Haber - Yorum | Temmuz Ayında Öne Çıkan Haberler

Aylık olarak yayın yapan Furkan Nesli Dergisi, Türkiye ve Dünya gündeminde yer alan önemli haberleri ele almaktadır. Temmuz sayısının Haber-Yorum bölümünden ülkemizde ve dünyada geçtiğimiz ay gündem olan haberleri istifadelerinize sunuyoruz...

Haber - Yorum | Temmuz Ayında Öne Çıkan Haberler
01 Ağu 2018 12:08:12

TÜRKİYE

SEÇİM SONUÇLARI VE SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ

Yüksek Seçim Kurulu 24 Haziran’daki “Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekilliği” seçimlerinin kesin sonuçlarını açıkladı. YSK’nın yaptığı açıklamaya göre; kayıtlı seçmen sayısı 59.367.469, oy kullanan seçmen sayısı 51.197.959, geçerli oy sayısı 50.068.627, geçersiz oy sayısı 1.029.332 şeklinde olurken seçime katılım oranı ise yüzde 86 oldu.

16 Nisan 2017’de düzenlenen referandumda, kabul edilen başkanlık sistemi sonrasında gerçekleştirilen 24 Haziran seçimleriyle Türkiye, parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçti. Yeni bir sistemin yanı sıra, 1999’dan beri ilk kez, AKP, CHP, MHP, HDP ve İyi Parti’nin de aralarında bulunduğu 5 parti Meclis’e girdi. Partiler Türk siyasi tarihinde ilk kez ittifak kurdu.

Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan isimler ve oyları yaklaşık olarak şu şekilde; Recep Tayyip Erdoğan 26 milyon, Muharrem İnce 15 milyon, Meral Akşener 3 milyon, Selahattin Demirtaş 4 milyon, Temel Karamollaoğlu 443 bin ve Doğu Perinçek ise 98 bin oy aldı. YSK sonuçlarına göre; AK Parti 295 milletvekili, MHP 49, HDP 67, CHP 146, İYİ Parti 43 milletvekili çıkardı. Bağımsız adaylardan ise kimse Meclis’e giremedi.

24 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis’te yemin etmesinin ardından devreye girdi. “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine” geçilmesiyle birçok değişiklik yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan sistemde ilk Cumhurbaşkanı oldu. Başbakanlık makamı kaldırıldı. Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarıldı. Cumhurbaşkanı’na OHAL yetkisi verildi. Askeri yargı kaldırıldı. Bazı bakanlıklar birleştirilerek bakanlık sayısı 26’dan 16’ya düşürüldü, bazı bakanlıkların da isimleri değişti. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesini onaylayarak bakanların isimlerini açıkladı. Yeni kabinede eski bakanlardan dördü yer alırken; Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da Milli Savunma Bakanı oldu. Eski bakanlardan Abdulhamit Gül Adalet Bakanı, Süleyman Soylu İçişleri Bakanı, Mevlüt Çavuşoğlu Dışişleri Bakanı ve Berat Albayrak da Hazine ve Maliye Bakanı olarak görevlendirildi.

 

SON KHK İLE 3 FURKAN DERNEĞİ KAPATILDI!

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen ve 18 Temmuz’da sona ermesi beklenen olağanüstü hal kapsamında çıkarılan son OHAL KHK’sı Resmi Gazete’de yayımlandı. 701 sayılı KHK kapsamında, ‘terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca, devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu tespit edildiği’ ifadesi ile 3 Furkan Derneğinin de aralarında olduğu 12 dernek kapatıldı. OHAL Kapsamında yayımlanan 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre; çeşitli kurumlarda görev yapan 18632 personel kamudan ihraç edildi, 148 personel ise kamudaki görevlerine iade edildi. 12 dernek, 3 gazete, 1 TV kapatıldı.

