NATO soruşturması derinleştiriliyor

NATO tatbikatında yaşanan skandalın ayrıntıları belli oldu. Skandalın sorumlusu iki personelin işine son verildiği açıklandı ancak Türkiye, açılan soruşturmanın derinleştirilmesi, başka sorumlular varsa cezalandırılmasını istiyor.

NATO soruşturması derinleştiriliyor
19 Kas 2017 13:01:27

NATO’nun Norveç’te düzenlediği, Trident Javelin-2017 Siber Tatbikatı’nda yaşanan skandalın ardından NATO’dan üst üste özür açıklamaları ve mektupları geldi. Skandalın sorumlusu iki personelin işine son verildiği açıklandı ancak Türkiye, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in, “Yaşananlar bireysel eylem. NATO’nun görüşlerini yansıtmamaktadır” sözlerine rağmen, açılan soruşturmanın derinleştirilmesi, başka sorumlular varsa cezalandırılması, bir daha böyle olaylar yaşanmaması ve ittifak ile ilişkilerin zarar görmemesi konusundaki kararlılığını iletti. Ankara, bu tür krizlerin bir daha yaşanmaması için soruşturmanın sonuçlarını yakından takip edecek. İşte yazışmalara ve belgelere göre anbean NATO skandalının detayları:

Chatter Programı Üzerinden Paylaşım Yapıldı

Trident Javelin-2017 (TRJN17) tatbikatı kapsamında, Twitter’ı simüle eden Chatter uygulaması kullanıldı. Chatter uygulamasına; Tatbikat Kontrol Karargâhı (EXCON) ve tatbikata katılımcı komutanlık basın ve halkla ilişkiler ofislerinin personeline ilave olarak, TRJN17 ile ilgili NATO gizli sayfalarına erişim yetkisi olan tüm personel erişebiliyor ve program üzerinden hesap açabiliyordu.

Chatter programı üzerinde açıldığı tespit edilen, “RTerdogan” isimli sahte hesaptan siyasi içerikli paylaşımların yapıldığı, tatbikatta görevli personel tarafından tespit edildi. Bunun üzerine MARCOM ve Müşterek Harp Merkezi Merkezi’nde (Joint Warfare Center/ Stavanger) görevli personelin girişimleri neticesinde sahte hesabın kapatılması sağlandı.

Gerekli Uyarılar Yapıldı

Skandalla ilgili Ankara’da hem Genelkurmay Başkanlığı hem de Dışişleri Bakanlığı bilgilendirildi. Norveç’teki Türkiye Büyükelçiliği üzerinden gerekli uyarılar yapıldı. Türkiye, tatbikatta görevli 41 personelini geri çekme kararı aldı. Tatbikat Kontrol Karargâhı tarafından yapılan inceleme sonucunda, paylaşımların Kürt kökenli Norveçvatandaşı sivil personel tarafından yapıldığı tespit edildi. Sorumlu iki personelin sözleşmesine 15 Kasım tarihi itibarıyla son verildiği belirtildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da önceki gün Kanada’da görüştüğü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e rahatsızlığını iletti. Stoltenberg, NATO adına özür diledi



0 Yorum

Yorum Yaz