Evi Mühürlenen Aileler ile Röportaj

05.04.2018 tarihinde Furkan Vakfına ait kaçak yurt denilerek evleri mühürlenen biri üç çocuklu diğeri hamile olan iki aile, 130 gündür mağdur. Furkan Haber olarak mağdur edilen ailerle bir röportaj gerçekleştirdik. Ailelerin mağduriyetlerini anlattıkları röportaj haberimizde.

Evi Mühürlenen Aileler ile Röportaj
12 Ağu 2018 10:36:05

1) Evinizin mühürlenme gerekçesini anlatır mısınız? Evinizin yurt olduğu iddiaları hakkında ne söylemek istersiniz?

Kaplan ailesi: Evimiz Furkan Vakfına ait bir yurt olduğu gerekçesiyle kapatıldı. 5 Nisan Perşembe günü sabah sularında yaklaşık 50 kadar polisin ve içlerinde Özel Timinde bulunduğu bir kalabalikla içinde ikamet ettiğimiz binanın önüne geldiler. Bizden binayı 10 dakika içinde şahsi eşyalarımızı alıp boşaltmamızı istediler. Israrla burası evimizin yurt olmadığını söylememiz üzerine içlerinden bir memure hanım Nüfus Müdürlüğünü arayip gerçekten orada ikamet ettiğimizi ögrenmesine rağmen: "Evet doğrudur fakat Valiliğin kararı böyle. Bizim yapacağımız bir şey yok, boşaltmaniz gerekiyor" dedi.

 

Kocaman ailesi:  Evimiz, Furkan Vakfına ait kaçak yurt olduğunu iddia ettikleri binanın 1. katında olduğu için yurt denilerek mühürlendi. Evimizi mühürlemek için geldiklerinde, “içeri girin bakın, yurt değil” dediğimiz halde hiç bakmadan, şaşırtan bir cevap vererek: "bize verilen talimat böyle" diyerek mühürlediler.

Ben yeni evliyim ve eşimle beraber oturuyordum. Bu nasıl bir şeydir? Bu zamana kadar böyle bir şey ne duyduk ne gördük. Şimdiye kadar ikamet edilen bir evin haksız bir gerekçeyle kapatılmasını kimin yaşadını merak ediyoruz.

 

 2) Eviniz mühürlenmeden önce herhangi bir uyarı tebligatı aldınız mı? Mührün açılması için gerekli yerlere başvurdunuz mu? Ne cevap verildi?

 

Kaplan ailesi: Evimiz mühürlenmeden önce herhangi bir uyarı tebligatı almadık. Evimiz mühürlendikten sonra  valiyle kalemini arayarak görüşme talebinde bulunduk. Fakat 3 kez müracaat etmemize rağmen hiçbir şekilde görüştürülmedik. Adana AKP CHP ve MHP İl Müdürlüğüne gidip yaşadıklarımızı anlattık, ilgileneceklerini söylediler. İçinde bulunduğumuz duruma hayret ettiler. Ayrıca gerekli yerlere dava açtık fakat red kararı geldi.

 

Kocaman ailesi: Evimiz mühürlenmeden bir hafta önce sabah saat 9.00 sularında iki zabıta gelerek: "Eviniz kaçak yurt olduğu gerekçesiyle kapatılma kararı var" dediler. Bunun üzerine Valiliğe bizzat başvuru yaptık. Yetkililer: "Siz evinize gidin rahat oturun bu konuyla biz bizzat ilgileneceğiz, kapanma gibi  bir şey olmayacak" dedi. Ancak bir hafta sonra ansızın gelen TEM ekibi, acil ihtiyaçlarımızı alıp evi boşaltmamızı istedi. Biz şaşkınlık içerisinde “Nasıl eşyalarımızı alacağız?” dediğimizde,  “Daha önceden size tebligat gelmiş” dediler.  Halbuki biz o tebligata itiraz etmiştik ve yukarıda ifade ettiğim gibi kapanmayacağı söylendiği halde itirazımız kabul edilmemiş olacak ki, evimiz mührlendikten 2 gün sonra postayla evin mühürleneceğine dair bir tebligat geldi. İtirazımız reddedilmiş ancak biz bunu ev mühürlendikten sonra öğreniyoruz. Bu nasıl bir durum?

 

3) Evinizin açılma durumu var mı? Yetkililer tarafından herhangi bir tarih yada bilgi verildi mi?

Kaplan ailesi: Şuan yetkililerden bu durumumuz hakkında hiçbir açıklama yapılmadı. Eşyalarımızı almak için 3 kere dilekçe vermemize rağmen geri dönüş yapılmıyor. Bütün eşyalarımız içeride kaldı.

