Haber – Yorum | Dünya

Aylık olarak yayın yapan Furkan Nesli Dergisi, Türkiye ve Dünya gündeminde yer alan önemli haberleri ele almaktadır. Kasım sayısının Haber-Yorum | Dünya bölümünden Dünyada geçtiğimiz ay gündem olan haberleri istifadelerinize sunuyoruz...

Haber – Yorum | Dünya
04 Ara 2017 22:14:27

TRUMP YİNE ORTADOĞU’YU KARIŞTIRDI

Amerika Anlaşmayı Bozdu: Göreve geldiğinden bu yana Ortadoğu’yu karıştıran Trump, yine Ortadoğu’yu karıştırdı. Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği ziyaret sonrası Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn başta olmak üzere birçok ülkenin Katar’la diplomatik ve ekonomik ilişkileri kesmesini sağlayarak Ortadoğu’yu birbirine düşüren Trump, bu sefer İran tutumuyla Ortadoğu’yu karıştırdı. Trump, İran Devrim Muhafızları’nı yaptırım listesine almaya karar verirken, karara Suudi Arabistan, Bahreyn ve B.A.E.’den destek geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın “fanatik bir rejimin yönetimi” altında olduğunu, dünyaya ölüm, yıkım ve kaos yaydığını ileri sürdü ve “İran Devrim Muhafızları’na sert yaptırımlar uygulayacağız” derken 2015’te İran’la P5+1 ülkelerinin yaptığı nükleer anlaşmayı onaylamayacağını da duyurdu. Bu karar ise başta Fransa olmak üzere birçok ülkenin tepkisini çekti. Trump, “Müttefiklerimize, İran’ın bölgeyi istikrarsızlaştırma girişimlerine karşı bize katılma çağrısı yapıyorum” dedi ve İran ile yapılan nükleer anlaşmayı “sürdürülemez” diye nitelendirirken, “İran rejimi ABD’yi ve müttefiklerimizi tehdit eden füzeler geliştirmeyi sürdürüyor. Biz artık bu anlaşmayı sürdürmeyeceğiz ve sürdüremeyiz. Emir veriyorum, bu anlaşmadaki eksikleri kapatalım ki bir daha İran rejimi dünyayı nükleer silahlarla tehdit edemesin” ifadesini kullandı.

Bu açıklamaların ardından WAM haber ajansı Birleşik Arap Emirlikleri’nin bu kararı desteklediğini duyurdu. 
İran ile ABD arasında git gide büyüyen nükleer krizde, ABD Başkanı Trump ile telefonda görüşen Suudi Arabistan Kralı Selman’ın, ‘ABD’nin yeni İran stratejisi sebebiyle Trump’ı tebrik ettiği’ duyuruldu. Böylelikle Suudi Arabistan da İran-ABD krizinde tarafını belli etmiş oldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “ABD Başkanı Trump İran’ın terörist rejimine cesurca meydan okudu” diyerek Trump’ı tebrik etti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile P5+1 (ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya) arasında 2015’te imzalanan anlaşmayı desteklemediğini söylemesinin ardından, diğer taraf ülkeler ve İran anlaşmanın arkasında durduklarını belirten açıklamalar yaptı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de sert tepki göstererek ABD’nin hiç olmadığı kadar yalnız kaldığını söyledi. Ruhani “Bir başkan çok taraflı ve yürüyen bir anlaşmayı kendi başına iptal edebilir mi? Görünen o ki Trump bu anlaşmanın sadece ABD ile İran arasında olmadığını bilmiyor” dedi. Trump’ı “asılsız ithamlarda” bulunmakla suçlayan Ruhani, anlaşmaya yönelik taahhütlerini yerine getirmeyi sürdürdüklerini söyledi.

SUUDİ VELİAHT PRENS’TEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ülkelerinin ‘ılımlı İslam’a döndüğünü’ belirterek, ‘aşırıcılığı’ yakında yok edeceklerini söyledi. Başkent Riyad’da yapılan ekonomi konulu bir konferanstaki panelde konuşan Prens Selman “Önceden olduğumuz hale dönüyoruz. Tüm dinlere ve Dünya’ya açık olan ılımlı bir İslam ülkesine” ifadelerini kullandı. Alparslan Kuytul Hocaefendi konuyla ilgili olarak “İslam âlemini ılımlı hale getirme rolü Türkiye’den alınıp, Arabistan’a verildi. Dün bizi kandıran Amerika şimdi Arabistan’ı kandırıyor. Aslında alakası bile yokken dün biz kendimizi BOP’un eş başkanı ve Amerika’nın stratejik ortağı zannediyorken, şimdi Arabistan kendini öyle sanıyor. Amerika kendisine zengin bir müttefik buldu ve bu müttefikine ‘ılımlı İslam’ı şart koştu. Kralın oğlu Muhammed b. Selman, “Bundan sonra Ilımlı İslam olacağız” demekle İslam Şeriatını da terk edeceğiz demeye getiriyor. Amerika ile ortak olmanın şartı laik olmaktır ve şimdi yavaş yavaş laikliği kabul etmeye doğru gidiyorlar. Suudi Arabistan’ın yapmış olduğu şey Türkiye’nin yaptığı şeydir. Farkları ise Türkiye’nin Arabistan kadar zengin olmadığı için 480 milyon dolarlık alışveriş yapamıyor olmasıdır. Yoksa Amerika ile ittifak hususunda bir farkları yok. Türkiye bu ittifaktan ne hayır gördü ki Arabistan ne hayır görsün?” açıklamalarında bulundu.

