Merkez Bankası: Enflasyonu sebze-meyve fiyatlarındaki artış yükseltti

Merkez Bankası ocak ayında gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatlarındaki güçlü artışa bağlı olarak yıllık enflasyonun yükseldiğini açıkladı.

Merkez Bankası: Enflasyonu sebze-meyve fiyatlarındaki artış yükseltti
05 Şub 2019 09:35:09

TCMB, yılın ilk enflasyon verisinin ardından fiyat gelişmelerine ilişkin raporunu açıkladı. TÜFE ocakta aylık yüzde 1.06, yıllık yüzde 20.35 seviyesinde gerçekleşti.

 

Merkez Bankası raporunda şu ifadelere yer verildi:

* Enerji grubunda elektrik, doğalgaz ve su fiyatlarındaki indirimin yansımaları izlenirken, gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatlarındaki güçlü artışa bağlı olarak yıllık enflasyon yükselmiştir.

* Hizmet enflasyonunda alt gruplar genelinde gözlenen artışa rağmen temel mal fiyatlarının ılımlı seyrine bağlı olarak çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi gerilemiştir.

* İç talep koşullarındaki zayıf seyre karşın hizmet grubu enflasyonu bu dönemde maliyet etkilerine bağlı olarak yükselmiştir.

* Bu dönemde temel mal grubu enflasyonundaki düşüşte Türk Lirası'ndaki ılımlı seyrin ve iç talepteki zayıflamanın etkileri görülmüştür.

* Üretici yıllık enflasyonu Türk Lirası ve emtia fiyatlarındaki yakın dönem gelişmelerine bağlı olarak gerileme kaydetmiş, ancak birikimli etkilerle yüksek seviyesini korumuştur.



0 Yorum

Yorum Yaz