Haber - Yorum | Mayıs Ayında Öne Çıkan Haberler

Aylık olarak yayın yapan Furkan Nesli Dergisi, Türkiye ve Dünya gündeminde yer alan önemli haberleri ele almaktadır. Mayıs sayısının Haber-Yorum bölümünden ülkemizde ve dünyada geçtiğimiz ay gündem olan haberleri istifadelerinize sunuyoruz...

Haber - Yorum | Mayıs Ayında Öne Çıkan Haberler
20 Haz 2018 12:17:33

TÜRKİYE

ERDOĞAN: LAİKLİĞİN TEMİNATIYIZ

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim hazırlıklarını İzmir’den başlattı. Erdoğan 6. Olağan Kongre sonrası düzenlenen mitingde İzmirlilere seslendi. Erdoğan, “Partimizin programında laikliği teminat gördüğümüz açıkça yazıyor. Biz ısrarla birilerinin yaptığı gibi sürekli laikliğin kullanılarak örselenmesine de karşı çıktık. Biz dinin siyasete alet edilmesine karşıyız” dedi.

‘TÜRKİYE ASIRLARDIR AVRUPALIDIR’

İspanya’da Nueva Economia Forumu’nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Türkiye Avrupa mı Asyalı mı tartışmasının hiçbir anlamı yoktur. Asırlardır Türkiye Avrupalı’dır” dedi. Türkiye’nin jeopolitik konumunun özel olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bizim amacımız bütün Avrupa ülkeleriyle ilişkileri daha da geliştirmektir. Geçen sene ticaretimiz yüzde 19 arttı. Bu artış her iki ülkenin kazanacağı yönde bir artış oldu” ifadesini kullandı.

‘SONUNA KADAR ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ’

Başbakan Binali Yıldırım, “Suçlularla hükümeti eleştirenleri, muhalefet yapanları birbirinden ayırt etmemiz lazım” ifadelerini kullanarak, “Sonuna kadar eleştiriye açığız. Türkiye’de insanların her türlü aykırı fikri söyleme hakkı vardır. Terör örgütünün bile gazetesi, televizyonu var Türkiye’de. Ama terör örgütüne destek verirseniz, ona lojistik hizmet yaparsanız terörün bir parçası olursunuz. Bunun da gereği yapılır” diye konuştu.

‘CENAB-I HAK, KİMSEYİ BU HÜKÜMETİN DÜŞTÜĞÜ HALE DÜŞÜRMESİN’

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, “Cenab-ı Hak, kimseyi bu hükümetin düştüğü hale düşürmesin. Niye? İktidara gelirken hatta geldikten kısa bir zaman sonra ne söyledilerse hepsini yalanladılar. Demokrasi dediler, hürriyet dediler, hak-hukuk dediler, erken seçimle ilgili fikirler ortaya attılar” dedi. 
“Hükümetin ufak tefek başarılarını sanki Türkiye’yi aya gönderecekmiş gibi takdim ettiğini” söyleyen Karamollaoğlu şöyle devam etti: “Türkiye’nin 3,5 milyondan fazla işsizi varsa bu söylenenler gerçek olamaz. Hele bir de garibanın cebine 400-500 lira koyup gıdasını, kışın kömürünü vererek onun oyunu almaya teşebbüs eden, böylece 1 milyona yakın insanın da zafiyetinden istifade etmeye kalkarsanız buna ‘biz güçlü bir ülke haline geldik’ diyemezsiniz.”

ALİ BULAÇ’A 650 GÜN SONRA TAHLİYE!

Kapatılan Zaman gazetesinin yazarı Ali Bulaç hakkında tahliye kararı verildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme heyeti 650 gündür tutuklu bulunan Ali Bulaç ve aynı soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Zaman gazetesinin eski sorumlu müdürü Mehmet Özdemir’in tahliyesine karar verdi. Sağlık sorunları olduğunu ifade eden Ali Bulaç, cezaevinde gerekli sağlık hizmetine erişemediğini söyleyerek tahliyesini talep etti.