 

OHAL KALKIYOR “KISMİ OHAL” GELİYOR

OHAL ile ilgili yeni bir çalışmanın yapıldığı öğrenildi. Hürriyet’in aktardığına göre ‘gerekli olduğu hallerde’ kullanılması için ‘kısmi OHAL’ düzenlemesi yapılacak. Düzenleme, TBMM’de görüşülecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim vaatleri arasında OHAL’in kaldırılmasını da saymıştı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, “OHAL’in kaldırılması iradesi var, zamanı belirlenecek, ona göre adım atacağız” diye konuşurken, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, partilerine göre halen “FETÖ” tehdidinin bulunduğunu ve Kandil’e yönelik operasyonun da sürdüğünü belirterek, bu kapsamda Olağanüstü Hal’in devam etmesinin gerekli olduğunu kaydetti.

 

YOKSULLUK SINIRI YÜKSELDİ

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) 2018 Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Bu kapsamda dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 1714,35 TL olduğu belirtildi. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarının ise (yoksulluk sınırı) 5584,20 TL olduğu belirtildi. Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 2121,66 TL olarak hesaplandı. Mayıs ayında açlık sınırı 1686,12 lira, yoksulluk sınırı ise 5492,24 liraydı.

 

PATATES KRİZİNDE SON DURUM

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, patates fiyatlarındaki artışa karşı Türkiye’nin Suriye’de operasyon yaptığı bölgeden ürün getirildiğini belirterek, “Bunun sonucu olarak şu anda pazarda patates fiyatlarının 2 lira civarına geldiğini görüyoruz” dedi.

Suriye Kardeş Ülke: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Suriye’den patates alınma gerekçesi için “ithalatı yapan Bakanlık biz değiliz ancak mutlaka ve mutlaka Türkiye’nin çıkarları söz konusudur. Suriye kardeştir, oradaki insanların zenginleşmesini de isteriz. Neden Suriye dururken başka bir yerden alalım? Ama zaten bu tip ithalatlar çok az ve fırsatçılara ‘Biz buradayız’ mesajı vermek için yapılır. Samanda da zaman zaman böyle oluyor. Bizim saman açığımız yok ama fırsatçılar, stokçular piyasayı boş bulduklarında fiyatı yükseltiyor” dedi.

Suriye’den İthal Edilen Patateste Kimyasal Kalıntı Şüphesi: Suriye’den 4 bin ton patates ithal edildiği haberi üzerine bir endişe oluştu. Uzun yıllardır iç savaş yaşayan bir ülkeden, özellikle de kimyasal saldırıların olduğu iddia edilen bir bölgede yetiştirilen patatesin ithal edilmesinde gıda güvencesi ile ilgili ciddi tereddütler var.

Suriye’den İthalat Yapılmayacağı Haberi: Bakan Fakıbaba, patates alımının Afrin’den yapıldığını ve patateslerin sağlığa dair tehlike teşkil etmediğini söyleyerek, sorunun çözüleceğini ve Suriye’den ithalatın da sona ereceğini açıkladı

 

MOODY’S: TÜRKİYE EN KIRILGAN

ÜLKELER ARASINDA

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, Türkiye’nin en kırılgan ülkeler arasında olduğunu kaydetti. Moody’s Türkiye’nin cari dengesinin iyileştiğini ancak cari açığın hâlâ büyük olduğunu vurgularken, ülkenin finans piyasalarındaki türbülansa en açık ülkelerden biri olduğunu belirtti. Moody’s “En kırılgan 5 ülke arasında sermaye akımlarına en bağımlı ülke Türkiye. Türkiye’nin kamu dengesi güçlü, döviz rezervleri ise yetersiz. Türkiye’de yüksek cari açığın finansmanı endişe kaynağı” değerlendirmelerinde bulundu.

 

 

OECD RAPORU: TÜRKİYE İŞSİZLİK’TE EN KÖTÜLER ARASINDA

Ortalama işsizlik oranının yüzde 5,9 olduğu OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ülkeleri arasında Türkiye 11,2 işsizlik oranıyla birçok ülkeyi geride bıraktı. OECD’un raporunda Türkiye, işsizlik, istihdam oranı, emeğin eksik kullanımı ve reel ücret artışı alanlarında dünyada en kötü ülkeler arasında yer aldı. Milyonlarca insanın istihdama katılmadığı, katılanların da uzun çalışma saatleri ve düşük ücretlerle karşı karşıya kaldığı belirtildi.

