Soylu'dan Kaşıkçı açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı için değerlendirmede bulundu.

Soylu'dan Kaşıkçı açıklaması
17 Eki 2018 12:34:05

Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'ndaki aramanın geç yapılmasına ilişkin eleştirilere de yanıt veren Soylu, "Bu izin daha önce verilmiş olsaydı belki tartışmalar hiç oluşmayacaktı" dedi. 

Soylu'nun açıklamasından satır başları şöyle:

"Buna tırnak içerisinde 2 ekim olayı diyebilriiz. Yalnızca biiz ilgilendiren bir olay değil. Uluslararası anlaşmalara göre büyükelçilikler başka bir ülkenin topğrağı. Tüm dünyanın gözü üzerinde olan bir 2 ekim olayı olarak değerlendirebiliriz. Bu tip benzer olaylara, iddiaların dillendirildiği dünyad ahemen hemen çok rastladığımız bnir şey değil. olayın ilk duyulduğu ve nişanlısının konuyu ilk dillendirdiği dakikadan Türkiye iki şeyi meziyetle gerçekleştirdi. Birincisi hukuk, uluslararası sözleşmelere riayet etti ve açık, şeffaf adımlar attı. Sabırlı davrandık ve tüm dünyayala paylaştık. İkincisi soğukkanlı olmak.

"(Gazeteci Kaşıkçı'nın kaybolması) Bu sadece dünyanın takip ettiği mesele değil, bizim hukukumuzun da imtihanı aynı zamanda.

"(Başkonsolosluk rezidansında arama) Bir kabul var ama başlamasına yönelik adımda ortak bir mutabakat gerekir. Bu ortak mutabakat bekleniyor. Ortak mutabakat sağlandığı andan itibaren bu adım da gerçekleşir.

"Rezidansla ilgili savcılığın aldığı bir karar var. O talebe olumlu cevap verebilmek ve bunu sağlayabilmek ilgili ülkenin (Suudi Arabistan) onayıyla mümkündür. İlgili ülke bu onayı gösterdiği andan itibaren orada bu soruşturmaya yönelik adımlar atılacaktır.

"(Suudi Arabistan Başkonsolosluğundaki arama) Bu izin daha önce verilmiş olsaydı belki tartışmalar hiç oluşmayacaktı.

"(Gecikme var mı?) Değerlendirilebilir, tartışılabilir. Ama hep beraber sabırla olayın sonucunu bekleyelim. Gerek uluslararası alanda, gerek bizim medyada, gerek iletişim ağlarında çok çeşitli değerlendirmeler yapılıyor. Bazıları kulaktan dolma değerlendirmeler, bazıları bir takım sızan kırıntılardan değerlendirmeler. Bir olay var, bütün dünya ilgileniyor. ABD Başkanı değerlendirme yapıyor, Suudi Arabistan netice itibariyle bizlere soruluyor. Dikkat ettiyseniz bir tek değerlendirme yapmadık. Ben ilk kez konuşuyorum. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı, konsoloslukta ne olup olmadığını yargılamanın sonucunda bilir. Herkes soruşturmanın sonucunu beklesin.

"(Kaşıkçı olayıyla ilgili ses kayıtları bulunduğu iddiası) Bunların hepsi yargılama sonucunda ortaya çıkacaktır; kendimi Amerika'ya karşı zaten zor tutuyorum.

"Kaşıkçı'nın kaybolmasına ilişkin kanaatelerim var ama İçişleri Bakanı'yım aynı zamanda, bunları söyleyebilme kabiliyetine sahip değilim. Kanaatelerim kuvvetli ama bu, yargılamanın işidir."



0 Yorum

Yorum Yaz