Alparslan Kuytul Hocaefendi 26 Ağustos 2016 tarihinde kendisine sorulan bir soru üzerine gözaltına alınan ve tutuklu yargılanan Ali Bulaç hakkında “Ali Bulaç’ın aklanarak çıkacağına inanıyorum” ifadelerini kullanmıştı.

180 ÜLKE İÇİNDEN 157.SIRADAYIZ

Uluslararası sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde açıklanan küresel basın özgürlüğü endeksinde Türkiye 180 ülke içerisinde 157’nci sırada yer aldı.

PERİNÇEK’TEN BAHÇELİ’YE: 15 TEMMUZ’DA HANGİ DELİKTEYDİ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı açıklamada İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i işaret ederek “Adalet ve İçişleri bakanları, FETÖ’nün seçmen ayağını takip etti mi?” diye sordu. Bahçeli, üstü kapalı bir şekilde cumhurbaşkanı adaylığı için imza veren seçmenlerin de örgütle iltisaklı olup olmadığının araştırılmasını istedi. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de Bahçeli’nin bu talebine “Devlet Bahçeli’nin fişi kalabalık. 15-16 Temmuz’da da fişlendi. 15 Temmuz’da hangi delikteydi? Biz onu göremedik. Bu millet Bahçeli’yi FETÖ darbesine karşı öne çıkamadığını, kuytularda saklandığını fişe yazdı” diyerek sert tepki gösterdi.

ERDOĞAN’DAN ÇOK KONUŞULAN SÖZLER

Kayseri’de AK Parti İl Kadın Kolları Kongresi’nde konuşan Tayyip Erdoğan, “Birileri bir fitne fesat kaynatıyor. Bu ne biliyor musunuz? ‘Oyumu cumhurbaşkanına vereceğim ama parlamentoda AK Parti’ye vermeyeceğim.’ Böyle bir şeye siz ne diyorsunuz? Böyle bir şey olabilir mi? Bu oyunu da bozmaya var mıyız? Bu oyun, bu tezgâh… Kimlerin olduğunu anlıyorsunuz. İnşallah bu münafıklar çetesini 24 Haziran’da hep birlikte yere gömeceğiz” dedi.

‘Milletimiz ‘Tamam’ Derse, Kenara Çekiliriz’
Erdoğan, “Bizi İstanbul Büyükşehir Başkanlığı’na da, AK Parti Genel Başkanlığı’na da, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’na da milletim getirdi. Onlar ‘Tamam’ derse, kenara çekiliriz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Şayet bir gün milletimiz ‘tamam’ derse ancak o zaman biz kenara çekiliriz” sözlerinin ardından, yanıt olarak Twitter’da ‘T A M A M’ etiketiyle atılan 2 Milyondan fazla mesaj Türkiye ve dünyada TT oldu.

“CHP Pisliktir, Çöplüktür”
Partisinin gençlik kolları kongresinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1993’te Ümraniye’de 39 kişinin hayatını kaybettiği çöplük patlamasını hatırlatarak “Arkadaşlarımızla nasıl bir Türkiye’de yaşamak istediğimizi tartışıyorduk. İdeallerimiz, projelere dönüşüyordu. Milletimizin teveccühü ile görev üstlenince de sorumluluk geldi. Benim göreve geldiğimde Ümraniye’de çöplük faciası vardı. Kim vardı o zaman, CHP vardı. CHP pisliktir, çöplüktür, hava kirliliğidir. CHP susuzluktur. İstanbul’a geldiğimde su yoktu, benzin istasyonları gibi su istasyonları kuruluyordu. 180 kilometreden su getirdik, bizden sonra su problemi kalmadı” ifadelerini kullandı.

