Londra'da camiden çıkan Müslümanlara terör saldırısı

Londra'da bir minibüs camide kılınan teravih namazından çıkanların arasına daldı. Terör saldırı olarak değerlendirilen olayda 3'ü ağır 7 kişi yaralandı. Cami İmamı Kozba, şu aşamada ölü ve yaralı sayısına ilişkin herhangi bir rakam veremeyeceğini dile getirerek, "Bu geceki teravihe de katılım önceki geceler gibi çok yoğundu. Camimize yüzlerce kişi geliyor her akşam. Bu olayı 'terör saldırısı' olarak tanımlamalıyız." dedi.

Londra'da camiden çıkan Müslümanlara terör saldırısı
19 Haz 2017 08:55:09

Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park Camisi yakınlarında bir kişi, aracını kaldırımdaki yayaların üzerine sürdü. Terör saldırı olarak değerlendirilen olayda 1 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

Londra polisinden yapılan açıklamada, polis ekipleri ve acil servis görevlilerinin cami yakınında gerçekleşen olayla ilgilendiği kaydedildi.

Açıklamada, yerel saatle 00.20'de (TSİ 02.20) bir aracın kaldırımdaki yayalara çarptığı yönünde polise ihbar geldiği bildirildi.

"Kasıtlı olarak sürdü"

Polis, olayın detaylarına ilişkin bilgi vermezken, sosyal medya platformlarından yapılan paylaşımlarda ise beyaz bir erkeğin aracını yayaların üzerine kasıtlı olarak sürdüğü belirtiliyor.

Görgü tanıkları, sürücünün teravih çıkışını hedef aldığını öne sürerken, polis bu iddiayı ya da olayın terör bağlantılı olup olmadığını henüz doğrulamıyor.

İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada,Theresa May'in sabah saatlerinde saldırıyla ilgili acil kabine toplantısına (Cobra) başkanlık edeceği duyuruldu.May'in ifadelerine yer verilen açıklamada, İngiliz lider, olayın "muhtemel terör saldırısı" olarak ele alındığını kaydetti.Bir erkeğin olay yerinde hayatını kaybettiği saldırıda yaralanan 10 kişiden 8'inin Londra'daki 3 hastanede tedavisi sürüyor, iki hafif yaralı ise ayakta tedavi edildi.Londra polisinden yapılan açıklamada da Finsbury Park semtinde kamyonet sürücüsünün aracıyla kaldırımdaki yayalara çarptığı, olayın terörle mücadele birimi tarafından inceleneceği aktarılmıştı.Londra polisi, 48 yaşındaki sürücünün önlem amacıyla hastaneye götürüldüğünü, taburcu edilmesini takiben sorgusuna başlanacağını ve akıl sağlığının teste tabi tutulacağını duyurmuştu.Yerel saatle 00.20'de (TSİ 02.20) Finsbury Park Camisi yakınında bulunan "Muslim Welfare House" adlı toplum merkezi önünde teravih namazı çıkışı bir kamyonet sürücüsü, aracını kaldırımdaki yayaların üzerine sürmüştü."Kasten hedef alındı"Londra merkezli Britanya Müslüman Konseyi Genel Sekreteri Harun Khan, saldırganın eylemiyle teravihden çıkanları "kasten hedef aldığını" vurgulamıştı.Caminin bulunduğu ve adını aldığı Finsbury Park semti, genellikle konutların bulunduğu yerleşim alanlarından oluşuyor, Türkçe konuşan toplum üyeleri de bu bölgede yoğun ikamet ediyor.Görgü tanıkları, "beyaz bir İngiliz erkek" olarak tanımlardıkları saldırganın aracını cami yakınındaki kaldırımda bulunan vatandaşların üzerine sürdüğünü ve "Müslümanları öldüreceğim" diye bağırdığını aktarmıştı.Olay yerindekiler tarafından yakalanan ve aracın şoförü olduğu düşünülen bir kişi ise olay yerinde polis tarafından gözaltına alınmıştı.Londra'da bu ay başında ve mart ayında benzer saldırılar yaşanmıştı.Londra'da camiden çıkan Müslümanlara terör saldırısıVideo: Londra saldırganının yakalanma anıVideo: Londra'da bir kişi aracını yayaların üzerine sürdü

