Pentagon: Türk pilotların ABD'deki F-35 eğitimi sonlandırıldı

Pentagon, S-400 krizi nedeniyle Türk pilotlara ABD'nin Arizona eyaletindeki Luke Hava Kuvvetleri Üssü'nde verilen eğitimin sonlandırıldığını bildirdi.

Pentagon: Türk pilotların ABD'deki F-35 eğitimi sonlandırıldı
11 Haz 2019 08:25:50

Pentagon Sözcüsü Mike Andrews, Türk pilotların ABD'deki F-35 avcı uçağı eğitiminin sonlandırıldığını söyledi.

Andrews, Reuters'a verdiği demeçte, "Bakanlık, Türk pilotların uçuş yapmadığından haberdar. Türk politikasında bir değişiklik olmaksızın, F-35 programına katılımlarını düşürmek için müttefikimiz Türkiye'yle yakın çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Ajansa ismini vermeden konuşan ikinci ABD'li yetkili ise, Luke Hava Üssü'ndeki bir komutanın güvenlik gerekçesiyle geçen hafta Türk pilotların ve teknik ekiplerin buradaki eğitiminin durdurulmasına karar verdiğini söyledi.

Yetkili, Florida'daki Eglin Hava Üssü'ndeki Türk teknik personelin bazı eğitimlerinin ise devam ettiğini aktardı.

Reuters'ın savunma muhabiri Phil Stewart da, Twitter'dan paylaştığı mesajında "Geçen hafta yeni pilotların eğitimi durdurulsa bile, ABD'de olanların eğitiminin Temmuz sonuna kadar devam edeceğini duymuştuk" ifadelerini kullandı.

Bu gelişmeden önce Amerika, Türkiye’ye F-35 mektubu göndermiş, 31 temmuza kadar S-400’lerin alımı iptal edilmezse, 42 Türk pilotunun eğitiminin sonlandırılacağını belirtmişti. Ayrıca yaptırımlar arasında; Türk şirketlerinden F-35 parçası alınmayacağı ve F-35 toplantılarına Türkiye'nin çağrılmayacağı belirtilmişti.

Bu mektupla Türkiye'nin ABD ve NATO ile işbirliğinin aksayacağını kaydederek mevcut bunalımın Ankara'nın ittifak ile ilişkisine olumsuz yansıyacağını resmen ilan etmiş oldu.

Türkiye'nin 9 milyar dolar değerinde siparişi var

ABD yönetimi S-400'ler ile F-35 yeni nesil savaş uçaklarını birbirine rakip askeri sistemler olarak kabul ediyor ve bir ülkenin bu iki teçhizata birden sahip olmasının F-35 programını riske atacağını savunuyor.



0 Yorum

Yorum Yaz