Mesele yüksek faiz mi ‘faiz’ mi?

Cumhurbaşkanı “başkanlık ettiği” hükümetin ekonomi politikalarını ve 'onun sonucu' olan yüksek faizi eleştirdi...

Mesele yüksek faiz mi ‘faiz’ mi?
04 Eki 2017 07:46:26

Cumhurbaşkanı Erdoğan , AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada, “15 yıllık” AKP iktidarının ekonomi politikalarını eleştirdi. AKP iktidarlarının uyguladığı ekonomi politikaları neticesinde “tarihlerinin en kârlı” dönemlerini yaşayan bankalara veryansın eden Erdoğan, “yüksek faiz oranlarını” eleştirirken, başkanlık ettiği hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program’dan çıkan MTV artışından da “dert yandı”.

“Küçük sarsıntılar” dışında ekonomiyi kontrolde tuttuklarını söyleyen Erdoğan, “Faizlerdeki düşüş istediğimiz noktada hâlâ değil. Faizlerdeki düşüşü başaramazsak birçok musibet bizi beklemektedir. Piyasa faizinin yüzde 20 olduğu ülkede yatırımcı yatırım yapabilir mi? Ondan sonra lanetle de karşı karşıya kalırız. Birçok sefil ailelerle de karşı karşıya kalırız. Biz faizci akıllarla, faiz lobilerinin yaklaşımlarıyla adım atarsak sadece onları ihya ederiz” dedi.

“BEN YAPTIM OLDU” İLE OLMAZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuoyunda büyük tepki çeken MTV artışına değinerek, “Ortaya çıkan yükü doğru hesaplayarak millete bunu en başta izah etmemiz, elde edilen kaynağı nereye kullanacağımıza ikna etmek şartıyla tabii ki bunu yapabiliriz. Aksi takdirde ‘ben yaptım oldu’ anlayışına her konuda olduğu gibi ekonomi politikalarında da yer yoktur” diye konuştu.

“BİRÇOK SEFİL AİLELERLE KARŞI KARŞIYA KALIRIZ”

Türkiye ’nin bir yandan bölgesindeki krizlerle mücadele ederken diğer yandan hedeflerine doğru ilerleme gücüne sahip olduğuna işaret eden Erdoğan, Kredi Garanti Fonu gibi uygulamalarla kredi akışının hızlandırıldığını bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Faizlerdeki düşüş, açık söylüyorum istediğimiz noktada hâlâ değil. Eğer faizlerde düşüşü sağlayamazsak, bunu başaramazsak, bilesiniz ki birçok musibet bizi beklemektedir. Bunu bir defa kesinlikle halletmemiz lazım. Şu anda piyasa faizlerinin yüzde 20’yi yakaladığı bir dönemdeyiz. Piyasa faizinin yüzde 20 olduğu bir ülkede yatırımcı, yatırım yapabilir mi, istihdam artabilir mi, artmaz. Ondan sonra lanetle de karşı karşıya kalırız. Birçok sefil ailelerle karşı karşıya kalırız. Bunu bir defa aşmamız lazım. Biz faizci akıllarla, faiz lobilerinin yaklaşımlarıyla adım atamayız, eğer onlarla adım atarsak sadece onları ihya ederiz.” “Bakın enflasyonda hala düşüşü sağlayamıyoruz. Niye? Yüksek faiz sebebiyle” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Bu benim iddiam. Yüksek faiz asla enflasyonu aşağı çekmeyecektir. Hep onun önündeki en önemli engeldir. Faiz düşerse enflasyon düşer. Faiz yüksek olursa aynen o da yüksek olur. Ama şu andaki anlayış ne? Ters orantılıdır. Ama bunu hâlâ anlatamıyoruz. Bunu bir defa halletmemiz lazım.”

Öz eleştiri yetmez... Faizci düzeni değiştirecek yola girilmeli!

 

FAİZCİ İHYA OLUYOR!

2015 yılında 26 milyar TL olan bankacılık sektörünün net kârı, 2016’da yüzde 44 arTtı ve 37.5 milyar TL’yi buldu.

Bankacılık sektörü, bu yılın ilk yarısında da 25.4 milyar lira ile “tüm zamanların en yüksek” ilk yarı net kâr rakamına ulaştı. Bu yılın ilk yarısında bankaların elde ettiği net faiz geliri ise 55.2 milyar liraya yükseldi. Türkiye bütçesinden 2017’de faiz ödemelerine ayrılan 57.5 milyar TL rakamı da dikkat çekiyor.



0 Yorum

Yorum Yaz