Hastanelere genelge gönderildi... 'Kalp pili ameliyatı yapmayın'

Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde, doktorlara, "Malzeme yok, hayati riski olmayan ameliyatları yapmayın " yazısının tartışması devam ederken Ordu’daki hastanelere, “kalp pili ameliyatı yapmayın” genelgesi gönderildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi de bazı hastalarda hayat kurtarıcı olarak uygulanan plazmaferez tedavisini stoklar tükendiği için yapamayacağını duyurdu.

Hastanelere genelge gönderildi... 'Kalp pili ameliyatı yapmayın'
10 Eki 2018 15:04:29

CHP Milletvekili Çetin Arık, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında ekonomik sıkıntılar nedeniyle hastanelerde yaşanan sorunlarla ilgili açıklama yaptı.

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü’nün Ordu’daki hastanelere gönderdiği genelgeyi gösteren Arık, bu genelgenin Kardiyoloji ve KVC kliniklerinde tedavisi ve takibi yapılan hastalar için doktorlara gönderildiğini belirterek, “Aciliyet arz eden vakalar hariç kalp kapak ameliyatı, kalp pili gerektiren ameliyatlar yapmayın, deniliyor” dedi.

KALP KAPAĞI, PİLİ TAKMAYIN

KVC servisinde yatan her hastanın acil olduğuna dikkat çeken Arık, “Düşünebiliyor musunuz, Kalp kapak hastalığı var, aritmisi var, ritim bozukluğu var, kalp kapağının değişmesi ya da kalbine pil takılması gerekiyor ama doktorlara, ‘dokunma, yapma bu ameliyatı” deniyor. Para yok, bırakın sürünsün deniyor” dedi.

Bir cerrah olan Arık hastaları elektif şartlarda ameliyat etmeyi tercih ettiklerine, çünkü acil şartlardaki ameliyatlarda riskin daha büyük olduğuna dikkat çektiği açıklamasında, “Kalp kapak hastalığı olan birisi belki o an için acil değildir ama üç gün sonra, bilemediniz beş gün sonra, bilemediniz bir yıl sonra beynine ya da akciğerine bir pıhtı atıp, komada acil servise gelebilir. Bu şartlarda gelen hastayı ameliyat etseniz ne olacak? Sanki vatandaşımız keyfinden gidip, “Kalbime bir pil taktırayım” diyor.”

KTÜ’DE STOKLAR TÜKENDİ

Çetin Arık ayrıca Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin bölgedeki tüm İl Sağlık Müdürlükleri’ne gönderdiği bir başka genelgeyi paylaştı. Bu genelgede de “Bölgemizin tek aferez merkezi olan hastanemizde bazı hastalarda hayat kurtarıcı olarak uygulanan plazmaferez tedavisi gerekli olan terapetik aferez seti stoklarımızda tükenmiş olup alım gerçekleştirilememiştir. Bu haliyle hastanemizde plazmaferez tedavisi yapılamamaktadır. Bize göndermeyin” denildi.

Plazmaferez tedavisinin kan hastalıklarında, çeşitli nörolojik hastalıklarda otoümmün hastalıklarda ve bir takım zehirlenmelerde hayati önem taşıdığına dikkat çeken Arık, “Peki bu bölgedeki hastalar ne yapacaklar? Ne yapacaklar saraya dua etmekten başka” dedi.

Gazi Üniversitesi’nin genel cerrahlara gönderdiği belgeyi de paylaşan Arık, “Görüldüğü gibi her şey daha kötüye gidiyor, bu zalim hükümet aklımızla dalga geçiyor, vatandaşımızı sağlığından ediyor. Bu ekonomik krizden çıkışın yolu belli. Hiç kimse damada güvenmiyor. Yapılması gereken damadın derhal istifa etmesi ve tam demokrasiye geçilmesidir” dedi.



0 Yorum

Yorum Yaz