla söz konusu düzenlemenin iptali için Danıştay’da dava açmıştı. HKP düzenlemeyi yürütmenin durdurulmasını da istedi. Daire ilk olarak yürütmeyi durdurma talebini inceledi.

HKP’nin avukatları, açtıkları davada, TSK’daki türban serbestisinin, Anayasa'daki laiklik ilkesine, Anayasa Mahkemesi’nin önceki kararlarına aykırı olduğunu iddia etti. Avukatlar, serbestlik düzenlemesinin orduyu ve subayları bir din devleti yapılanmasına doğru götüreceğini ileri sürerek, düzenlemenin Danıştay tarafından iptal edilmesini istedi.

Davada Danıştay Savcısı, esas hakkındaki mütalaasını vermişti. Mütalaada dikkat çeken şu ifadeler yer aldı:

“Anayasanın 2. maddesinde, Türkiye Cumhuriyetinin başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu belirtilmiştir.

Kamu hizmetinde 'laiklik ilkesi' tarafsızlık ilkesinin bir unsuru olup, dinsel alanda tarafsızlık, laiklik olarak da tanımlanabilir.

Tarafsızlık, kamu hizmetine hakim olan temel ilkelerden biridir. İdareye yüklenmiş bir ödev niteliğini taşıyan tarafsızlık ilkesi ile kamu hizmetini yürüten personele siyasi, sosyal ve dinsel eğilimlerini dışa yansıtmama yükümlülüğü getirilmiş, kamu hizmetinin düzenli ve her türlü kuşkudan uzak bir şekilde yürütülmesi amaçlanmıştır.

 

Başörtüsü meselesinin bu şekilde yeniden gündeme gelmesi Alparslan Hoca’nın geçtiğimiz yıllarda derin ve din düşmanı bir komitenin iş başında olduğunu, AKP’ ye verilen şereflerin bir bir alınabileceği hatta başörtüsünü dahi tekrar gündeme getirebileceklerini söylediği konuşmalarını akıllara getirdi.

Alparslan Hoca 1 Temmuz 2016’da kendisine yöneltilen; “Düşürülen Rus uçağı sebebiyle Cumhurbaşkanının Rusya Devlet Başkanı ve Rus halkından özür dilemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?”  sorusuna verdiği cevapta; “Verdikleri ya da kendinin elde ettiği her neyse bir kısmını onlar verdiler bir kısmını kendisi elde etti. Bütün, ne kadar şerefi varsa elinden alıyorlar. Suriye'yi Mısır'ı da halledecekler başörtüsü meselesini bile tekrardan geriye götürebilirler” demişti.

İlgili Haber;

Tayyip Erdoğan'ı Da Akp’yi De Bu Meselede İkaz Ediyorum

 



0 Yorum

Yorum Yaz