Mescid-i Aksa yakıldı

Müslümanlar için mukaddes kabul edilen ve ilk kıble olan Mescid-i Aksa 48 yıl önce bugün "Mesih'in gelmesini hızlandırmak isteyen" bir fanatik tarafından yakılmıştı.

Mescid-i Aksa yakıldı
21 Ağu 2017 13:12:58

Mescid'i Aksa, 1969'daki hain saldırının yıldönümünde yine mahzun ve yine yanmaya devam ediyor. 21 Ağustos 1969 tarihinde Denis Ruhan adlı fanatik bir Yahudi tarafından yakılan Mescid-i Aksa, bugün de büyük tehlike altında.

YÜZLERCE YILLIK MİNBERİ DE YAKTILAR

Siyonist Teröristler, Mescidi Aksa'nın yerinde Siyon Mabedi olduğu iddialarından yola çıkarak Mescidi Aksa'yı ortadan kaldırabilmek için uzun yıllardır çalışıyorlar. 1967 yılında Doğu Kudüs'ü işgal eden Siyonistler bu tarihten hemen sonra kutsal beldelerdeki İslam'ın simgesi yapılara saldırmaya başladılar. Çeşitli bahanelerle birçok yapıyı, camiyi, evi ve tarihi eseri ortadan kaldıran terör devleti, Mescid-i Aksa'ya da saldırmaktan geri durmadı. 21 Ağustos 1969'da Denis Ruhan adlı fanatik bir yahudi Mescidi Aksa'yı yakma girişiminde bulundu ve bu bilinçli bir şekilde yaptırıldı. Camiyi yok etmenin Mesih'in gelişini hızlandıracağına inandığını söyleyen Rohan, daha sonra delilik raporu aldı ve İsrail'den sınır dışı edildi, herhangi bir ceza da almadı. Çıkan büyük yangında yüzlerce yıllık birçok tarihi eser yandı, kül oldu. Bunların arasında olan Selahaddin Eyyubi'nin fethin nişanesi olarak Kudüs'e getirttiği 'ahşap minber' de vardı.

YAKILAN SELAHADDİN MİNBERİNİ TÜRK USTALAR YENİDEN YAPTI

Müslümanlar, İsrail'in Kudüs'ü işgal ettiği 1967 İsrail-Arap savaşından iki sene sonra gelen bu yangını, yaşadıkları acının sembolü olarak algılarken, bu hain saldırı esnasında yakılan ahşap minberin aynısı 38 yıl sonra Türk ustalar tarafından yapıldı. Yapımı ve montaj çalışmalarında iki Türk kündekâri ustası Recep Elitok ve Mehmet Ali Uçar'ın da çalıştığı ahşap minber, dört yılı aşkın bir çabanın ürünü olarak Amman'da yapıldı ve eski yerine yerleştirildi. El Aksa'nın yakılan minberinin yapımı için 1.75 milyon dolar (2.45 milyon YTL) harcadı. Minberin montajı tümüyle tamamlanarak eski yerine yetiştirildi. 'Selahaddin minberi' olarak tanınan orijinal minberi, aslen bir Türk olan Nureddin Mahmud Zengi 1168'de yaptırmıştı.

 

Minber, Zengi'nin oğlu Salih İsmail'in gözetiminde altı yıllık bir emek sonucu tamamlanıp 1187'de Kudüs'ü fetheden Selahaddin Eyyubi tarafından Halep'ten Kudüs'e getirilerek, Mescid-i Aksa'ya yerleştirilmişti. Minber, Mescid-i Aksa'da, yakıldığı 1969 yılına kadar, 762 yıl kalmıştı.

KUNDAKLAMA İİT’İN KURULUŞUNUN GEREKÇESİ OLDU

Eski adı İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Dennis Michael Rohan'ın Mescid-i Aksa'yı kundaklaması üzerine İslam ülkeleri tarafından 25 Ağustos 1969 tarihinde kuruldu.

MESCİD-İ AKSA İÇİN TEHLİKE DEVAM EDİYOR

Diğer taraftan Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılar da devam ediyor. 1967 yılında ırkçı Siyonistler tarafından işgal edilen kutsal topraklar bugün tamamen Müslümanlardan koparılmak isteniyor. İşgalcilerin uydurduğu yasaların da zorlamasıyla Kudüs'ün, gerçek sahipleri göç ettirilerek bir Yahudi şehrine dönüştürülmeye çalışılıyor. İsrail, Mescid-i Aksa ve Kubbetü's-Sahra'ya sahip bir Kudüs'ün, İslâm kimliğinden asla soyutlanamayacağının bilincinde. Mescid-i Aksa'nın altında yürütülen ve Aksa'nın temellerini tehdit etmeye başlayan kazı çalışmaları, işgalci İsrail'in Aksa'yı ve Kudüs'teki diğer İslâm mukaddesatını yıkma hedefine yöneldiğinin açık göstergesi olarak görülüyor.

 



0 Yorum

Yorum Yaz