Mehdi Eker: AB'ye entegrasyon gayretimiz samimiyetle sürüyor

AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'nin AB'ye entegrasyon sürecinde de samimi bir şekilde çaba verdiğini ve bu gayretinin devam ettiğini ifade etti.

Mehdi Eker: AB'ye entegrasyon gayretimiz samimiyetle sürüyor
14 Eyl 2017 14:14:40

AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin dostça ikazda bulunduğunu belirterek, "Her şeye rağmen olması halinde, Irak Anayasası'na göre yok hükmünde kabul edilir bizim tarafımızdan." dedi.

Eker, AK Parti Genel Merkezi'nde diplomasi muhabirleriyle bir araya gelerek gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Dünyanın zor bir süreçten geçtiğini, son yıllarda insanlık trajedisine dönüşen olayların küresel barış ve istikrarı olumsuz etkilediğini vurgulayan Eker, AK Parti'nin Türkiye'yi, bölgesinde güçlü bir hale getirmeyi hedefleyen siyasi programıyla yaşananları yakından izlediğini belirtti.

Eker, Türkiye'nin dünya genelindeki ve bölgesindeki gelişmelerde söz sahibi olduğunu hatırlatarak, "Türkiye Cumhuriyeti olarak başkasının toprağında asla gözümüz yok. Net bir şekilde bunu her fırsatta, her şekilde Cumhuriyet tarihi boyunca da Türkiye bunu söyledi, söylüyor. Ama Türkiye kendi güvenliğini gözetmek durumunda. Bizim için aslolan Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığıdır. İki, Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliğine tehdit oluşturabilecek bir istikrarsızlık bizim istediğimiz bir durum değildir." diye konuştu.

Türkiye'nin kendi güvenliğini korurken Ortadoğu'da istikrarın sağlanmasından yana olduğunun altını çizen Eker, bölgedeki terör örgütlerinin manidar bir şekilde korunduğunu dile getirdi.

Eker, "Terör örgütlerinin üzerinden istikrar sağlanamayacağını, hiçbirinin diğerine tercih edilemeyeceğini, terörizmin lanetlenmesi gerektiğini ve herkesin el birliğiyle bununla mücadele etmesi gerektiğini katiyetle vurgulamamıza rağmen terör örgütlerinin yer yer, bir gün birinin, ertesi gün diğerinin birileri tarafından desteklendiğini görüyoruz. Onların sonuçlarını gördüğümüzde söylemlerle eylemlerinin, hakikatlerin bir olmadığını görüyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin NATO ile ittifak ilişkilerinin devam ettiğini aktaran Eker, "Bir yandan müttefiklik ilişkimiz tabi ki devam ediyor. Türkiye'nin başka bir tutum içinde olması düşünülemez, bu mevzubahis değildir." dedi.

IKBY REFERANDUMU

Mehdi Eker, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna ve Dışişleri Bakanlığının konuya ilişkin açıklamasında yer alan, "referandumda ısrar edilmesinin mutlaka bir bedeli olacağı" ifadesi hakkındaki bir soruya, "Biz en başından itibaren Irak Anayasası'nı dikkate alıp o çerçevede ve bunun yaratacağı muhtemel komplikasyonları da dikkate alarak, biz bu referandum kararından vazgeçilmesi tavsiyesinde bulunduk. Muhalefetin bizim tepkimizin şiddetini ölçmek gibi bir duruma kalkışmasının ben doğrusu haklı ve doğru olmadığını düşünüyorum." yanıtını verdi.

Komşu Irak'ın toprak bütünlüğünün söz konusu olduğunu belirten Eker, "Biz ikaz ettik, muhtemel sonuçları da olabilecek gelişmeleri kendileriyle dostça hükümetimizin, devletimizin yetkilileri, Sayın Cumhurbaşkanımız veya Başbakanımız çeşitli platformlarda dile getirdiler." diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın uygun ve gerekli ifadeleri içerdiğini söyleyen Eker, şöyle devam etti:

"25 Eylül'de bu referandum olur mu, olmaz mı bilmiyoruz. Ama bu referandumun yapılmasından yana olanlar var, karşı olanlar var. Örneğin komşu ülkeler, bu havzada yaşayan Rusya Federasyonu gibi ülkeler dahil olmak üzere, hatta ABD de bu konuda tutumunu, tepkisini ortaya koydu. Her şeye rağmen olması halinde, Irak Anayasası'na göre yok hükmünde kabul edilir bizim tarafımızdan. Tavrımız bu şekilde, net bir şekilde ifade edildi ve bu şekilde de ifade edilecek."

