Dolar yükseldikçe yoksulluk artıyor: Açlık sınırı 1744 liraya yükseldi

Birleşik Metal-İş Sendikası, Temmuz 2018 dönemi için açlık sınırını 1744 lira, yoksulluk sınırını ise 6 bin 33 lira olarak açıkladı.

Dolar yükseldikçe yoksulluk artıyor: Açlık sınırı 1744 liraya yükseldi
06 Ağu 2018 18:56:43

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama rakamı 1744 TL olarak açıklandı. Süt, meyve-sebze ve yumurta fiyatındaki yıllık artış vatandaşı ciddi oranda yoksullaştırdı. Kurlar yoksullaştırmaya devam ederken yükselişini sürdürerek rekor tazeledi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Temmuz 2018 dönemi için açlık ve yoksulluk sınırı verilerini hesapladı. Hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için günlük 58,14 lira, aylık ise bin 744 liralık harcama yapması gerekiyor.  

Dört kişilik bir ailede her ferdin sağlıklı beslenmesi için alması gereken gıdaların maliyeti yaşa ve ürün grubuna göre farklılık gösteriyor. Araştırmanın sonuçlarına göre sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken aylık harcama tutarı 448 TL olurken bu rakam yetişkin bir erkek için 462 TL, 10-18 yaşındaki bir çocuk için 494 TL, 4-6 yaşındaki bir çocuk için 339 TL oldu.

4 kişilik ailenin sağlıklı beslenmek ve insanca yaşayabilmek için yapması gereken ve "yoksulluk sınırı" olan tanımlanan asgari harcama tutarı ise aylık 6 bin 33 TL olarak açıklandı. Rakamlar, Türkiye’de milyonlarca emekçi ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılayacak koşullarda yaşamadığını gösteriyor. BİSAM, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yoksulluk sınırının 873 TL, açlık sınırının 252 TL arttığını bildirdi.  

TL’DE KAYIP HIZ KESMİYOR

Geçen hafta 5.08 seviyesinden kapanan dolar/TL, 5.18 seviyesinin üzerine çıkarak rekor tazeledi. Avro ise 5.99’u geçerek zirve gördü.

ABD’li Rahip Andrew Brunson’a ev hapsi verilmesi ve ABD’nin iki bakana getirdiği yaptırımların baskısıyla dolar/TL haftaya yeni rekor seviyeleri test ederek başlarken TL’nin dolar karşısında yılbaşından bu yana değer kaybı da yüzde 26’ya yaklaştı.

Cari açık, şirketlerin yüksek döviz borcu gibi ekonomik kırılganları nedeniyle kur baskısı yaşayan Türkiye ABD ile gerilim sonucu artık dolarda 5 TL’nin üzerinde bir seviyeye oturabilir. Doların 5’in üzerinde kalmaya devam etmesi halinde yeni rekorların gelmesi kuvvetli ihtimal olarak görülüyor.

KİRALAR HIZLA YÜKSELİYOR

Merkez Bankası, yoksullaşmada kurun etkisini verilerle ortaya koydu. Merkez Bankası Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’na göre, enflasyondaki yükselişe en belirgin katkı döviz kuru geçişkenliğinin yüksek olduğu temel mal grubundan geldi.

Gıda fiyatlarının yıllık artış oranının hız kesmekle birlikte yüksek seyrettiğini belirten Merkez Bankası, genel enflasyon seviyesine bağlı olarak kira enflasyonunun ivme kazandığına dikkat çekti.

Merkez Bankası ayrıca mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin üç aylık ortalamaları incelendiğinde, enflasyonun ana eğiliminin yüksek seviyesini koruduğunu vurguladı. 



0 Yorum

Yorum Yaz