İsrail'in 'idam' yasası Filistinliler tarafından büyük öfkeyle karşılandı

Filistinlilere idam cezası getirilmesini öngören yasa tasarısının İsrail Parlamentosunda (Knesset) yapılan ilk oylamada kabul edilmesi, Filistinliler tarafından büyük öfkeyle karşılandı.

İsrail'in 'idam' yasası Filistinliler tarafından büyük öfkeyle karşılandı
06 Oca 2018 20:15:10

Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinliler, yürürlüğe girmesi için parlamentoda iki kez daha oylanarak kabul edilmesi gereken tasarının uluslararası yasalar ile anlaşmalara aykırı olduğunu belirterek tasarıyı şiddetle reddettiklerini vurguladı.

Üniversite öğrencisi Şeyma Ebu Taybe, tasarının, İsrail'in Filistinlilerin haklarını ihlal eden diğer yasaları gibi haksız ve adaletsiz olduğunu söyledi.

Filistinlinin, İsrail tarafından elinden alınan hakkını ifade etme konusunda her türlü yöntemi kullanma hakkı bulunduğunu ifade eden Ebu Taybe, "Silahsız Filistin halkı hakkında işlediği suçlardan dolayı uluslararası insan hakları örgütleri önünde İsrail yargılanmalıdır." dedi.

Gazzeli Esad el-Beyruti de İsrail'in böyle bir yasa çıkarmasını devlet terörünün fiilen uygulanması ve tüm uluslararası yasaların ve insan haklarının ihlali olarak değerlendirdi.

İsrail hapishanelerinde Filistinli tutuklulara yönelik baskıcı politikanın devam etmesine daha güçlü bir şekilde karşılık verilmesi gerektiğini aktaran Beyruti, Arapların suskunluğunun İsrail'e Filistinli tutuklulara yönelik işlediği suçlara devam etmesi için yeşil ışık yaktığına işaret etti.

İsrail hapishanelerinden serbest bırakılanlardan Abdunnasır Fervane de İsrail'in Filistinli tutuklular hakkındaki yasa tasarısının tek hedefinin, Filistinlileri caydırmak ve İsrail'e karşı koymalarını engellemek olduğunu, meşru olmayan bu tasarıyı reddettiklerini aktardı.

Tasarı, İsrail halkını memnun etme çabası

Gazzeli İslam Abduh da İsrail'in Filistinli tutuklulara yönelik idamı, ihmal politikası ve direk ateş ederek öldürmek suretiyle fiili olarak uygulamakta olduğuna işaret etti.

Batı Şeria'da devlet memuru Süleyman Arif ise tasarının amacının, korku ortamı sağlayarak Filistinlileri işgale karşı direnmekten caydırmaya çalışmak olduğunu belirtti.

Ramallah'taki banka çalışanlarından Ahmed eş-Şeyh de tasarıyı çirkin bir suç olarak nitelendirdi.

Şeyh, Dünya harekete geçmeli. Filistin halkı artık tutum sergilemek, açıklama yapmak ve bildiriler yayınlamak yerine pratik adımlar atılmaya ihtiyaç duyan bir aşamadadır." değerlendirmesinde bulundu.

Ramallah'taki esnaflardan Gassan el-Ketut ise İsrail'in sahada idamlar uyguladığı ve uygulamaya da devam ettiği için tasarının mevcut durumu değiştirmeyeceğini söyledi.

Tasarıyı "ahmakça" diye nitelendiren Ketut, tasarının İsrail halkını memnun etme çabası olduğunu aktardı.



0 Yorum

Yorum Yaz