 

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 15’E YÜKSELDİ!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilerde TÜFE aylık bazda yüzde 2.61 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 15.39’a çıktı. Yıllık enflasyon 2003’ten beri en yüksek seviye olarak kayda geçti. Enflasyon, Haziran ayında piyasanın beklentilerinin üzerine çıktı.

Yıllık En Yüksek Artış Ulaştırma Sektöründe: TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ev eşyası yüzde 18.91, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 18.89, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 16.79 ve lokanta ve oteller yüzde 13.30 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu. Yıllık en fazla artış %24,26 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti.

Giyim Ve Ayakkabı Aylık Düşüş Gösteren Tek Grup Oldu: Aylık en yüksek artış %5,98 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda görüldü. Aylık düşüş gösteren tek grup %1,15 ile giyim ve ayakkabı oldu.

‘Zamlar Ekonominin Gereğidir’: Enflasyon rakamlarını yorumlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Bazı ürünlerdeki zamlar ekonominin gereğidir. Bundan sonra birinci önceliğimiz enflasyonla mücadele olacak, hedefimiz arzı artırıcı tedbirler olacak” dedi.

 

DIŞ BORCUMUZ 466 MİLYAR DOLAR

 

Hazine Müsteşarlığı, 31 Mart itibarıyla brüt ve net dış borç stoku, Hazine garantili dış borç stoku ve kamu net borç stoku ile AB tanımlı genel yönetim borç stoku verilerini açıkladı. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin brüt dış borç stoku 466,7 milyar dolar oldu. Stokun milli gelire oranı yüzde 52,9 olarak hesaplandı. Türkiye’nin net dış borç stoku da aynı dönemde 303,2 milyar doları buldu. Stokun milli gelire oranı yüzde 34,3 olarak kayıtlara geçti. Söz konusu dönemde Hazine garantili dış borç stoku da 14,2 milyar dolar oldu. Kamu net borç stoku ise bu dönemde 271,6 milyar lira olarak gerçekleşti. Stokun milli gelire oranı yüzde 8,4 olarak belirlendi.

 

163 ÜLKE ARASINDA 149. OLDUK

Her yıl Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından açıklanan ‘Dünyanın En Güvenli’ ülkeleri listesinde Türkiye, Nijerya’nın bir sıra gerisinde Kuzey Kore’nin bir sıra önünde 163 ülke arasında 149. sırada yer aldı. Toplamda 163 ülkenin incelendiği raporda ülkelerin ekonomik durumundan, savaş ve çatışma bölgelerine yakınlığına kadar birçok veri inceleniyor ve sıralamalar bu veriler incelendikten sonra belirleniyor.

Listenin Başı Avrupa, Sonu Ortadoğu: Listenin başında Kuzey Avrupa’da yer alan İzlanda bulunuyor. Listede yer alan ilk beş ülke olarak, İzlanda, Yeni Zelanda, Avusturya, Portekiz ve Danimarka yer aldı. Dünyanın en tehlikeli yerleri olan ve listenin sonunda yer alan ülkelerse Somali, Irak, Kuzey Sudan, Afganistan ve Suriye olarak açıklandı. Son sıralarda yer alan ülkelerin Müslüman toplulukların yaşadığı coğrafyalarda bulunması ise dikkat çekici bir detay olarak raporda yer aldı

 

28 ŞUBAT DAVASINDA GEREKÇELİ

KARAR AÇIKLANDI

28 Şubat davasının gerekçeli kararı açıklandı. Açıklanan kararda, “Refahyol Hükümetinin istifasıyla sanıkların eylemleri arasında nedensellik bağı bulunduğu” belirtildi. Kararda ayrıca, “Dava konusu olayda, hükümeti cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etme eylemini gerçekleştirmek üzere, bir kısım sanıkların önceden gizlice ittifak etmiş oldukları anlaşılmaktadır” denildi.