53 YENİ CEZAEVİ YAPILACAK

Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre bu yıl 53 yeni cezaevi yapılacak. Bu cezaevlerinin birçoğu, eskisinin yerine ve yeni teknoloji ile inşa edilecek. Bakanlık, “Küçük ilçe ceza infaz kurumları kapatılarak, birden çok merkeze hitap edebilen çağdaş ve modern ceza infaz kurumlarının yapımı zorunluluk taşımaktadır. Bu aynı zamanda infazın kalitesini artırırken, personel ve mali kaynak kullanımında da tasarruf sağlayacaktır” açıklaması yaptı.

116 ESKİ HAVA HARP OKULU ÖĞRENCİSİNE MÜEBBET HAPİS CEZASI

15 Temmuz darbe girişiminde Sultanbeyli ve Mehmetçik Vakfı mevkiinde meydana gelen olaylara ilişkin 119’u tutuklu 122 sanık hakkında açılan davada, Eski Hava Harp Okulu öğrencisi 116 sanığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, ‘iyi hal’ indirimi uygulayıp cezayı müebbet hapis cezasına indirdi.

ABD’DEKİ HAKAN ATİLLA DAVASINDA KARAR ÇIKTI

Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla için karar belli oldu. Yargıç, Atilla’ya 32 ay hapis cezası verdi. Atilla’nın hapiste geçirdiği 14 ay da cezadan düşülecek. New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yargılanan Attila, jüri tarafından suçlu bulunmuştu. Bekir Bozdağ ise, Hakan Atilla’ya verilen ceza için “ABD mahkemesi hukuku çiğnedi, adil yargılama yapmadı” dedi.

OHAL KOMİSYONU KARARLARI

Darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında görevlerinden ihraç edilenlerin itirazlarını görüşmek üzere toplanan komisyondan 17.000 kişiyle ilgili karar çıktı. Buna göre OHAL Komisyonu 660 kişinin işe iadesine karar verirken 14.350 kişinin başvurusunu reddetti.

‘OHAL Orantısız, Kaldırılmalı’: Avrupa Komisyonu’ndan sonra Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi de Ankara’ya, darbe girişiminden sonra ilan edilen ve 7. kez uzatılan olağanüstü hali kaldırma çağrısı yaptı. Kararın Türkiye bölümünde, OHAL uygulamasının orantısızlığına gerekçe olarak; ‘hükümete verilen geniş yetkiler, bu yetkilerin yasama ve yargı organlarının denetimine açık olmaması, OHAL süresinin durumun gerektirdiğinin ötesine geçmesi, OHAL kapsamında alınan önlemlerin gerçek ve tüzel kişiler üzerindeki aşırı ve daimî etkisi ve önlemlerden haksız yere zarar görenlerin başvurabileceği bir şikâyet mekanizması yaratılmasındaki gecikme’ gösteriliyor.

MHP’LİLER “BİZ SİZİ HDP’Lİ SANDIK(!)” DEDİ

Ankara’da seçim çalışması yapan Saadet Partili bir gruba MHP’liler saldırdı. Ankara milletvekili adayı Mehmet Fethi Öztürk’ün de aralarında bulunduğu Saadet Partili 7’si ağır 15 kişi yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren MHP’lilerin başında Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya’nın bulunduğu kaydedilirken; MHP’den yapılan açıklamada partililerin ‘meşru müdafaa’ hakkını kullandığı savunuldu. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen’in Twitter’da yaptığı paylaşımdaki “Saadet’lilere saldırıyla ilgili bazı MHP’liler özrü kabahatinden büyük açıklamayla ‘biz sizi HDP’li sandık’ demiş” iddiası da Saadet Partisi yetkilileri tarafından teyit edildi.

DOLARDA REKOR YÜKSELİŞ

Türk Lirası, Dolar ve Euro karşısında hızla değer kaybetmeye devam ediyor. 22 Mayıs’ta Euro kuru Türkiye saati ile (TSİ) 14:50’de 5.4958 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmanmış, ardından dolar 4.65’i görmüştü. Yaşanan dalgalanma ile doların rekor tazeleyerek 4,92’yi bulduğu öğrenildi.

