İsrail iyice azdı

Filistin Yönetimi’ne bağlı Kudüs İşleri Bakanı Adnan el-Hüseyni, İsrail’in Kudüs’teki ihlallerinin daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde arttığını ve saldırılarının her yönden sürdüğünü söyledi.

İsrail iyice azdı
17 Şub 2017 11:38:15

İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün Berid beldesindeki ofisinde Filistinli gazetecilere açıklamalarda bulunan Filistin Yönetimi’ne bağlı Kudüs İşleri Bakanı Adnan el-Hüseyni,  “İsrail’in Mescid-i Aksa’ya baskınları, yıkım faaliyetleri, Yahudi yerleşim birimi inşa çalışmaları, Kudüs’teki Filistinlilerin evlerine el koyma ve ezanı yasaklama gibi radikal kararları her gün artarak devam ediyor.” dedi.

Hüseyni, Kudüs’ün Filistin’in başşehri olduğunun altını çizerek, “Durum zor, ancak bununla mücadele etmek zorundayız. Buna karşı durmaya devam edeceğiz ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Zira Kudüs Filistin Devleti’nin başşehridir.” diye konuştu. İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarına dikkati çeken Hüseyni, “Baskınlar ve Yahudilerin Mescid-i Aksa’da dinî ayin düzenleme eylemleri devam ediyor. İsrail askerlerinin Harem-i Şerif’in görevlilerine ve namaz kılanlara yönelik saldırı ve Aksa’dan uzaklaştırma faaliyetleri gün geçtikçe arttıyor.” ifadelerini kullandı.

‘’Filistin’in mücadele gücü düşük’’

Hüseyni, İsrail’in Mescid-i Aksa’nın imar çalışmalarını engellemeye devam ettiğini de söyleyerek, Arap ve İslâm âleminin İsrail’e karşı yeterli derecede tepki göstermemesinden yakındı. İsrail’in Kudüslü Filistinlilerin evlerini ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıktığına da değinen Hüseyni, “İsrail çetin bir savaş yürütüyor, şehirdeki projelerini gerçekleştirme konusunda çok büyük imkânlar ortaya koyuyor. Buna karşın Filistin’in mücadele gücü çok düşük.” diye konuştu.

Trump: Yerleşimi biraz durdurun

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da görüşen ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile Filistin yönetimi arasında mutlaka iki devletli bir çözüm olması gerekmediğini söyledi. Ortak basın toplantısında iki lider soruları cevaplarken, Trump İsrail Başbakanı’ndan İsrail’in Filistin topraklarındaki ‘yerleşimleri biraz durdurmalarını’ istedi.  Trump, iki devletli çözüm konusuna ilişkin soruya verdiği cevapta “İki devlete ve tek devlete bakıyorum. Benim hoşuma gidecek olan iki tarafın da hoşuna giden olur. Benim için ikisi de uyar. İki devletli çözüm kolay gibi göründü ama İsrail ve Filistin neyden mutlu ise ben de ondan mutlu olurum” dedi. Donald Trump, ABD’nin İsrail büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasını çok istediğini ve konuyla ilgilendiğini ve sürecin ne olup biteceğini göstereceğini de ifade etti.

“İki devletli çözümün alternatifi yok”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kahire’de Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile bir araya geldikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.  İsrail-Filistin sorununda iki devletli çözüm arayışının terk edilmemesi uyarısında bulunan Guterres, “İsrail-Filistin sorununa iki devletli çözüm dışında bir B planı yok ve bu çözüm seçeneğin korunması için her şey yapılmalı.” dedi. Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili, ABD’nin Filistin ile İsrail arasında “iki devletli çözüm arayışı” konusunda ısrarcı olmayacağını açıklamıştı.

 



0 Yorum

Yorum Yaz