Sigaranın dünyaya maliyeti korkunç boyutlarda

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre sigara içen ya da tütün çiğneyenlerin ekonomiye maliyeti 950 milyar euro.

Sigaranın dünyaya maliyeti korkunç boyutlarda
11 Oca 2017 07:24:57

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün araştırmalarına göre sigara içenlerin ekonomiye maliyeti yüksek. Uzmanlar, sigara tüketiminin yol açtığı hastalıkların tedavisi sonucu oluşan maliyet ve hastalıklar nedeniyle yaşanan iş kayıplarının yol açtığı verimlilik kaybını dikkate aldı. WHO araştırmasında erken yaşta ölen tiryakilerin tüketim ve yatırım kayıpları da hesaplandı. Açıklamada, "Ölümlerin dolaylı yoldan sebep olduğu maddi kayıp çok yüksek" denildi.    

Yılda 6 milyon insan 

Dünya Sağlık Örgütü dünya genelinde sigara içenlerin sayısının 1 milyar 100 milyon olduğunu tahmin ediyor. Bu sayıya ek olarak yaklaşık 346 milyon kişi de tütün çiğniyor. Yılda yaklaşık 6 milyon insan tütün ürünlerinin yol açtığı zararlar yüzünden ölüyor. Bunlardan 600 bininin pasif içici olduğu tahmin ediliyor.  

2005'te aralarında Almanya'nın da bulunduğu 160'dan fazla ülke Dünya Sağlık Örgütü'nün ‘Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni imzaladı. Sözleşme, tütün tüketimini azaltmak için devletlerin alması gereken önlemleri içeriyor. Bu önlemlerden bazıları tütün ürünlerinin vergisi ve fiyatının artırılması, reklamların yasaklanması, sigaranın zararları hakkında uyarılar yapılması ve alışkanlıktan vazgeçilmesi için öneri sunulması.

2013/2014 yıllarında toplanan tütün ürünleri vergisinden devlet kasalarına 269 milyar dolar girdi. Ancak gelirin yalnızca bir milyar doları sigara tüketiminin azaltılmasına harcandı. 

 



0 Yorum

Yorum Yaz