Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Kalıcı hasar henüz oluşmadı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ekonomi gündemine dair açıklamalarda bulunuyor. Zeybekci kur hakkında yaptığı açıklamasında, "Doğru kuru sağlıklı şartlar altında piyasa belirler henüz daha kalıcı hasar oluşmadı." ifadelerini kullanarak Merkez Bankası'na müdahale etmesi çağrısında bulundu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Kalıcı hasar henüz oluşmadı
23 Mayıs 2018 17:59:05

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci NTV canlı yayınında konuştu. Zeybekci, "Şu anda kurun seviyesi anormal, kalıcı hasar henüz oluşmadı. Ekonomide ilk etkisi, enflasyonu yukarı çekmesi, faizlerin orta vadede kalıcı yukarı gitmesi riskleri olabilir. Henüz o noktaya gelinmedi." dedi. Zeybekci aday listesinde yer almamasıyla ilgili olarak, "Önümüzdeki dönemle ilgili takdir Sayın Cumhurbaşkanımızındır. Neye layık görürse biz ona başımız üzerine deriz diğer teferruatlarla uğraşmayız " diye konuştu. 

İşte Bakan Zeybekci’nin açıklamalarından satırbaşları:

“DALGA BOYUNUN DA TEHLİKELİ BİR BOYUTU VAR”

İlk çeyrekteki büyüme performansımız 2018 yılındaki yüzde 30 civarındaki miktar gelir artışı 2018 yılındaki büyüme rakamlarıyla ilgili ihracat yine aynı şekilde bunu destekleyecek. Bu bir alın teri. Türk ekonomisinin bir performansı bu.

Türk parasının yabancı paralar karşısındaki değer kaybı realite. Türkiye'de bunun tabanı var mı? 210 milyar dolar kısa vade yükümlülük. 280 milyar doların üzerinde varlık var. 1 yıl içindeki mükellefiyetlerimiz için sıkıntımız yok. Türkiye'de bunun mazeretleri çoğaltılabilir. Siyasetteki söylemlerin spekülatif amaçlı sebepler amaçlı olabilir. Bütün bunların olduğu bir ortamda Türk Lirası'nın değer kaybını reel makro ekonomik bir sebebe bağlamak mümkün değil. Küçümsemek değil bu. Dalga boyunun da tehlikeli bir boyutu var.

“YETKİ DEMEK SORUMLULUK DEMEK”

Para politikalarıyla ilgili tüm bilgileri elinde olan kurumlarımızın elinde yetkileri var. Yetki demek sorumluluk da demek. Reel sektör anlamında dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemi Türkiye'de ise… Teknoloji transferi ise bu alanda para politikalarıyla ilgili ilgili kurumlar yetkilerini kullanmaktadır. Reel sektör anlamında bu alın terinin heba edilmemesi anlamında gereklidir. Yetkisi olanların kendi sorumluluk alanlarında yetkilerini kullanmalarının gerekliliğine inanıyorum.

Yapılması gerekenlerin yapılması gerektiğinin altını çiziyorum. Konuyu Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a götürmek büyük haksızlıktır. Ekonomi Bakanı olarak sorumluluk olarak bir eksikliğim varsa sorumluluğum bana ait olmalı. İlgili kurumlar cumhurbaşkanımızı başbakanımızı dahil etmeden Türkiye'nin bunu kolay bir şekilde aşacağına inanıyorum. Para politikalarının gereklerini cesaretle yapmamız lazım. Türk parasının değer kaybına müsaade etmeyeceğimizi adımlarla göstermemiz lazım. Bunu da ilgili arkadaşlarımızın yetki alanlarında olduğu için tüm kalbimizle destekliyoruz.

‘HENÜZ KALICI HASAR OLUŞMADI’

Şu anda kurun seviyesi anormal, kalıcı hasar henüz oluşmadı. Ekonomide ilk etkisi, enflasyonu yukarı çekmesi, faizlerin orta vadede kalıcı yukarı gitmesi riskleri olabilir. Henüz o noktaya gelinmedi."

Seçim beyannameleriyle ilgili soruyu yanıtlayan Zeybekci, "Bizim 15 yıllık bir performansımız var. Artık Türkiye'nin başkalarının tabi olduğu edilgen bir ekonomi değil, etken kendi dinamiklerini kontrol edebilen bir ülke noktasına geçmekle ilgili, milli geliri 20 bin dolarlara çıkaracak yol haritasını açıklıyoruz. Onların anladığı ekonomi şu, olmayacak şeyleri vadetmek. AK Parti hükümetleri Türk siyasi tarihinin gördüğü en sosyal devlet anlayışına sahip olan iktidarlardır" diye konuştu.

 


0 Yorum

Yorum Yaz