Açlık Sınırı 1680, Yoksulluk Sınırı 5473 TL: TÜRK-İŞ, 4 kişilik ailenin açlık sınırının 1.680 TL, yoksulluk sınırının ise 5.473 TL olduğunu açıkladı.

‘Kalıcı Hasar Henüz Oluşmadı’: Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Şu anda kurun seviyesi anormal, kalıcı hasar henüz oluşmadı. Ekonomide ilk etkisi, enflasyonu yukarı çekmesi, faizlerin orta vadede kalıcı yukarı gitmesi riskleri olabilir. Henüz o noktaya gelinmedi” dedi.

Merkez Bankası Faizi Artırdı: Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybederek 4,92 seviyesine kadar çıkmasına ilişkin olarak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında faizin artırılmasına yönelik karar alındığı bildirildi. Kararın ardından dolar kuru 4,64’e geriledi. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın doların 5 liraya yaklaşmasının ardından aldığı faiz kararının geç bir adım olduğunu belirtti. Bu kararın aynı zamanda ‘güçlü’ bir karar olduğunu da söyleyen Şimşek, “Türkiye’nin piyasalarla inatlaşmayacağını” dile getirdi.

Yaşananlarla birlikte her geçen gün zamlar artıyor. Döviz kurundaki artış vatandaşa zam olarak yansıyor: Benzinin litre fiyatına ortalama 18, motorinin litre fiyatına ise 16 kuruş zam geldi. Ankara’da litresi ortalama 6,07 liradan satılan benzinin litre fiyatı 6,25 lira oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki Halk Ekmek, ekmek fiyatlarına ‘dolaylı’ yoldan zam yaptı. 250 gramlık ekmekler de 300 gram ekmekler gibi 75 kuruştan satılmaya devam ediyor. Ramazan pidesine ise yüzde 8.33 zam geldi. Yılbaşı’nda elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 8.8 zammın ardından yeniden yüzde 2.89 zam geldi. İlaçlara ise yüzde 2,5 zamlı geldi.

Doların yükselişi ile ilgili Muhterem Alparslan Kuytul Hocaefendi 2016 yılında yaptığı bir konuşmasında: “Senin ülkende dolar 5,50 TL yine olur. Olsa da şaşmam. Çünkü senin ekonomin güçlü değil kendini aldatma! Sen Türkiye’sin Amerika değilsin, Osmanlı değilsin. Osmanlı ol, ondan sonra Osmanlı gibi davran, başım gözüm üstüne… Ama Osmanlı olmadan Osmanlı gibi davranıyorsun” demişti.

DÜNYA

SUUD’DAN YENİ SKANDAL!

Son zamanlardaki açıklamalarıyla “Ilımlı İslam” vurgusu yapan Suudi Arabistan şimdi de hac ve umre ibadetlerini yerine getirmek üzere kutsal toprakları ziyaret eden Müslümanların tepkisini çeken bir karar aldı. Karara göre hac ve umre organizasyonu İsrail menşeli bir şirkete verildi. Ortaklık kararı kapsamında İsrailli şirket, hac ve umre ibadetleri için Suudi Arabistan’a gelen ziyaretçilerin bütün bilgilerini toplayarak yanında tutacak.

Peygamberimize Muhabbet Hedef Alınıyor: Geçen günlerde ise Suudi Arabistan, içlerinde Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in ilk vahye muhatap olduğu mekân olan ve yüzyıllardır tüm mü’minlerin aşkla tırmandığı Nur Dağı ve Hira Mağarası’nın da aralarında bulunduğu birçok yerin ziyaret edilmesini yasaklamıştı. Bahane ise bazı cahil kişilerin Nur Dağı’nda uydurma uygulamaları ve şirk unsuru içeren ritüelleri ihya etmeye çalışması olarak gösterilmişti.