Eker, Irak Anayasası'nı dikkate almayan referandumun istikrarsızlığa ve ilave sorunlara yol açabileceğini, bölgeyi de etkileyecek zarara sebep olabileceğini vurgulayarak, "Biz bunu dostça ikaz ettik, ikaz etmeye devam ediyoruz." dedi.

AB'YE ENTEGRASYON SÜRECİ

Türkiye'nin AB'ye entegrasyon sürecinde de samimi bir şekilde çaba verdiğini ve bu gayretinin devam ettiğini aktaran AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker, "Maalesef aynı samimiyetle ve aynı duygularla bunun karşılığı görülmedi. Türkiye'ye yer yer aleyhine bir tür ayrımcılık yapıldığını ve bunun da AB değerleriyle uyuşmadığını görüyoruz. AK Parti olarak da bunu görüyoruz ve çeşitli platformlarda dile getiriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Sürecin tek taraflı olmadığına ve Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerini yürüttüğüne dikkati çeken Mehdi Eker, Türkiye'nin bütün fasılları açmaya hazır olmasına rağmen, süreci engelleme çabası olarak nitelendirilebilecek yeni kuralların ortaya atıldığını söyledi.

Eker, Türkiye'nin terör örgütlerinin artan faaliyetleriyle mücadele ettiği süreçte, AB'nin bazı ülkelerinden bu mücadeleyi zayıflatma anlamına gelebilecek ilave beklentilerle karşı karşıya kaldığını dile getirerek, bazı AB ülkelerinin Türkiye ile görüşmelerin askıya alınması yönündeki açıklamalarının da kabul edilebilir olmadığını anlattı.

Eker, Fetullahçı terör Örgütü ile (FETÖ) mücadelenin Türkiye için temel mücadele olduğunu bildirerek, "Hükümet bilip de üzerine gitmediği hiçbir FETÖ şüphelisi veya zanlısı bırakmaz. Zerre-i miskal bir delil varsa bunu değerlendirir, değerlendiriyor. 'FETÖ'cü olduğu biliniyor da üzerine gidilmiyor.' iddiaları varsa bunu reddediyoruz." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin bütün gücü ve kuruluşlarıyla mücadeleye devam ettiğinin altını çizen Eker, "FETÖ, FETÖ'den ibaret değil. FETÖ'nün varlığında Türkiye'ye yönelmiş, Türkiye'yi yok etmeye, çökertmeye, tahrip etmeye dönük bir büyük hain planın parçasıdır, onun taşeronudur. Ne PKK'dan ne de DEAŞ'tan farkı vardır." ifadesini kullandı.

FETÖ'nün iki yüzlülük, hatta çok yüzlülük üzerine kurulu bir örgüt olduğunu vurgulayan Eker, örgütle mücadelede hukuk devleti çerçevesinde adım atıldığını anlattı.

BİR CENAZEYE YAPILANLAR YAKIŞIKSIZ VE YANLIŞTIR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker, eski HDP milletvekili Aysel Tuğluk'un vefat eden annesi Hatun Tuğluk'un cenazesinin defninde yaşanan olaylara ilişkin bir soruya, cenazeye saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Bir cenazeye yapılan bu tür yakışıksız şeyleri, adı protesto ya da her neyse buna katılmadığımı, özellikle bunu hoş görmediğimi de doğru görmediğimi de ifade etmek istiyorum. Bu yanlıştır." yanıtını verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da aileye, konuya ilişkin her türlü tedbirin alındığını ve alınacağını ifade ettiğini kaydeden Eker, "Hükümetimiz de bakanımız da valiliğimiz de bu konuda üzerine düşeni yapmıştır. Bu tür şeylerin bir daha tekrarlanmamasını diliyorum. Cenazeye saygı esastır, saygı duyulması gerekiyor. Herkesin üzerinde dikkatle durması gereken husus budur. Allah'tan rahmet diliyorum hanımefendiye, ailesine de başsağlığı diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.


0 Yorum

Yorum Yaz