• Anasayfa
  • ORTADOĞU Haberleri
  • İsrail başkonsolosuna soruldu: Mavi Marmara'ya rağmen Türkiye-İsrail ticareti arttı; ne düşünüyorsunuz?

İsrail başkonsolosuna soruldu: Mavi Marmara'ya rağmen Türkiye-İsrail ticareti arttı; ne düşünüyorsunuz?

Siyonist İsrail Rejimi İstanbul Başkonsolosu Yosef Levi-Sfari Şalom'dan Karel Valansi ile bir röportaj gerçekleştirdi. Yosef Levi-Sfari, "Son yıllarda İsrail ile Türkiye arasındaki ticaret miktarı artmaya devam etti" ifadelerini kullandı.

İsrail başkonsolosuna soruldu: Mavi Marmara'ya rağmen Türkiye-İsrail ticareti arttı; ne düşünüyorsunuz?
19 Nis 2018 20:57:47

Siyonist İsrail Rejimi'nin İstanbul Başkonsolosu Yosef Levi-Sfari Şalom'dan Karel Valansi ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Türkiye ile ilişkilerden, İsrail'in Gazze'deki katliamlarına değin birçok konuda açıklamada bulunan işgal devleti başkonsolosu, Türkiye ile artan ticari ve turizm ilişkilerine dikkat çekerken İstanbul Film Festivali gibi etkinliklere yaptıkları sponsorluklarla da kültürel ilişkilerde ilerleme katettiklerini vurguladı.

Söz konusu röportajın ilgili bölümü şu şekilde:

Hassas bir dönemde göreve geldiniz. Türkiye-İsrail ilişkilerini günümüzde nasıl değerlendirirsiniz?

Uzun bir süredir İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin hassas olduğunu düşünüyorum. Bu durumun sebepleri değişse de kurulan ilişki az çok aynı. İki ülkenin birçok ortak çıkarı paylaştığını ve bu konulara odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum. Yahudi halkı ile Türk halkının eskiye dayanan uzun ve iyi ilişkileri var. Konsolosluk olarak amacımız bu ilişkileri sürdürebilmek. Siyasi krizler ancak liderlerin kararları ile değiştirilebilir. Halklar arasındaki ilişkiler ise çok zor kurulur ve çok kolay bozulabilir.

Mavi Marmara’dan sonra bile iki ülke arasındaki ticaret artmaya devam etti. Şu anki ticaret verileri ne gösteriyor?

Son yıllarda İsrail ile Türkiye arasındaki ticaret miktarı artmaya devam etti. Özellikle Türkiye’nin İsrail’e olan ihracatı artış gösterdi. Son beş yıla baktığımızda, Türkiye’den İsrail’e yapılan ticaretin yüzde 22 oranında arttığını görüyoruz. İsrail’den Türkiye’ye yapılan ihracatın azalmasının ise iki sebebi var; döviz kurundaki değişim ve tüm dünyada düşen petrol fiyatları. Genel olarak iki ülkenin de ticari ilişkileri desteklediğini ve devam etmesi için yatırım yaptığını söyleyebilirim.

İsrail, İstanbul Film Festivali’nin sponsorlarından biriydi. Birçok İsrail filmi de vardı festivalde. Türk izleyicisinin ilgisi nasıldı?

Kültürel ilişkileri geliştirmek bizim önceliklerimizden biri çünkü bu bir köprü oluşturuyor. Kültürün güzelliği, ben İsrailli sen Türk olmana rağmen duygularımız aynı ve muhtemelen filmin aynı sahnesinde ağlayacağız. Burada politika yok. Bu insanlar arası ilişkiler. Bu yüzden bizim için çok önemli ve buna yatırım yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Son 15 yıldır İsrail sineması oldukça başarılı. Son on yılda altı İsrail filmi Oscar’a aday oldu. Dünyanın birçok farklı yerinde ödüller kazandılar ve burada da çok alkışlandılar. Bu projeye destek vermekten mutluyuz. Film izleyicilerinden çok sayıda olumlu geri dönüş aldık film sonrasında ve yönetmen ve aktörlerle düzenlediğimiz soru-cevap bölümlerinde.



0 Yorum

Yorum Yaz