‘MUKADDES TOPRAKLARA’ KİLİSE İZNİ!

Mısır ve İtalyan medyasında yayımlanan habere göre Riyad yönetimi, toplumsal – kültürel açıklık politikası çerçevesinde Suudi Arabistan tarihinde ilk defa kilise inşa edilmek üzere Vatikan ile iş birliği anlaşması imzaladı.

Habere göre anlaşma geçen Nisan ayında, Vatikan’da dinler arası diyalog dairesinden Fransız Kardinal Jean-Louis Tauran’ın Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaret sırasında imzalandı. Fransız Kardinal’le birlikte anlaşmaya Dünya Müslümanlar Birliği Genel Sekreteri Şeyh Muhammed bin Abdülkerim El-Issa imza attı. Konuyla ilgili Vatican News’e konuşan Tauran, “Suudi yetkililer ülkeye yeni bir imaj kazandırmaya hazır olduklarının işaretini verdi” dedi.

KÜSTAH YARIŞMA!

Hollandalı İslam düşmanı aşırı sağcı lider Wilders’dan provokatif bir hamle geldi. Ramazan’da Müslümanların kutsalına saldıran Hollanda’da ana muhalefetteki İslam düşmanı Özgürlük Partisi Lideri Geert Wilders, parlamentoda “Muhammed Peygamber karikatür yarışması” düzenleyeceğini söyledi. Alçak yarışmada dereceye giren karikatürler için para ödülü vereceğini ifade eden Wilders ödül miktarının, adının açıklanmasını istemeyen “cömert bir bağışçı” tarafından ödeneceğini söyledi. Wilders daha önce de İslam’ı ve Müslümanları hedef alan açıklamalar ve uygulamalarla gündeme gelmişti.

ERDOĞAN’DAN ALMANYA TEPKİSİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ilk mitingini Erzurum’da yaptı. Erdoğan konuşmasında Almanya’ya tepki göstererek, “Avrupa’da PKK terör örgütünün, PYD’nin, YPG’nin ön kuvveti durumunda olan HDP’ye meydanlar, miting yapma müsaadesi veren yönetimler, AK Parti’ye müsaade etmiyorlar” dedi. Ayrıca Erdoğan diğer cumhurbaşkanı adayları gibi “palavra” atmadığını söyleyerek, “Bugüne kadar ne aldatan olduk ne de aldanan olduk” ifadesini kullandı. Bu sözlerin ardından sosyal medya, Erdoğan’ın daha önce defalarca dile getirmiş olduğu “Aldatıldık” videoları ile çalkalandı.

SUUDİ VELİAHT PRENS’TEN BİR SKANDAL DAHA!

ABD’ye gerçekleştirdiği 3 haftalık ziyarette Yahudi cemaat liderleriyle de bir araya gelen Muhammed bin Selman, Filistin’e ilişkin skandal sözler sarf etti. Suudi Veliaht Prensi şöyle konuştu: “Filistin liderliği son 40 yıldır üst üste fırsatları kaçırdı ve sunulan tüm teklifleri reddetti. Filistinlilerin artık teklifleri kabul edip müzakere masasına oturmaya razı gelmesinin zamanıdır ya da çenelerini kapayıp şikâyet etmeyi kesmeliler.”

FRANSA’DAN SKANDAL: KUR’AN’DAN BAZI AYETLER ÇIKARILSIN!

Fransa yine ‘özgürlük’ bahanesiyle İslam’a saldırdı. Aralarında Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de bulunduğu 300 Fransız yazar ve siyasetçi, şiddet ve Yahudi düşmanlığı yaydığı iddiasıyla Kur’an-ı Kerim’den ‘bazı ayetlerin çıkartılmasını’ talep etti. Bu isteğe İslam dünyasından tepkiler gelmeye devam ediyor.

ABD’NİN KUDÜS BÜYÜKELÇİLİĞİ KANLA AÇILDI!

ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Aralık’ta Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanımasından yaklaşık 5,5 ay sonra ABD Büyükelçiliği Tel Aviv’den taşınarak Kudüs’te açıldı. Gerçekleşen açılışa ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı ve damadı katıldı.

Siyonist Netanyahu ‘Karar Çok Cesurca’: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu burada yaptığı konuşmada, Trump’ın elçiliği Kudüs’e taşıma kararını övdü. Netanyahu, kararı “cesur” olarak niteledi.

Trump: ‘İsrail Halkının Her Zaman Yanındayız’: Trump, İsrail’in Kudüs’ten yönetildiğini söyleyip bizde büyükelçiliğimizi oraya taşıdık, İsrail halkının her zaman yanındayız’ dedi.

SİYONİST İSRAİL GAZZE ŞERİDİNİ KANA BULADI!

İsrail ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması nedeniyle kutlamalar düzenlerken, Filistinliler, ABD elçiliğinin açılması öncesinde protesto gösterilerine başladı. İşgalci İsrail güçleri Filistinlilere gerçek mermilerle müdahale ediyor. İsrail askerleri abluka altındaki Gazze sınırında düzenlenen gösterilerde 59 Filistinliyi şehit etti, 1500’den fazla Filistinliyi gerçek mermiyle yaraladı.

DÜNYADAN TEPKİ YAĞIYOR!

ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM), Almanya, Rusya, İngiltere ve İran’dan açıklamalar geldi. ABD Başkanı Donald Trump ise, katliamın yapıldığı saatlerde Twitter hesabından pişkin bir açıklama yayımladı. İşgal askerinin katliamını görmezden gelen Trump “İsrail için harika bir gün” mesajını paylaştı.

Dünya Kudüs İçin Ayakta: Yarım asırdır işgal altındaki Kudüs tarihinin en zor günlerinden birini yaşadı. Filistinlilerin Nekbe olarak andıkları günde ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınarak açılışıyla şehirdeki işgal yeni bir boyut kazandı. Girişim, başta Kudüs ve Filistin’in diğer şehirlerinde olmak üzere dünya genelinde 46 ülkede protesto edildi.

YAHUDİLER, MESCİD-İ AKSA’YI BASTI, İSRAİL BAYRAĞI AÇTI!

İşgalci Yahudiler, İsrail askerleri himayesinde Mescid-i Aksa’ya ardı ardına baskın düzenledi ve İsrail bayraklarının açıldığı toplamda 1042 Yahudi’nin baskında bulunduğu belirtildi. Bu rakamın, bugüne kadar yapılmış en büyük baskın olduğu ifade ediliyor.

İSRAİLLİ VEKİL: ‘HERKESE YETECEK KADAR MERMİMİZ VAR’

Siyonist İsrail Rejimi Meclisi Knesset’te Savunma Komitesi Başkanı olan Avi Dichter, ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması sırasında düzenlenen protestolarda İsrail ordusu tarafından çok sayıda Filistinlinin şehit edilmesini skandal sözlerle savundu. Likud partisi üyesi Dichter, yaşanan olaylarla ilgili olarak “Gazzelilerin sınırı geçemeyeceğini” söyledi ve “İsrail ordusunun herkese yetecek kadar mermisi var” ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN’DE 118 ŞEHİT, 13.198 YARALI

Filistin Sağlık Bakanlığı yayınladığı raporda Siyonist işgal güçlerinin 30 Mart’ta başlayan Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerine katılanlara karşı insanlık dışı saldırılar yapması sonucu şimdiye kadar 112 kişinin şehit olduğunu 13.198 kişinin de yaralandığını belirtti. Bakanlık, şehitlerden 13’ünün on sekiz yaşından küçük çocuk olduğunu hatırlattı.

