Gergerlioğlu: Kadınlar İnanılmaz Zulüm Görüyor

Mağdurlar İçin Adalet Topluluğu, "2. Yılında OHAL’in Toplumsal Maliyetleri” başlıklı raporunu açıkladı. Araştırmaya katılanların % 27’ sininin kadınlar olduğuna dikkat çekilen raporda kadınların maruz kaldığı inanılmaz mağduriyetlere de yer verildi.

Gergerlioğlu: Kadınlar İnanılmaz Zulüm Görüyor
23 Oca 2019 12:31:05

3 bin 776 katılımcı ile yapılan görüşmeler sonucu hazırlanan 993 sayfalık raporun sunumu, HDP Milletvekili İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Adıyaman Üniversitesinden ihraç edilen Doç. Dr. Bayram Erzurumluoğlu tarafından yapıldı.

OHAL’İN KADIN MAZLUMLARI

‘OHAL’in kadın mazlumları başlığı altında elde edilen veriler ise 20 bin başörtülü kadının hamile, lohusa, bebekli, çocuklu ayırımı yapılmadan zindana atıldığı, her türlü insanlık dışı muameleye maruz bırakıldığı, bazı yerlerde cinsel tacize maruz kaldıkları ve yaşadıkları çeşitli mağduriyetleri kapsıyor.

Ömer Faruk Gergerlioğlu da cezaevlerinde oranlarını tesbit edemediklerini ama sayısız kadının çocuğuyla birlikte cezaevlerinde olduğunu, birçok kadının da cezaevlerinde düşük yaptıklarını ifade etti: “İnanılmaz zulüm görüyorlar. Hapishanede düşük yapan kadınlar, burada çok acı hikâyeler var.

"BURADA ÇOK ACI HİKÂYELER VAR"

Raporda yer alan ve çok ağır mağduriyetler yaşayan kadınlardan bazıları, yaşadıklarını şu cümlelerle anlatıyor:

- "Sıcak su olmadığı için semaverde ısıtılan su ile banyo ihtiyacımızı karşıladık. 10 kişilik koğuşta 31 +3 çocuk kaldık." 

-“Evde bir şey bulamadıklarını söyleyip anne babamın evini de aradılar. Babam 84 yaşında annem 78. Babam bu acıya dayanamayıp beyin kanamasından vefat etti.” 

-"Aynı koğuşta kalan bir kişiyi her gün götürüp 4-5 saat işkenceye tabi tutular. Her turlu işkence yöntemini uyguluyorlardı."

-“17 gün boyunca ağustos sıcağında banyo yapılmasına izin verilmedi. Ailemizle görüştürülmedik. Emzikli bir anne olduğum için sütümü sağarken bile WC’yi kullandırdılar.

-“Hamileliğimin gözaltında geçti, çünkü bir ayım vardı doğuma.” 

-“Hamile olduğum ve 5 yaşında bir kızım olduğu için onlarla ve eşimle tehdit edildim.”

-“Şiddet görenleri doktora göstermediler. Rapor yazmaması için doktoru tehdit, hakaret, küfür ettiler. Doktorun üzerine yürüyerek bağırarak sindirmeye çalıştılar.” 

-“2 kişilik odada, 12 kişi yere battaniye sererek 2 hafta rezil bir halde kaldık. Çoğumuz da akademisyendi. ...Partili olduğunu söyleyen biri hemen ertesi gün çıktı gitti.” 

-“Haklarını arayan, uğradığı kötü muamele nedeniyle şikayetçi olan bir bayan hâkimin sadece bu nedenle tutuklandığını biliyoruz.

-“Olaydan sonra ki bir yıl yaşadıklarımı hiç kimseyle konuşamadım. Hiçbir zaman tam olarak anlatamadım hep ağladığım için yarıda kaldı. 20 günlük bebeğimin kıyafetini almıştım yanıma hâlâ onun kokusu burnumda oraya sıkıştırıldığım o anı unutamıyorum. Parmaklıkların rengini, döşemeyi, tepemde yanan lambayı ve kamerayı unutamıyorum.”

-“Abdest için lavaboya girdiğimde yokluğumdan istifade eşarbımı ve pardösümü pis suya atmışlardı.”

-“Başörtümüzü aldılar. Başımızı önce kâğıt havlu ile kapatmak istedik izin vermediler. Daha sonra bir arkadaşın eşi küçük el havluları alıp göndermişti onları verdiler onlarla örtmeye çalıştık başımızı.” 

-“Bayanlar ve erkekler lavaboları karışık kullanıyordu.” 

-Aramızda hamileler vardı hamile arkadaş, “Sık sık seni tuvalete götüremeyiz” diye azarlandı ve bekletildi. Kadın 2 gün sonra acile kaldırıldı. Az kalsın 6 aylık ve tüp bebek yöntemiyle sahip olduğu bebeğini kaybediyordu tuvalet sorunu yüzünden.” 

-“Eşimle birlikte gözaltına alındık ve eşim gözyaşları içinde ifade verdi ve bu durum bana izlettirildi.”

- “Kadınların ahu efganı, bebekli anne ve bebeğinin ağlamalarını unutamam.” 

-“Nezarette Anne ile birlikte bebek görmek üzücü bir durumdu.” 

-“Nezarethanede başörtüm çıkarıldı en çok bu beni üzdü.”

- “Yaşlı bir Prof. vardı, kızı kanser hastasıydı, kimsesi yoktu, kızının onun yardımına ihtiyacı vardı. ...hastanede perişan ve kimsesizmiş. Kucakta götürüp getirmek gerekiyormuş. Defalarca yetkililere ağlayarak anlattı. Savcıya da anlatmış duruşmada hâkime de ağlayarak anlattı. En az 1 hafta daha buradasın demişler. Zayıf ve yaşlıydı kendisinin bile yardıma ihtiyacı vardı."

 



0 Yorum

Yorum Yaz