Dünyanın Dört Bir Yanından Filistin'e Destek İşgal Yönetimine Lanet

Ürdün, siyonist İsrail Meclisi'nin, "Yahudi ulus devlet" yasasını kabul etmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve ırkçı ayrımcılığı derinleştirdiğini açıkladı. Yunanistan'da ise Yunan İşçi Sendikaları'nın çağrısı üzerine Atina’da yüzlerce Yunan, Filistin’e destek vermek amacıyla gösteri düzenledi.

Dünyanın Dört Bir Yanından Filistin'e Destek İşgal Yönetimine Lanet
20 Tem 2018 12:00:00

ÜRDÜN

Ürdün, siyonist İsrail Meclisi'nin, "Yahudi ulus devlet" yasasını kabul etmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve ırkçı ayrımcılığı derinleştirdiğini açıkladı.

Basın İşleri Devlet Bakanı ve Hükümet sözcüsü Cumana Ganimat, Ürdün haber ajansı PETRA'da yer alan yazılı açıklamasında, "Yahudi ulus devlet" yasasının işgalci İsrail ve işgal edilmiş bölgelerdeki ırkçı ayrımcılığı derinleştirdiğini ifade etti.

Yasanın bölgedeki adil ve kapsamlı barış seçeneğini güçleştirdiğini belirten Ganimat, yasanın daha fazla şiddet ve aşırılığa yol açacağını, Filistin halkının kendi ülkelerindeki kültürel, insani, tarihi varlığını hedefleyeceğini kaydetti.

Uluslararası topluma yasal, siyasi ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirme ve söz konusu yasaya karşı harekete geçme çağrısı yapan Ganimat, Filistinli mültecilerin geri dönüş ve tazmin haklarının uluslararası hukuka göre üzerinde değişiklik yapılamaz haklar olduğunu vurguladı.

Ganimat, Filistin-İsrail sorununun tek çözüm yolunun iki devletli çözüm olduğunu aktardı.

YUNANİSTAN

Yunan İşçi Sendikaları Genel Federasyonu’nun çağrısı üzerine işgalci İsrail’in Atina Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, İşgal yönetiminin Filistin’de yaptığı insan hakları ihlallerine karşı dünya kamuoyuna harekete geçme çağrısı yaparak, Filistin’i destekleyen sloganlar attı.

Atina’daki Filistin Misyon Temsilcisi Büyükelçi Marvan Toubassi yaptığı açıklamada, Öğretmenler Birliği, Barış ve Dayanışma Komitesi ve Yunan İşçi Sendikaları Genel Federasyonu’nun daveti üzerine İsrail Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteriye 2 binden fazla kişinin katıldığını açıkladı. Toubassi, İsrail’in ırkçı politikalarının Yunanlar tarafından ’nefret ve derin endişe’ ile karşıladığını ifade etti.

Büyükelçilik önünde toplanan yüzlerce gösterici, Filistin bayrakları ve Filistin halkına destek ifadeleri içeren pankartlar da taşıyarak, İsrail ve ABD aleyhine sloganlar attı.

Dün İsrail Parlamentosu (Knesset) tüm tepkilere rağmen İsrail’i Yahudi halkının ulusal devleti şeklinde tanımlayan ulus devlet yasasını kabul etmişti. Yasa, Yahudilerin birinci sınıf vatandaş statüsünde görülmesini sağlarken, Arapçanın resmi dil olmasını yürürlükten kaldırıyor.



0 Yorum

Yorum Yaz