 

SOYLU’DAN VALİLERE CHP TALİMATI!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir ziyareti sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Soylu, CHP İl Başkanlarının şehit cenazelerinde protokole alınmamasıyla ilgili; “Müsteşarımız üzerinden ‘CHP il başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokolde kabul etmeyin’ talimatı gönderdim. Onların gideceği bir adres var. O adresi de onlara göstereceğiz. PKK terör örgütleri mensuplarının cenazeleri var. Biz, o leşleri çok sık kaldırtıyoruz. Onlara bir kişilik kontenjanı ayıracağız” dedi.

CHP’den Soylu’ya Suç Duyurusu: CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, ‘şehit cenazelerine CHP il başkanlarının alınmaması’ talimatı veren Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu. Tanal, Soylu’nun kanunsuz emir verdiğini belirtirken “Güvenliğin muhatabı değil kaosun, ayrımcılığın muhatabı gibi davranıyor” dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan Soylu’nun Talimatına Tepki: CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, valiliklere verilen “CHP İl başkanlarının şehit cenazelerinde protokole alınmaması” talimatını “PKK’nın bölücü politikası kadar tehlikeli” diye nitelendirerek, “Açıkça Türkiye’ye bir iç savaş çağrısı yapıyor bununla... Bir içişleri Bakanı bu talimatı eğer başına buyruk verdiyse derhal istifa etmelidir” dedi.

 

İŞ KAZASI SAYISINDA ARTIŞ

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, işçi sağlığı ve güvenliği alanında alınan önlemler ile uygulamada karşılaşılan sorunları araştırdı. Ortaya dikkat çeken veriler çıktı. İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekim sayısı 6 yılda artış gösterirken, neredeyse aynı oranlarda da iş kazasına bağlı işçi ölümleri artış gösterdi. 2012 yılında 74 bin 871 olan iş kazası sayısı 2016 yılında 286 bin 68’e çıkarak, 193 bin 197 artış gösterdi

ALAATTİN ÇAKICI İLE İLGİLİ

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Kırıkkale Keskin T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı, 24 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimler öncesi AKP ve MHP tarafından kurulan “Cumhur İttifakı”na karşı yazılar kaleme aldıkları iddiasıyla 6 Karar gazete yazarını ölümle tehdit etti. Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, Çakıcı’nın tehdit ettiği yazarlara koruma verdi. Gazete binasının önünde polis aracı bekletilmeye başlanmıştı. Ardından, Çakıcı’nın avukatı tehdidin 3 aylığına askıya alındığı belirtmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Alaattin Çakıcı’ya Sınırsız Ziyaret İzni: Halen Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi’nde tedavi gören hükümlü Alaattin Çakıcı’ya 16 farklı türde hastalığı olması ve bunlardan 6’sının ölümcül risk taşıması nedeniyle süresiz sağlık kurulu raporu verildi. Raporda Çakıcı’nın akrabaları ve arkadaşlarıyla haftanın 7 günü sağlığı, morali ve helalleşmesi için sınırsız görüşme izni verildiği yer aldı.

BEDELLİ ASKERLİKTE ÜCRET 20 BİN, YAŞ 26

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerden önce verdiği talimat doğrultusunda bedelli askerlik konusunda çalışmalar tamamlandı. Buna göre bedellide yaş 26, ücret ise 20 bin TL olacak. Son olarak 2014’te bedelli askerlik yasası çıkarıldı. O tarihte 27 yaşını doldurmuş olanlar, 18 bin lira karşılığında askerlik yapmış sayıldı. 203 bin kişi faydalandı ve toplam 3 milyar 671 milyon 100 bin lira gelir elde edildi. Bedelli ücretini ödeyenler askerlik hizmetinden muaf tutulacak. Bedelliden elde edilecek kaynak bütçeye gelir kaydedilmeyecek, savunma harcamalarına aktarılacak.

 

 

HABER | DÜNYA

 

İSRAİL ASKERLERİNİN YARISI

UYUŞTURUCU KULLANIYOR

İsrail Uyuşturucuyla Mücadele Kurumunun (IADA) araştırmasına göre, İsrailli askerler arasında uyuşturucu kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Araştırmada, geçen yıl işgal ordusunda görev yapan askerlerin yüzde 54,3’ünün en az bir defa uyuşturucu madde kullandığı belirtildi. Son bir ay içinde uyuşturucu madde kullanan askerlerin oranının ise yüzde 40’tan fazla olduğu ifade edildi. IADA, geçen yıl İsrail askerleri arasında uyuşturucu kullanımının 2009’a göre yüzde 11 artış gösterdiğine dikkati çekti.