İşgal rejiminin naaşlarını gasp ettiği 6 şehit Bakanlığın hastane kayıtlarında yer almıyor. Dolayısıyla bu şehitlerle birlikte şehit sayısı 118’dir. Bakanlığın verdiği diğer bilgiler ise şöyle:

-7.618 kişi değişik yerlerinden yaralanırken, 5.572 kişi gazlar nedeniyle yaralandı. 
-Yaralılardan 2096’sı çocuk ve 1029’u kadın. 
-332 yaralının durumu ağır. 
– 502 kişi kafa ve boyun kısmından yaralanırken, 283’ü göğüsten, 325’i karın bölgesinden, 938’i vücudun üst tarafından, 325’i vücudun alt tarafından ve 1117’si de değişik yerlerinden yaralandılar. 
-Saldırılar neticesinde yaralanan 32 kişi değişik organlarını kaybetti. 
-Bu süre içinde sağlık çalışanlarından 223 kişi gerçek mermilerle yaralanırken, 37 araç da hasar gördü.

BİR ÜLKE DAHA BÜYÜKELÇİLİĞİNİ TAŞIDI

Paraguay, ABD ve Guatemala’nın ardından Kudüs’te büyükelçiliğini açan üçüncü ülke oldu.

ABD’NİN BÜYÜKELÇİSİNE İÇİNDE MESCİD-İ AKSA’NIN OLMADIĞI KUDÜS TABLOSU

İsrail’in hayallerini yansıtan bir fotoğraf, sözde bir yardım kuruluşunun ismi açıklanmayan çalışanı tarafından Friedman’a hediye edildi. Kudüs tablosunda, Mescid-i Aksa’nın yerinde Süleyman Mabedi vardı.

Friedman Fotoğrafı Kahkahayla Aldı: İsrail’in tüm vahşi planlarının en büyük destekçisi ABD’nin Büyükelçisi David Friedman, fotoğrafın üzerinde oynanmış tabloyu alırken adeta kahkaha attı. Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan eden ABD’nin, söz konusunu devletin Mescid-i Aksa’yı yıkma planlarını da şimdiden destekleyeceği açıkça görüldü.

ENDONEZYA’DAN SOMUT ADIM

Siyonist İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahshon, Endonezya’nın İsraillilere vize vermeme ve verilen vizeleri iptal etme kararı aldığını açıkladı.

İSRAİL KARŞITI ZİRVEDE COCA COLA DAĞITILDI

ABD’nin Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşımasının ardından İsrail’in Filistinlilere yönelik katliamına karşı İİT Olağanüstü Toplantısı gerçekleştirildi. İslam zirvesinde dağıtılan iftar paketinde ise İsrail’e destek sağlayan Coca-Cola marka içecekler ikram edildiği söylendi. Toplantıyı takip eden gazeteciler, sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla Coca-Cola ikram edilmesine tepki gösterdi.

Erdoğan Coca-Cola’nın Isparta’daki Fabrikasını Açmıştı: Öte yandan Erdoğan 12 Ağustos 2017 yılında Coca-Cola’nın meyve suyu olan Cappy’nin Türkiye’deki partner şirketi Anadolu Grubu’nun Isparta’daki Meyve Suyu Üretim Tesislerini “Ya Allah, Bismillah” diyerek açmıştı.

KUDÜS MİTİNGİNDEN BİR GÜN SONRA İSRAİL’E SEVKİYAT

Tanker Trackers sitesinin yaptığı son paylaşımlar, Yenikapı’da düzenlenen ‘Zulme Lanet Kudüs’e Destek’ mitinginden 1 gün sonra, İsrail Rejimi’ne Ceyhan’dan 1 milyon varil petrol sevk edildiğini gösterdi. Rotası Port Said olarak görünen tankerlerin son anda Aşkelon limanına yöneldiği bildirildi.

TÜRKİYE’DEN TEPKİ (!)

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Tel Aviv’de bulunan Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasıyla ilgili açıklama yaptı. Bakanlığın resmi web sitesinden yapılan açıklamada Dışişleri, bu adımın Filistin halkının meşru haklarını yok saymak olduğu vurgulanarak, ABD kınandı.

