Erdoğan: Dolar ve faiz kısa süre içinde düşecek, bu kadar emin konuşuyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanabileceğini belirterek, "Hiçbir manisi yok" dedi. Kurullar, ofisler, bakanlar arasında yetki karmaşası yaşanıp yaşanmayacağı sorusuna, "O konuda hiçbir endişem yok" yanıtını veren Erdoğan, ikinci bir başkan yardımcısı atayabileceğini söyledi.

Erdoğan: Dolar ve faiz kısa süre içinde düşecek, bu kadar emin konuşuyorum
11 Tem 2018 20:19:48

Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanıyor. Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs ziyaretleri dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili soruyu "Artık bağlanabilir. Hiçbir manisi yok" şeklinde yanıtladı.

Erdoğan, "Bir çift başlılığın olması doğru bir şey değil. Bunu artık bir yoluna koymamız lazım. Gerek Hulusi Akar Paşa'nın gerek ise Yaşar Güler Paşa'nın ve Ümit Dündar Paşa'nın birbirleri ile olan gönül bağları ve birliktelikleri 'şüpheci nazar' ile bakma gibi bir durumu ortadan kaldırmıştır. Sivil-asker gibi bir yaklaşım kalmamıştır, aşılmıştır. Milli Savunma Bakanı ile Türk Silahlı Kuvvetlerimizin arasındaki ilişkiler çok daha dayanışmacı olacaktır" dedi.

 

Erdoğan, "Bu konu Avrupa Birliği müktesebatına göre de gerekliydi ancak bugüne kadar bir tatsızlığa fırsat vermeyelim diye pek kurcalamamıştık" diye konuştu.

'BİR BAŞKAN YARDIMCISI DAHA ATANABİLİR'

NTV'nin aktardığına göre, yeni yönetim sisteminde birden fazla başkan yardımcısı atayabileceğinin mesajını veren Erdoğan, "Şu anda bir başkan yardımcısı olarak atadık ama ileride bir ikinci başkan yardımcısı atama durumum da olabilir. Bir mesafe alalım, nerede bir aksama oluyor-olmuyor bakarız. İlerde durumu değerlendirir, gerekli görürsek gerekli adımı atarız" ifadesini kullandı.

'BERAT ALBAYRAK BEY BU İŞİ ÇOK DAHA SERİ DERLEYİP TOPARLAYACAK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi yönetiminin başına Berat Albayrak'ın getirilmesini de değerlendirdi. "Berat Albayrak Bey'in finans sektörü ile hem pratikte hem de teoride geçmişi var" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Böyle bir geçmişi olmuş bir arkadaşımız olması sebebiyle bu işi çok daha seri derleyip toparlayacağına ve başarıyla yürüteceğine inanıyorum.bu adımla birlikte hazine ve maliye bakanlığı, devlete finans temininde çok daha güçlü bir kaynak oluşturacak."

'DOLAR VE FAİZİN DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRECEKSİNİZ, BU KADAR EMİN KONUŞUYORUM'

Mehmet Şimşek'in kabinede yer almamasına dönük yabancı basında çıkan olumsuz eleştiriler için "Onların yaklaşımlarını umursamıyorum" diyen Erdoğan, faiz ve kurla ilgili önemli mesajlar verdi:

"Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da, bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum. Yeminden sonra devir teslim başladı. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette ne gerekiyorsa yapacaktır. Burada birçok enstrümanlarımız var. Önümüzdeki süreçte inanıyorum ki faizin de düştüğünü göreceğiz. Ben eminim, sadece devlet bankalarımız değil, özel bankalarımız da gerektiğinde taşın altına eline koyacaktır. Yüksek faiz, istihdamda düşüşü de beraberinde getirebiliyor. Yatırımcılar, gerçek girişimcilerin, yatırımlarını geliştirmeleri, istihdamlarını artırmaları, elbette kendilerine imkan sunulmasıyla mümkündür. Bu işi sadece devlet bankalarının sırtına yükleyemeyiz."

'BAKAN YARDIMCILARINDA 2'Yİ, 3'Ü ZORLAYACAĞIZ'

Yeni sistemde en önemli koltuklardan birinin bakan yardımcılıkları olacağını söyleyen Erdoğan, "Bazılarında ikiyi-üçü zorlayacağız" ifadesini kullandı. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bakan yardımcıları birden fazla olabilecek, bazılarında 2'yi, bazılarında 3'ü zorlayacağız. Bakanlıkların güçlü olması lazım. İşlevlerine göre belirleyip çalışmaları güçlü hale getirmek istiyoruz. Personelde ciddi manada üst düzey yönetici de azaltmaya gidiyoruz. Amerika'yı düşünün, bir bakanın altında üç tane, dört tane bakan yardımcısı var. Biz de bakanlığın vasfına göre buralarda bu tür adımları atacağız. Bakan yardımcılarını da bakan arkadaşlarımız delege edecek. Sistemin bir diğer özelliği yalın olması.

BAŞKANLIKTA SAYI 11 AMA ARTABİLİR

Kurullar ve başkanlıklar var. Başkanlıkta sayı 11 ama artabilir. Atanmış olanlar var atanacak olanlar var. Genelkurmay Başkanlığı belli, Milli İstihbarat Başkanlığı belli, Savunma Sanayi Başkanlığı belli, Milli Güvenlik Kurulu aynı şekilde belli. Diyanet İşleri Başkanlığı belli. Devlet Denetleme Kurulu belli. Strateji ve Bütçe başkanlığı, bende belli… Kendisini çağırdım görüştüm. Görüşmelerimiz, belirlemelerimiz akabinde, diğer başkanlıkların ve kurulların atamaları da yapılacak."

'YETKİ KARMAŞASI OLMAZ, HEPSİ BANA BAĞLI'

Erdoğan, kurullar, ofisler, bakanlar arasında bir yetki karmaşası yaşanıp yaşanmayacağı sorusu üzerine, "Yok olmaz, o konuda hiçbir endişem yok. Kurullar ve kurumların hepsi bana bağlı. Ama tüm bu kurum ve kurullarda birer tane vekilim var. Ne demek o? Benim vekilim o kurum ve kurulları benim katılmadığım zaman benim adıma yönetecek. Mesela Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, bunun hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilişkisi var, hem de İçişleri Bakanlığı ile. Ayrıca bir de ofisler var. Örneğin Finans Ofisi. Görevi dünyadan para bulacak, yani icrai bir yanı da var. Direk olarak Cumhurbaşkanı'na bağlı çalışacak. Dünyadaki para üreten yerlerle ilişki kurarak Türkiye'ye para getirme gayreti içinde olacak" diye konuştu.

 

 



0 Yorum

Yorum Yaz