 

ABD’YE GİRİŞ YASAĞINA EN ÜST

MAHKEMEDEN ONAY

İsrail Uyuşturucuyla Mücadele Kurumunun (IADA) araştırmasına göre, İsrailli askerler arasında uyuşturucu kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Araştırmada, geçen yıl işgal ordusunda görev yapan askerlerin yüzde 54,3’ünün en az bir defa uyuşturucu madde kullandığı belirtildi. Son bir ay içinde uyuşturucu madde kullanan askerlerin oranının ise yüzde 40’tan fazla olduğu ifade edildi. IADA, geçen yıl İsrail askerleri arasında uyuşturucu kullanımının 2009’a göre yüzde 11 artış gösterdiğine dikkati çekti.

 

 

 

 

ABD’YE GİRİŞ YASAĞINA EN ÜST

MAHKEMEDEN ONAY

ABD’de Anayasa Mahkemesi niteliğindeki Federal Yüksek Mahkeme, Başkan Donald Trump’ın Eylül 2017’de Müslümanlara yönelik çıkardığı ülkeye seyahat yasağını onayladı. Buna göre İran, Libya, Somali, Suriye, Yemen’in yanı sıra Kuzey Kore ve Venezüella vatandaşlarının pek çoğu ABD’ye giremeyecek. Alt mahkemelerden dönen yasağı ‘yasal’ ve ‘anayasaya uygun’ bulan karar, 4’e karşı 5’le alındı. Karara sevinen, hatta biraz şaşan Trump, Twitter’dan “Anayasa Mahkemesi Trump seyahat yasağını uygun buldu. Wow!” paylaşımını yaptı. Dünya çapında insan hakları savunucularının sert eleştiriler yönelttiği karara karşı ABD’de milyonlarca kişi sokağa dökülmüştü.

 

GÜNEY SUDAN İÇ SAVAŞINDA KALICI ATEŞKES

Güney Sudan, iç savaşın tarafları kalıcı ateşkesin sağlanmasını öngören barış anlaşmasına imza attı. Sudan Dışişleri Bakanı El-Dirdiri Muhammed Ahmed, Hartum’da yürütülen barış müzakereleri kapsamında Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ve muhalif lider Riek Machar’ın barış anlaşmasına imza attığını söyledi. Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in katılımıyla imzalanan anlaşma kapsamında kalıcı ateşkesin sağlanacağını belirten Ahmed, sonrasında ise mahkumların serbest kalacağını ve geçici hükümetin kurulacağını belirtti.

Sudan’dan 2011’de ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit’in 16 Aralık 2013’te yardımcısı Riek Machar’ı “darbe teşebbüsü” iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

 

 

HOLLANDA’DA BURKA VE PEÇE YASAĞI ONAYLANDI

Hollanda senatosu kamusal alanda yüzü tamamen örten burka, peçe, motosiklet kaskı, kar maskesi ve benzeri kıyafet ya da aksesuarın takılmasını yasaklayan yasayı 26 Haziran 2018’de onayladı. Burka ve peçe, “hafif suçlar” kapsamında değerlendirilecek. Yasağın geçerli olduğu alanlarda yüzünü açmayanlar için polis çağrılabilecek. Yasayı ihlal edenler, 400 euro para cezasına çarptırılacak.

Avrupa’da uygulanan başörtüsü, burka ve nikap yasağı başta Fransa, Hollanda, Danimarka ve Belçika olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde en çirkin halini yaşıyor. Avrupa toplumu, yüzün görünmesini engelleyen burka ve nikabın son zamanlardaki terör eylemleri ve güvenlik bahanesiyle yasaklanması gerektiğini düşünenler ile başörtüsü, nikap ve burkanın kişinin inanç özgürlüğü kapsamında değerlendirilerek yasaklanmaması taraftarı olanlar olarak ikiye ayrıldı. Daha önce Fransa, Belçika, Avusturya ve Bulgaristan kamusal alanda peçe ve burka giyilmesini yasaklayan karara imza atmıştı. Burka ve peçe kullanımı, Mayıs sonunda Danimarka tarafından da yasaklanmıştı.