Hükümet Sözcüsü Bozdağ, “ABD İle İsrail’e Yaptırım Uygulanacak Mı?” Sorusunu Atladı: Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. Toplantı sonrası açıklamada Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, “Yaşanan hadiseler katliamın devam edeceğini gösteriyor” dedi. Bozdağ, “ABD ile İsrail’e yaptırım uygulanacak mı?” sorusunu atladı.

İsrail’le Normalleşme Anlaşması Yapan Hükümetin Başbakanı Yıldırım: İslam Ülkeleri İsrail İle İlişkileri Gözden Geçirmeli: İşgalci İsrail askerlerinin, Gazze sınırındaki protestolarda 59 Filistinliyi şehit etmesine Başbakan Binali Yıldırım ilginç bir tepki gösterdi ve İslam ülkelerini İsrail ile ilişkileri gözden geçirmeye çağırdı. Yıldırım, İsrail’i lanetlerken ABD’yi de kınadıklarını söyledi. Öte yandan Türkiye, iki yıl önce İsrail’le normalleşme anlaşması imzalamıştı.

İsrail’le Anlaşmalarının İptali Önergesi Ak Parti Oylarıyla Reddedildi: İsrail’in Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği katliam sonrası, TBMM’de CHP ve HDP milletvekilleri İsrail ile yapılan anlaşmaların iptali için görüşme talebinde bulundu. Muhalefetin talebi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

AK Partili Elitaş İsrail’le Anlaşmayı Savundu: Mavi Marmara Olayı Konusu Kapanmış Bir Sözleşmedir: İsrail ile yapılan Mavi Marmara anlaşmasının iptaline ret oyu veren AK Parti’den savunma: “Mavi Marmara’yla ilgili sözleşme konusuz kalmış sözleşmedir.”

Erdoğan: İsrail’i Kınamaktan Başka Bir Şey Yapmıyoruz, Yapamıyoruz: Filistinlilerin İsrail askeri tarafından öldürülmesinin ardından, Filistinlilerle dayanışma için İstanbul Yenikapı’da “Zulme Lanet Kudüs’e Destek” mitinginde: “İslam dünyası Kudüs imtihanında sınıfta kalmıştır. İsrail’i kınamaktan başka bir şey yapmıyoruz, yapamıyoruz” diyerek İslam dünyasını eleştiren Erdoğan, “Bizim için Çanakkale neyse, Kudüs de odur” açıklamasında bulundu.

Çiğdem Topçuoğlu: ‘Yapılacak Miting Kudüs İçin Değil Seçim İçin’: Mavi Marmara şehitlerinden Çetin Topçuoğlu’nun eşi Çiğdem Topçuoğlu, İsrail ile yapılan anlaşmaları sonlandırmadan, ticari ilişkileri kesmeden Yenikapı’da yapılacak mitingin Kudüs için değil seçim için yapılacağını söyledi.

‘BU YOLU AÇAN ERDOĞAN’DIR’

Dünya İsrail’in, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını protesto eden Filistinlilere yönelik yaptığı katliama tepki gösteriyor. Türkiye ise tepkisini diplomatik seviyede tutarak üst düzey açıklamalarının dışında herhangi bir yaptırım kararı almadı. Sosyal medyada ise İsrail’e yönelik sert tepkiler gösterilirken, eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in 6 sene önce yaptığı açıklamalar gündeme oturdu. 
Abdüllatif Şener, 2012 yılında katıldığı bir televizyon programında: “Bunu yazın bir tarafa. Kudüs’ü Başkent yapacaklar ve İsrail’in Kudüs’ü başkent yapmasına yönelik gelişmeleri ortaya çıkaran, bu yolu açan ve destekleyen sayın Erdoğan’dır. Aynı Erdoğan İsrail Kudüs’ü işgal ettiğinde bağıracaktır, kızacaktır” ifadelerini kullanmıştı.



0 Yorum

Yorum Yaz