Dövizdeki hareketlilik şeker hastalarını da mağdur etti

Hastaların kullandığı insülin pompası cihazı gelen zam nedeniyle vatandaşlar zor durumda. Türkiye'deki diyabetli sayısının 7 milyonu aştığı biliniyor. Bu hastaların da çoğunluğu Tip-2 Diyabetli iken, 1 milyondan fazla kişi de Tip-1 Diyabetli. Cihaz her iki diyabet tipinde de kullanılıyor.

Dövizdeki hareketlilik şeker hastalarını da mağdur etti
27 Eyl 2018 18:20:52

İnsülin pompası, şeker hastalarının kullanmak zorunda olduğu bir cihaz. Ancak kur farkı sebebiyle fiyatı artan cihazı alabilmek konusunda şeker hastaları endişeli.

Son fiyat düzenlemesinden sonra şeker hastalarının cihaz için ödedikleri fark 263 TL’den 600 TL’ye çıktı. Aradaki 337 TL’lik artışın gerekçesi doların yükselişi olarak gösteriliyor. Şeker hastalarının kullandığı 3’lü insülin pompa setinin fiyatı 900 TL’ye yükseldi. Hastalar zammı firmalar tarafından gönderilen mesajlar sayesinde öğrendi. SGK’nın cihaz için ödediği 300 TL’lik farkın değişmediği ancak firmanın zam yapması sebebiyle vatandaşlar önceden cebinden 263 TL öderken, şu anda 600 TL ödeyeceği söyleniyor.

İŞİTME CİHAZLARI DA KUR FARKINDAN NASİBİNİ ALDI

İşitme cihazları da kur farkından payını alıyor. 10 bin TL’ye kadar çıkan fiyatlar, hastaları zor durumda bırakıyor.

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Orhan Demir’e göre zam yapan firmalar iyi denetlenmeli. Stokçuluğa dikkat edilmesi gerektiğini belirten Demir, belli dönemlerde firmaların ürünleri stokladığını belirtiyor.



0 Yorum

Yorum Yaz