 

DÜNYADA TÜRKİYE’NİN NÜFUSU KADAR MÜLTECİ VAR!

1951’den bu yana mülteci sayısı düzenli olarak artıyor ancak son 10 yılda özellikle Suriye’de devam eden iç savaş sebebiyle mülteci sayılarında ciddi bir artış yaşandı. Yapılan araştırmalara göre Suriye’de 5,6 milyon kişi komşu ülkelere göç etmiş; 6,1 milyon kişi de ülke içinde yer değiştirmiştir. Göç eden 5,6 milyon mülteciden 3,6 milyonunu kadınlar ve çocuklar oluşturmaktadır. Ekonomi ve Barış Enstitüsünün yayımladığı en son Küresel Barış Endeksi’ne göre günümüzde dünyanın dört bir yanından 70 milyon insan yani dünya nüfusunun yüzde 1’i mülteci olarak yaşıyor. Eğer dünyadaki tüm mülteciler tek bir ülke olacak şekilde bir araya gelseydi bu ülke, dünyanın en büyük 20 ülkesinden biri olurdu

 

MÜLTECİ KRİZİ GİDEREK BÜYÜYOR

Dünyadaki mülteci krizi giderek büyüyor. Avusturya Başbakanı: “Almanya ile Avusturya’ya yük olacak herhangi bir önlemin hayata geçirilmeyeceği yönünde fikir birliği içindeyiz. Avrupa’ya yasa dışı göçü durdurmak, özellikle sığınmacıların AB içindeki göç hareketliliğini engellemek için birlikte hareket edeceğiz. Akdeniz rotasını sığınmacılara kapatacağız” dedi. Macaristan Başbakanı Viktor Orban: “Hiç kimseyi geri kabul edemeyiz ve kabul etmek de istemiyoruz. Yasa dışı göçmenlerin Yunanistan’a geri taşınmasına her zaman hazırız” dedi. İsviçre Federal Göç Sekreterliği sözcülerinden biri İsviçre hükümetinin AB yeniden yerleştirme programı kapsamında İtalya ve Yunanistan’dan sığınmacı kabul etmeyeceğini açıkladı. Ürdün, daha fazla Suriyeli sığınmacı kabul etmeme konusundaki duruşunu yineledi. Cezayir’in uluslararası insan hakları örgütlerinin tepkilerine rağmen Afrika uyruklu yasa dışı göçmenleri ülkelerine göndermeye devam ettiği bildirildi

 

ABD’DE ON BİNLERCE İNSAN SOKAKTA!

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkeye kaçak yollarla giren ve “iltica başvurusu” yapmaya çalışan aileleri çocuklarından ayırmak için uyguladığı “sıfır hoşgörü” politikası, ABD’nin dört bir yanında on binlerce kişi tarafından protesto edildi. 17 eyalet başsavcısının Trump yönetiminin uygulamasına karşı dava açmasının ardından, bu hafta sonu da on binlerce kişi Trump yönetimini protesto etmek için sokaklara döküldü. Trump’ın Nisan ayında kamuoyuna duyurduğu ve ülkeye kaçak olarak gelen göçmen ailelerin sınırda zorla çocuklarından ayrılmalarına yol açan “sıfır tolerans” uygulaması ile bir insanlık dramına yol açarken, protestocular uygulamanın “insanlık dışı” ve “ABD anayasasına aykırı” olduğuna yönelik sloganlar attı.

 

ABD’DE ON BİNLERCE İNSAN SOKAKTA!

