Pazartesi ve Perşembe Günü Oruç Tutmanın Fazileti

"Ameller, Cenab-ı Hakk'a pazartesi-perşembe günleri arz olunurlar. Ben istedim ki Cenab-ı Allah'a amelim arz olunurken oruçlu olayım." (Tirmizi, Savm)

Pazartesi ve Perşembe Günü Oruç Tutmanın Fazileti
19 Eyl 2018 20:40:12

Pazartesi Perşembe Orucunun Fazileti

Pazartesi Perşembe orucu hakkında Efdendimiz'in hadisl var mı? Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmanın fazileti nelerdir? Her ay 3 gün oruç tutmak sünnet midir? Sorularının cevaplarını ve daha fazlasını haberimizin detaylarında bulabilirsiniz.

Peygamber Efendimiz Sallalahu Aleyhi ve Sellem, bazı zamanlarda ibadet ve itaate daha çok özen gösterir, diğer vakitlerdekinden daha hassas davranırdı. Efendimiz'in pazartesi-perşembe günleri tutmaya önem verdiği oruç ibadeti bu duruma bir misaldir.

Allah Resul’ünün özellikle böyle günlerde oruç tutmasının sebebi ise, bu günlerde insanların amellerinin Cenab-ı Hakk'a arz edildiği günler olmasından kaynaklanmaktadır.

Sahabelerden Üsame bin Zeyd'in (ra) rivayetine göre;

"Ben Peygamber Efendimizin, pazartesi ve perşembe günleri oruç tuttuğunu gördüm ve sebebini sorduğumda bana şöyle dedi;

'Ameller, Cenab-ı Hakk'a pazartesi perşembe günleri arz olunurlar. Ben istedim ki Cenab-ı Allah'a amelim arz olunurken oruçlu olayım.'" (Tirmizi)

sünnet oruç

Başka bir rivayette de Rasulullah'a, pazartesi günü tutulan oruçtan sordular, Peygamber Efendimiz:

“O gün, benim doğduğum, peygamber olduğum (veya bana vahiy geldiği) gündür.”  (Müslim, Sıyâm)

Resûlullah(sav) şöyle buyurmuştur:

“Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.”(Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî)

Bu hadislere göre Hz. Resullullah (Sav) bu iki günde oruçlu olmaya ayrıca bir özen gösterirmiş. Dolayısıyla pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak müstehap görülmüş.

Müstehap; Peygamber Efendimizin (Sav) ömründe bir iki kere dahi olsa yaptığı, sevdiği ve beğendiği hususlardır.

Öte yandan orucun sağlık açısından da son derece faydalı olduğu bilinmektedir. Orucun insan vücudunu dinlendirdiği, özellikle mide, bağırsak, pankreas gibi organlarının daha sağlıklı olmasını sağlayarak, mide asidini düzenlediği doktorlar tarafından devamlı vurgulanmaktadır.

Ayrıca ABD'de yapılan bir araştırmada, haftanın en az iki gün 16 saat kadar aç kalmanın (Aralıklı oruç diyeti) insanın sağlığına olumlu etkileri oluğu belirtilmiştir.

Pazartesi perşembe orucu



2 Yorum
  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Muharrem 24 Şub 2020 23:18:05

    Allah hayırlı eylesin

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Anka filipova 20 Eki 2019 21:13:06

    Eselamu aleykum rahmetullahi ve berekyatu


Yorum Yaz