 

"Bu olayı 'terör saldırısı' olarak tanımlamalıyız"

Saldırıyla ilgili Anadolu Ajansı muhabirine bilgi veren Finsbury Park Camisi İmamı Muhammed Kozba, olayda yaralıların yanı sıra yaşamını yitirenlerin de olduğunu söyledi.

Kozba, şu aşamada ölü ve yaralı sayısına ilişkin herhangi bir rakam veremeyeceğini dile getirerek, "Bu geceki teravihe de katılım önceki geceler gibi çok yoğundu. Camimize yüzlerce kişi geliyor her akşam. Bu olayı 'terör saldırısı' olarak tanımlamalıyız." dedi.

Hedef alınan kesim camiden çıkan cemaat

Kozba ayrıca olayda "kasıtlı olarak" hedef alınan kişilerin "teravihten çıkan cemaat" olduğu vurguladı.

Olaya tanıklık eden Abdülraman Aidroos da, beyaz bir erkeğin, "Müslümanları öldüreceğim" diye bağırarak aracını yayaların üzerine sürdüğünü dile getirirken, sürücünün bölgedeki kişiler tarafından yakalanıp polise teslim edildiğini belirtti.

Saldırıda bir kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Aidroos, yaşananları şöyle anlattı:

  • "Arkadaşlarımla camiden çıkıyorduk. Yaşlı bir adamın yardıma ihtiyacı olduğunu gördük. Yaklaşık 8-10 kişi yaşlı adamın etrafına toplanmıştık. Hava alması için açılalım diyorduk. Birisi yaşlı adama kalp masajı yapıyordu. Tam o sırada bir anda saniyeler içerisinde bir minibüs belirdi. Üzerimize doğru geldi, insanları ezdi. Yaklaşık 10 kişi yaralandı. Şanslıyım ki ben kaçtım. Arkadaşlarım yaralandı. Sürücü minibüsünden indi. 'Müslümanları öldüreceğim. Tüm Müslümanları öldüreceğim.' demeye başladı. Bir arkadaşımız arkadan itti saldırganı. Adam bana doğru geldi ve yere düşürmeyi başardım. Polis gelene kadar yerde tuttuk. Polisin gelmesi çok uzun sürdü. Yarım saat sürdü. Bir ambulans geldi ve yerde 8 kişi vardı."

Saldırganı, "Beyaz, İngiliz bir erkek" olarak tanımlayan Aidroos, "dövmeli, iri yarı bir adamdı." dedi.

Benzer olaylar daha önce de yaşanmıştı

Londra'da bu ay başında ve Mart ayında benzer olaylar yaşanmıştı.

Kullandıkları minibüsle 3 Haziran gecesi Londra Köprüsü üzerinde yayaları ezen, daha sonra da yakındaki Borough Pazarı'nda araçtan inerek çevredekileri bıçaklayan 3 kişi, polis tarafından vurularak öldürülmüştü. Olayda, saldırganların yanı sıra 8 kişi hayatını kaybetmişti.

Mart ayında da "Adrian Russell Ajao" isimli saldırgan, kiralık aracını, Westminster Köprüsü'nde saatte 120 kilometre hızla insanların üzerine sürmüş, araç, İngiltere Parlamentosunun demir parmaklıklarına çarparak durmuştu. Aracından çıkarak parlamentonun girişindeki bir polisi bıçaklayan saldırgan, olay yerinde vurularak öldürülmüştü. Bu saldırıda da 6 kişi hayatını kaybetmişti.



0 Yorum

Yorum Yaz