"Gökyüzünü Korunmuş Bir Tavan Yaptık"

Rabbimiz Enbiya suresinde buyurduğu “korunmuş tavan” olan insanlığın devamı için adeta bir kalkan olan atmosferin hayatımız için önemi…

"Gökyüzünü Korunmuş Bir Tavan Yaptık"
19 Nis 2019 12:23:01
Yeryüzünde hayatın devam edebilmesi için gökyüzünü koruyucu bir tavan yapan Rabbimiz Enbiya Suresi 32. ayette şöyle buyurmuştur: “Ve gökyüzünü korunmuş bir tavan yaptık. Onlar ise bunun delillerinden yüz çeviriyorlar.” Bundan 1500 yıl önce vahyedilen Kuran’da bildirilen birçok hakikat ve hikmet bilimin gelişmesi ile gün yüzüne çıkmış ve bilim adamlarını hayrete düşürmüştür. Bu ayette onlardan biridir. Ayette “Korunmuş tavan” olarak adlandırılan atmosferi gelin yakında tanıyalım.   Yer çekimin etkisiyle dünyayı çevreleyen gaz tabakasına atmosfer denmektedir. Yerden 1000 km yüksekte, muhtelif gazlardan teşekkül etmiş ve taştan daha sert bir gaz okyanusudur. Atmosferin bize birçok katkısı vardır.
• Güneşten gelen zararlı ışınları tutar
• Yaşam için gerekli olan gazları içerisinde barındırır
• Dünyanın aşırı ısınma veya soğumalarına engel olur
• Güneş ışınlarının yayılmasına yardımcı olarak gölgede kalan kısımların da aydınlanmasını sağlar
• Meteorolojik olayların gözlemlenmesini sağlar
• Işığı, sesi ve sıcaklığın geçmesi ve iletilmesini sağlar
• Uzaydan gelen meteorların parçalanmasını sağlar
  Bilim adamları her bir faydanın insanlığın devamı için öneminden uzun uzun bahsetmektedir. Bunlardan sadece uzaydan gelen meteorların parçalanması bile üzerinde tefekkür edilse Rabbimizin muhteşem yaratışına hayran kalmaya yeterlidir.
Dünyaya gelen meteorlar atmosfere girince sürtünmeden dolayı ısınır ve yanar. Bu şekilde bir farkına bile vardan her gün tonlarca meteor dünya atmosferi sayesinde toza dönüşür. Ay da ise dünyadaki gibi bir atmosfer olmadığı için meteor bombardımanına karşı onu koruyacak bir kalkan da yoktur. Bu yüzden Ay’a isabet eden meteorlar direkt yüzeye ulaşır ve Ay’da büyük kraterler yani çukurlar açar.
Yeryüzünü kıyamete çevirebilecek olan meteorları durdurmak atmosferin sadece bir katkısıdır. Güneşin yakıcılığından korumak, nefes almamızı sağlamak gibi daha nice katkısı olan atmosfer Rabbimizin hikmetle yaratıp insanlığın hizmetine sunduğu şeylerden sadece biridir.  


0 Yorum

Yorum Yaz