 

Kocaman ailesi: Evimizin açılma durumu hakkında hiçbir bilgi verilmiyor. Sadece bekleyin deniliyor. Defalarca Savcılığa ve Valiliğe başvuru yaptık ancak hiçbir sonuç elde edemedik. Ayrıca 50 gün boyunca kapıda nöbet tutuk, biz ayrıldıktan sonra güvenlik güçlerinin takibinde olduğu halde mühürlü olan evimize hırsız girdi. Yeni evli olduğumuz için borçlarımız bile henüz bitmediği halde eşyalarımızın bir kısmı çalındı, ev darmadağın edildi. Tekrardan böyle bir olayın yaşanma ihtimali olduğu için en azından eşyalarımızın verilmesi için tekrar başvuru yaptık. Fakat ne hırsız bulundu ne de eşyalarımızın verilmesine onay verildi.

 

4) Süreç içinde çok etkilendiğiniz bir durum oldu mu?

Kaplan ailesi: Evimiz mühürlü olduğu süreçte bizlere kapılarını açan bir çok kardeşimiz oldu. Maddi-manevi yanımızda oldular tereddütsüz evlerini açtılar.

Kocaman ailesi: Bu süreç içerisinde çok güzel samimi anlara da şahit olduk. Kardeşlerimizin bize bu süreci hiç yaşamıyormuşuz gibi hissettirmesi, bu süreci biraz daha kolay atlatabilmemizi sağlıyor. Çok şükür ki, sahabe nesli gibi ensar ve muhacir kardeşliğini yaşayabilen ve yaşatabilen kardeşlerimiz var. Kardeşlerimizin her konuda desteğini gördük. Şehir dışından yurt dışından dahi arayanlar oldu. Maddi- manevi her türlü destek olmak istediler. Maddi açıdan destek olmayı, yeniden eşya almayı, kendi evlerini paylaşmayı, müsait evlerinin olduğunu, o eve yerleşebileceğimizi söylediler ve buna benzer birçok teklif geldi. Hepsinden Allah razı olsun. Biz kardeşlerimizin yardım teklifini kabul etmek istemedik, Rabbimizin ikramı ile kendimiz karşıladık. Akrabalarımızın evinde idare ediyorduk ama eşimin doğumu yaklaşınca yeniden ev tutmak eşya almak zorunda kaldık. Başımıza gelenler bize kesinlikle üzüntü ve eza yaşatmadı. Rabbimizin yardımı ve kardeşlerimizin desteği ile bu günlerin zorluğunu çok da hissetmedik diyebiliriz elhamdülillah. Bizi üzen durum eşyaların alıkonulması değil, Müslüman bir ülkede böyle bir zulmün yapılmasıdır.

 

Kaplan ailesi için özel olarak yönelttiğimiz bir soru;

- Evinizin mühürlü olduğu süreçte nerede kaldınız?

Süreç içerisinde sizin ve çocuklarınızın psikolojisini ve yaşadığınız olumsuz şartları anlatır mısınız?       

Çocuklarım dışarda kalmanın psikolojisini atlatamadı. Ders kitaplarının çoğu içeride kaldı, derslerinden geride kaldılar. Okul kıyafetleri içeride kaldı, içinde bulundukları durumu arkadaşlarına anlatamadılar. Hala eşyalarını alabilme ümidiyle her gün bize evimizi ve eşyalarını soruyorlar.

 

Kocaman ailesine özel olarak yönelttiğimiz bir soru:

- Yeni evli olarak başınıza gelen bu durum sizleri nasıl etkiledi? Bu süreçte nerede kaldınız?

Evliliğimin 9. ayında böyle bir olayla karşılaşmak bizim için çok zor bir durum oldu. Bununla beraber o zamanlarda 4.5 aylık hamile olmam da beni ve eşimi çok etkiledi. İlk ay dışarıda kaldık. Gece geç saatlere kadar kapımızın önünde bekledik. Ailemin evinde kaldım. Eşim de kendi annesinin evinde kaldı. Bu süreç bizi çok yıprattı, her gün evimiz sırtımızda, bir orada bir burada kaldık. Ama artık hamilelikten dolayı ağrlaşınca Ramazan Bayramında yeniden bir ev tuttuk. Daha borcumuz bitmeden tekrar eşya almak zorunda kaldık. İkinci el eşya alıp biraz da çevredeki kardeşlerimizin yardımıyla idare edecek kadar bir ev düzdük. Şuan yeni kiraladığımız evde oturuyoruz.

 

Furkan Vakfının yurtları gibi gösterilerek kapatılan öğrenci evlerinin yanı sıra aralarında 2 ailenin yaşadığı evler de bulunuyor. Yalnız öğrenciler değil, aynı zamanda ailelerin yaşadığı evler de mühürlenerek aileler çocukları ile sokakta kaldı.

Furkan Haber olarak biz de bu mağduriyetin unutulmaması ve giderilmesi için bu röportajı gerçekleştirmiş olduk. Yetkililerin bu mağduriyeti en kısa zamanda gidermelerini temenni ediyoruz…

 

İlgili Haberler;

Öğrenci Evleri Furkan Vakfı’na Ait Yurt Gibi Gösterilerek Mühürlendi! Evi Mühürlenen Aileler Mağdur! Adana’da Sokağa Atılan Mağdur Aile Ve Öğrencilerin Mühürlü Evlerine Hırsız Girdi!


0 Yorum

Yorum Yaz