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkeye kaçak yollarla giren ve “iltica başvurusu” yapmaya çalışan aileleri çocuklarından ayırmak için uyguladığı “sıfır hoşgörü” politikası, ABD’nin dört bir yanında on binlerce kişi tarafından protesto edildi. 17 eyalet başsavcısının Trump yönetiminin uygulamasına karşı dava açmasının ardından, bu hafta sonu da on binlerce kişi Trump yönetimini protesto etmek için sokaklara döküldü. Trump’ın Nisan ayında kamuoyuna duyurduğu ve ülkeye kaçak olarak gelen göçmen ailelerin sınırda zorla çocuklarından ayrılmalarına yol açan “sıfır tolerans” uygulaması ile bir insanlık dramına yol açarken, protestocular uygulamanın “insanlık dışı” ve “ABD anayasasına aykırı” olduğuna yönelik sloganlar attı.

 

BANGLADEŞ’TEKİ ARAKANLI ÇOCUKLARIN YÜZDE 70’İ EĞİTİM ALAMIYOR

Myanmar’daki zulüm nedeniyle topraklarından koparılarak Bangladeş’e sığınmak zorunda kalan Arakanlı Müslüman çocuklardan yüzde 70’inin hiçbir eğitimi bulunmuyor. “Save the Children” örgütü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bangladeş’teki Arakanlı sığınmacı kamplarında kalan okul çağındaki çocukların yüzde 70’inin eğitimsiz olduğuna işaret edildi.

Bangladeş Direktörü Mark Pierce, “Şu anda Cox’s Bazar’da 327 bin Arakanlı çocuk okula gidemiyor. Bu çocukların kendileri ve aileleri için daha parlak bir gelecek inşa etmelerini sağlayacak okuma yazma gibi temel becerileri öğrenme hakları ellerinden alınıyor” ifadelerini kullandı.

 

AB YİNE KINAMAKLA YETİNDİ

Esed rejimi ve destekçileri, Dera’ya bir gün içerisinde binden fazla kara ve hava saldırısı düzenledi. Dera sivil savunma kaynakları, Esed rejiminin saldırılarından kaçarak Ürdün ve İsrail sınırına gelen Suriyelilerin sayısının 350 bini aştığını bildirdi. Avrupa Birliği (AB) saldırılarla ilgili, ‘Bu saldırılar uluslararası insan hukukunun açık ihlalleridir’ açıklamalarında bulundu. Saldırılarda sağlık çalışanlarının hayatını kaybettiği, aralarında sağlık merkezlerinin de bulunduğu önemli merkezlerin ve alt yapının tahrip edildiği kaydedildi. AB, çatışmaların acilen durdurulması, gerginliği azaltma bölgeleriyle ilgili anlaşmaya saygı gösterilmesi ve Suriye halkına insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu.

 

ABD’Lİ SENATÖR: ‘TÜRKİYE KENDİNİ BATAKLIKTA BULUR’

Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştükten sonra Menbiç’i ziyaret eden ABD’li senatör Lindsey Graham, Reuters haber ajansına konuşarak Ankara’daki temaslarında ABD’nin Suriye’den ayrılmasının sonuçlarının “iyi olmayacağını” bu nedenle bölgede kalmalarının Türkiye’nin avantajına olduğunu anlatmaya çalıştığını belirtti. ABD’li senatör, “Suriye’de Türk ordusunun yeni harekâtlara girişmesini de istemezsiniz, aksi takdirde kendinizi bir bataklıkta bulursunuz” diye ekledi.

 

ABD-ÇİN TİCARET SAVAŞI RESMEN BAŞLADI

ABD yönetimi, Çin’den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800’den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamaya resmen başladı. Bu durum ticaret savaşı olarak görülüyor. ABD Başkanı Donald Trump Çin’den 34 milyar dolar tutarında ithalat için yeni gümrük tarifelerinin yürürlüğe girdiğini, iki hafta içinde 16 milyar dolar tutarında ithalat için de yeni tarifelerin uygulamaya sokulacağını bildirdi. Ek vergi uygulamasının başlamasıyla uzmanlar dünyada ticaret savaşlarının resmen başladığı yorumlarını yapıyor

 

