Pazarcılar uyardı: Tanzim indirimleri elektrik su zammı olarak geri dönecek

'Cumhurbaşkanına sesleniyorum; domatesi 2 liraya verin, biz de 2,5 liraya satarız. 2 liralık domates elektrik, su olarak geri dönecek. 1 milyon zararla ne kadar satabilirsiniz?'

Pazarcılar uyardı: Tanzim indirimleri elektrik su zammı olarak geri dönecek
14 Şub 2019 19:18:42

Hükümetin tanzim satış noktalarında uygun fiyat vaadiyle sebze meyve satışı sonrası ortaya çıkan görüntüler savaş dönemlerini anımsatırken, pazar esnafı bu ‘uygun fiyatlar’ın kısa süreli olduğunu, sonrasında da zam olarak geri döneceğini düşünüyor.

İstanbul Zeytinburnu’ndaki bir semt pazarında Sözcü’ye konuşan pazarcı, tanzim satış noktalarına ilişkin hükümete isyan etti. Pazardaki fiyatların ürünlerin tarladan pazara gelene kadarki aracı ve maliyetten kaynaklandığını vurgulayan pazarcılar, “Bu hal önce bize sonra halka yansıyor. Bu iyi bir şey değil” dedi.

Bir pazarcı, “Cumhurbaşkanı domatesi bize 2 liraya satsın, biz de 2,5 liraya satışa sunarız” derken, başka bir pazarcı söz konusu indirimlerin geçici olduğunu ve domates ve soğanda şu an yapılan indirimin 2 ay sonra doğalgaz, elektrik ve suya zam olarak geri döneceğini söyledi.

‘CUMHURBAŞKANI BİZE 2 LİRAYA VERSİN BİZ DE 2,5 LİRAYA SATARIZ’

Pazarcı sebze meyve fiyatlarındaki maliyet yükünü ve tanzim satış noktalarını şöyle değerlendirdi: “Domatesin tanzim satış noktasında 2 lira, pazar tezgahında ise 4 lira olması sorulan pazarcı şunları söyledi: “Biz bu ürünleri halden alıyoruz. İSPARK bizden 15 lira kamyon giriş çıkış parası alıyor. Belediye bize buradan (pazardan) işgal parası alıyor. Almasa, zabıta bize burada bir tahta santim yer bile açtırmaz. Bu domates bize 3,700’e geliyor. Pazarcı kazanmasın mı? Bu domatesi biz 4 liraya satmasak para kazanamayız. Çünkü vergimiz var, mazotumuz var. Hale gidip geliyoruz kamyonumuz 200 lira mazot yakıyor. Bu hal kime yansıyor; önce bize yansıyor sonra halka yansıyor. Aslında bu iyi bir şey değil. Sayın cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; bunu (domates) bize 2 liraya versin ben 2,5 liraya satmaya razıyım.  Haksız rekabet var. Şu anda devlet büyüklerimiz halde 5 liraya patlıcan alıyor, 4,5 liraya orada veriyor. Biberi 5 liraya alıyor 4 liraya veriyorlar. Bu kime yansıyor? Bize yansıyacak yarın öbür gün.”

VATANDAŞ: HER SEÇİM ÖNCESİ BU OYUNLAR OYNANIYOR

Pazarcının sözlerine katıldığını belirten bir vatandaş da şunları söyledi: “Arkadaşımızın söylediğine tamamen katılıyorum. Devlet büyüklerimizin yapması gereken en önemli nokta; çiftçiden Bayrampaşa Hali’ne gelen kadar gelen ürünlerdeki aracıları ortadan kaldırması. Bu aracılar ortadan kalkarsa inanıyorum ki bu ürünler de burada aynı şekilde inanıyorum ki bu vatandaş da (pazarcılar) 2 liraya 3 liraya satacaktır. 4 liraya aldığı domatesi 5 liranın altında satamaz. Burada bu adam işçi çalıştırıyor sigortası var, yer işgalesi var, belediyesi alıyor, poşetçisi alıyor, gelen alıyor giden alıyor. Herkese ödeme yapıyor. Biz bunları dışarıdan bir vatandaş olarak görüyoruz. Bir de her seçim üzeri bu oyunlar oynanıyor.”

‘TANZİMİ ELEŞTİRENLER DEVLET DÜŞMANI’

Bir kadının da tanzim satış noktalarını eleştirenlere ilişkin “Onları eleştirenler muhalifler. Onlar devlet düşmanları” demesine pazarcılar tepki gösterdi. Bir pazarcı, “Devlet düşmanı diye bir şey yok. Biz pazarcıyız. Biz Pazar esnafı olarak vergi veriyoruz” ifadeleriyle kadına itiraz etti.

PAZARCI: TANZİM ZARARINA SATIŞ YAPIYOR, İNDİRİMLER ZAM OLARAK GERİ DÖNECEK

Şu an tanzim satışta yapılan indirimlerin zam olarak geri döneceğini belirten pazarcı, sözlerine şöyle açıklık getirdi:

“Bu mahsül tarladan çıkana kadar, pazarcıya gelene kadar aracıları var. Şimdi 2 liraya yenilen domates soğan 2 ay sonra elektrik su olarak geri dönecek. 1 milyon zararla ne kadar satabilirsiniz? Bu zarar devletin zararı ve halkın cebinden çıkıyor. Vergiden alıyor, elektrik sudan alıyor, doğalgazdan alıyor.”



0 Yorum

Yorum Yaz