Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplandı

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun dövizde yaşanan büyük hareketliliği tartışmak amacıyla toplandığı duyuruldu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplandı
23 Mayıs 2018 19:09:49

Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybederek 4,92 seviyesine kadar çıkmasına ilişkin olarak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında faizin artırılmasına yönelik karar alındığı bildirildi.

Merkez Bankası'nın toplantı kararının ardından dolar kuru 4,64'e geriledi.

Murat Çetinkaya başkanlığındaki toplantıdan sonra yapılan açıklamada şöyle denildi:

Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir: 

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutulmuştur.

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 13,5’ten yüzde 16,5’e yükseltilmiştir.

Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. 

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. 

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.



0 Yorum

Yorum Yaz