SUUDİ ARABİSTAN’DA PRENSLER GÖZALTINDA

Suudi Arabistan’da yolsuzlukla mücadele komitesi, aralarında 11 prens, dört bakan ve onlarca eski bakanın da bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Ülkeden gelen bilgilere göre, başkanlığını Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın yaptığı komisyonun bazı prens ve eski bakanların tutuklanması yönünde karar aldığı önü sürüldü. Veliaht prensin komisyona verdiği yazılı liste sonrasında ülkede onlarca prens ve eski bakan gözaltına alındığı bildirildi.
Aynı günlerde Suudi Arabistan’da Yemen yakınlarında bir helikopterin düştüğü ve düşen helikopter de Asir Bölgesi’nin üst düzey yetkililerinin olduğu bildirildi. El Arabiya Televizyonu, ölenler arasında Asir şehrinin vali yardımcısı Prens Mansur bin Mukrin’in de olduğu bilgisini verdi. Ölen prens Mansur bin Mukrin, Yemen’deki Suudi müdahalesine karşı çıkan ve görevden alınan eski veliaht Mukrin Bin Abdülaziz’in oğlu.

“Aksa İçin Savaşın” Diyen Prens de Öldürüldü: Suudi Arabistan’da yaşanan prens tutuklamaları ve cinayetleri artıyor. Kendisini tutuklamaya gelen askerlerle çıkan çatışmada öldürüldüğü ileri sürülen Prens Abdülaziz bin Fahd’ın daha önce yaptığı açıklamalar akıllarda soru işaretleri bıraktı. Kral Fahd’ın oğlu Prens Abdülaziz bin Fahd, Temmuz ayında Twitter’da yayınladığı mesajda İsrail’e karşı “El Aksa için savaşın” çağrısında bulunmuştu.
Talimatın Nereden Geldiği Belli Oldu

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’da çok sayıda prens, bakan ve üst düzey devlet yetkilisini kapsayan gözaltı dalgasına ilişkin Kral Selman bin Abdulaziz ile Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı destekleyen paylaşımlarda bulundu. Twitter hesabından açıklama yapan Trump, “Kral Selman ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi tam olarak ne yaptıklarını biliyorlar” mesajını paylaştı. Trump ayrıca mesajında, “Şu kötü davrandıklarından bazıları yıllarca ülkelerini sağdılar” ifadesine yer verdi.

MİLYARLIK REKABET İÇİN TRUMP: ‘BU ABD İÇİN ÖNEMLİ’

Tamamı Suudi Arabistan’a ait Aramco adlı petrol şirketi, yüzde 5 hissesini halka arz etmeyi planlıyor. Bu milyarlık rekabet için İngiltere ve ABD yarışırken Donald Trump’ın konu ile ilgili attığı tweetinde ‘Bu bizim için çok önemli’ ifadelerini kullanması ve Yemen’den Suudi Arabistan’a atılan füze olayı hakkında ABD füze savunma sistemini övmesi “Suudları tercihe mi zorluyor?” şeklinde soruları akıllara getirdi.

Trump: ‘Bizim Sistemimiz Yerle Bir Etti’: Öte yandan Suudi Arabistan’ın ABD’den satın aldığı Patriot füze savunma sistemine atıfta bulunan ABD Başkanı, “Suudi Arabistan’a yapılan saldırı fikrimce İran’ın da işine geldi. Ve bizim sistemimiz onu yerle bir etti” dedi. Trump, füze savunma sisteminin kalitesine dikkat çekerek “Bu bizim ne kadar iyi olduğumuzun bir kanıtı. Kimse bizim yaptığımız şeyi bu kadar iyi yapamaz ve şu an bunları bütün dünyaya satıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suudlar Tercihe Mi Zorlanıyor: ABD Başkanı Donaldı Trump, yüzde beş hissesini halka arz etmeye hazırlanan Suudi Arabistan devletine ait petrol şirketi Aramco ile ilgili Twitter’da bir mesaj paylaştı. Trump, mesajında, “Suudi Arabistan’ın Aramco’nun ilk halka arzını New York borsasında yapması bizi çok memnun eder. Bu ABD için önemli” ifadelerine yer verdi.

Saudi Aramco Neden Bu Kadar Değerli: Suudi Arabistan firması geçen yılın verilerine göre günde 10 milyon varilin üzerinde petrol üretiyor ve bu dünyadaki herhangi bir şirketin ürettiğinden çok daha fazla. Geniş ölçekli ve modern petrol rafinerileri de olan Saudi Aramco’nun, aynı zamanda petrol rezervlerinin dünyadaki toplam rezervlerinin 6’da 1’ine sahip olduğu belirtiliyor. Halka arzın arkasındaki bir numaralı otorite olan Veliaht Prens Muhammed bin Salman, halka arz ile şirkete 2 trilyon dolar değer biçileceğinde iddialı. Kimi analistler temkinli görünse de trilyon doları aşması beklenen halka arz tarihinin en büyüğü.

Suudlar ABD’yi Zengin Ediyor: Öte yandan geçtiğimiz aylarda ABD ile Suudi Arabistan arasında 110 milyar dolarlık silah anlaşması imzalanırken, ekonomi ve enerji alanlarında yaklaşık 50 milyar dolar, güvenlik ve savunma alanlarında ise 350 milyar dolar değerinde anlaşmalar imzalanmıştı.



0 Yorum

Yorum Yaz