Nekbe: Tüm Ümmetin Felaket Günü

İşgalci İsrail 1948’de BM kararıyla kurulduğunda Filistinliler, Araplar ve Müslüman dünya için büyük felaket başlamıştı. Kuruluşla beraber ilk elde 700 bin Filistinli ana yurtlarından sürüldü, bu olay üzerine derin bir sezgiye sahip olduğu anlaşılan Konstantin Zureyk, başlayan acılı süreci ifade etmek üzere “Nekbe” terimini kullandı. Kısaca “En Nekbe” -nakba değil-, “her şeyden mahrumiyet, büyük felaket” demektir.

Nekbe: Tüm Ümmetin Felaket Günü
06 Mayıs 2017 10:15:29

Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulduğu Nekbe'nin (Büyük Felaket) 69. yılı dolayısıyla çeşitli dernek ve öğrenci grupları tarafından Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlik, katılımcıların, İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli tutuklulara destek amacıyla tuzlu su içmesiyle başladı.

Etkinlikte konuşan Filistinli yazar Moin Naim, Nekbe'nin, sadece Filistinlilerin değil tüm ümmetin felaket günü olduğunu belirtti.

Nekbe'de, o dönem Filistin'de yaşayan Filistinlilerin yarısının zorla ve katliamlarla sürgüne gönderildiğini dile getiren Naim, insanların nereye gittikleri bilmeden sürgün edildiğini kaydetti.

FİLİSTİNLİLERİN YÜZDE 80'İ MÜLTECİ KONUMUNDA

Nekbe ve Filistin'in İsrail tarafından işgaliyle ilgili tarihsel bilgi de paylaşan Naim, "Şu anda Filistin dışında yaşayan yaklaşık 7 milyon mülteci var. Filistin'de de 2,5 milyon civarında mülteci bulunuyor. Yani şu anda Filistinlilerin yüzde 80'i mülteci olarak yaşıyor. Dünyanın her tarafına, Latin Amerika'ya kadar bile gitseniz Filistinli bulursunuz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, salonun dışına bir duvara asılan bez üzerine çizilen Filistin haritasının üzerine katılımcılar, duygularını yazdıkları kağıtlar iliştirdi.

Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in, işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor.

 



0 Yorum

Yorum Yaz