30 MART’TAN BU YANA 135

FİLİSTİNLİ ŞEHİT EDİLDİ

Abluka altındaki Gazze’nin Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinde aralarında gaz bombasından etkilenenlerin de bulunduğu 15200 Filistinlinin yaralandığını belirtti. “Söz konusu yaralıların 370’inin durumunun ağır, yaralananların 2536’sı çocuk, 1160’ı kadın” diyen Kudra, yaralılar arasında 231 sağlık çalışanının, 175 de gazetecinin bulunduğunu aktardı. Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Gazze sınırındaki eylemlerin başladığı 30 Mart’tan bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 135’e ulaştı

 

‘ABD YÖNETİMİ İRAN EKONOMİSİNİ

HEDEF ALIYOR’

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD yönetiminin hedefinde İran ekonomisi olduğunu dile getirdi. İran’da en son ekonomik sorunlar nedeniyle Aralık 2017’de başlayan Ocak 2018’de kesilen protestolarda en az 25 kişi ölmüş, 5 bin kişi gözaltına alınmıştı. Tekrardan sokağa dökülen bir grup, içme suyunun tuzlu olmasını ve sıkça yaşanan su kesintilerini protesto amacıyla eylemler düzenliyor. Protestocular “Beceriksiz yöneticiler istemiyoruz. Hırsızlar din adına bizi yağmaladı, diktatöre ölüm” şeklinde sloganlar atıyor.

ABD ve İsrail’den İran Halkına ‘Rejimi Devirin’ Çağrıları: ABD Başkanı Donald Trump’ın avukatı: “Artık gerçekten İran’daki rejimin sonunun yaklaştığını görebiliyoruz. Mollalar, dini lider gitmeli. Yerlerine Recavi’nin temsil ettiği demokratik bir hükümet gelmeli. Özgürlüğe çok az kaldı… Seneye bu toplantının Tahran’da düzenlenmesini istiyorum!” dedi. Netanyahu ise: “İran’ın pek çok sorunu var: Hava kirliliği, su kıtlığı, terör için saçılan milyarlar. İran hükümeti, sizin paranızı, Suriye’de, Yemen’de ve Ortadoğu’daki gereksiz savaşlarda heba etmek yerine, İran’ın sorunlarını çözmek için harcamaya başlasaydı neler olurdu, hayal edebiliyor musunuz? Tüm bu sorunların çözümü İran halkının elinde” dedi.

ABD, İran Ambargosu İçin Tarih Verdi: ABD Hazine Bakanlığından kıdemli bir yetkilinin telekonferansla gazetecilere yaptığı açıklamada, müttefik ülkelerin ve şirketlerinin İran’dan yaptıkları petrol ithalatını 4 Kasım’a kadar sonlandırmalarını talep ettiği belirtildi.

‘Halkın İzzetini Koruyacak Ve ABD’ye Diz Çöktüreceğiz’: İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin yeniden başlattığı yaptırımların ardından ülkede yaşanan ekonomik baskılar karşısında hükümetinin ayakta olduğunu ve ABD’ye teslim olmayacağını ifade etti.

 

EBRU ÖZKAN İSRAİL ZİNDANLARINDA

Kudüs ve Mescid-i Aksa ziyareti için Filistin’e giden, dönüşte İşgalci İsrail’in Ben Gurion havalimanında İşgal rejiminin güvenlik güçlerinin, gözaltına aldıktan sonra tutukladığı 27 yaşındaki Ebru Özkan, para kaçakçılığı ve Hamas’a paketler getirmekle suçlandı. Yaklaşık bir ay önce 3 günlük Kudüs ziyareti dönüşü İsrail’de gözaltına alınan Türk vatandaşı Ebru Özkan mahkemeye, ayağı prangalı ve elleri kelepçeli olarak çıkarıldı. Özkan hakkında önce tahliye kararı çıkmıştı fakat daha sonra Siyonist İsrail askerî savcılığı, mahkemenin Özkan ile ilgili verdiği şartlı tahliye kararına itiraz etti. Ülkemizin vatandaşı olan Müslüman bir bayanın uzun süre İsrail zindanlarında tutulmasına halk sosyal medya üzerinden büyük tepki gösterdi



0 Yorum

Yorum Yaz