• Anasayfa
  • DÜNYA Haberleri
  • Ruhani: ABD, İran'a karşı yaptırım seçeneklerini tüketti, artık bu yoldan çark etmeye çalışacak

Ruhani: ABD, İran'a karşı yaptırım seçeneklerini tüketti, artık bu yoldan çark etmeye çalışacak

İran Cumhurbaşkanı, Trump yönetiminin Tahran'a baskı uygulamak için elindeki tüm seçenekleri kullanıp tükettiğini ve bugünden itibaren baskılarla tehditleri sona erdirmeye başlayacağını söyledi.

Ruhani: ABD, İran'a karşı yaptırım seçeneklerini tüketti, artık bu yoldan çark etmeye çalışacak
12 Haz 2019 19:21:17

Bugün Japonya Başbakanı Abe ile, yarın da Kırgizistan'ın başkenti Bişkek'te Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) toplantısında önemli görüşmeler yapacağını belirten Ruhani, şu öngörülerde bulundu:

"İran halkına söyleyeceğim şudur ki, ABD'nin elinde İran'a baskı yapmak için başka seçenek kalmamıştır, bu dönemde ulusumuza baskı uygulamak için ellerindeki tüm seçenekleri kullanmışlardır ve bugünden itibaren baskıları ile tehditleri sona erecektir." 

"ABD'nin ülkemize yönelik baskıları zirveye çıktı, fakat yaptırımların gücü fiilen sona ermek üzere. Yaptırım ve baskılar etki gücünü kaybetti, daha da etkisiz hale gelecek" diye konuşan Ruhani, İran'ın kötülüğünü isteyenlerin karşı propagandasına rağmen ülkenin halihazırda tatmin edici bir durumda olduğunu, ancak bunun tüm sorunların çözüldüğü anlamına gelmediğini söyledi.

ABD'nin İran'a dayattığı yaptırımların eşi benzerinin olmadığını söyleyen Ruhani ,BM Güvenlik Konseyi'ne barış ihlali ya da saldırı durumlarında askeri ve askeri olmayan eylemde bulunma yetkisi veren BM Antlaşması'nın 7. bölümüne dayanarak uygulanmış yaptırımlarla ABD'nin bugünkü ambargolarının mukayese edilemeyeceğini dile getirdi.

Trump yönetiminin maksimum baskı yaklaşımının 'ekonomik terörizmin' net bir simgesi olduğunu belirten İran Cumhurbaşkanı, "Bunları tarih yazacak, İran halkının maksiumum baskıya karşı sapasağlam ayakta direndiği tarihe geçecek" dedi.

Maas'ın İran konusunda ABD'nin yanlış yolu seçtiğini kendisine söylediğini belirten Ruhani, şöyle konuştu:

"Avrupa'nın en üst düzey diplomatının bunu söylemesi, diğerlerinin İran halkının büyüklüğünü ve yüceliğini itiraf ettiği anlamına gelir."

İran Cumhurbaşkanı, "Kötülüğümüzü isteyenleri hak, adalet ve müzakere masasına çekeceğiz ve yanlış yaptıklarını kabul etmek zorunda bırakacağız. Daha önce ölçüsüzce yaptıkları konuşmaları şimdi daha mutedil bir seviyeye indirdiler ve şüphe yok ki girdikleri yanlış yoldan geri adım atacaklar" yorumunu yaptı.



0 Yorum

Yorum Yaz