Suriyeli bebek, kamera önünde açlıktan can verdi

Suriye'de Beşşar Esad rejimi ablukasındaki Doğu Guta'da gıdasızlıktan ölen bebeklerin sayısı artırıyor. Suriye'de Esad rejimi ablukasındaki Doğu Guta'da gıdasızlıktan son 2 günde iki bebek daha öldü.

Suriyeli bebek, kamera önünde açlıktan can verdi
22 Eki 2017 12:41:16

DOĞU GUTA 5 SENEDİR ABLUKA ALTINDA

Suriye'nin başkenti Şam'da Beşşar Esad rejiminin abluka altında tuttuğu Doğu Guta'da yetersiz beslenme ölümlere yol açıyor. Bölgede son 2 günde iki bebek daha hayatını kaybetti.

Şam'ın doğusunda yer alan Doğu Guta bölgesindeki yaklaşık 400 bin sivil, 5 yılı aşkın süredir Esad rejimi tarafından ablukada tutuluyor.

Doğu Guta, Kazakistan’ın başkenti Astana’da garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran arasındaki anlaşmayla gerginliği azaltma (çatışmasızlık) bölgelerinden biri ilan edilmiş olsa da Esad rejimin hava saldırıları devam ediyor.

Rejimin saldırılarında birçok sağlık merkezi ve ilaç deposu kullanılamaz hale geldi.

Son aylarda rejim ve destekçisi yabancı terörist gruplar, Doğu Guta halkının kaçak yollar, tüneller ya da aracı tüccarlar vasıtasıyla ihtiyaç maddelerine ulaşmasını da engelliyor.

Bölgede bebek maması ve süt de tamamen tükenmiş durumda.

Doğu Guta'daki AA muhabirinin bildirdiğine göre, doğumundan hemen sonra tedavi altına alınan bebeklerden 1 aylık Seher Difda, yetersiz beslenme nedeniyle dün gece hayatını kaybetti.

Tedavi gördüğü sağlık merkezinde son saatleri AA kamerasına yansıyan Seher bebeğin, oldukça zayıf ve bitkin olduğu dikkati çekti.

Bebek, sabah saatlerinde ailesi tarafından defnedildi.

AA muhabirine bilgi veren Suriye Geliştirme Kurumu Sağlık Bölümü Müdürü Dr. Yehya Abu Yehya, Seher bebeğin anne rahmindeyken yetersiz beslenme yüzünden gelişemediğini kaydetti. Yehya, tıbbi imkansızlıklar içinde 1 ay süren çabalara karşın minik yavrunun dün gece fenalaşarak yaşam mücadelesini kaybettiğini anlattı.

- Ubeyde bebek de hayatını kaybetti

Doğu Guta medya merkezi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Rejimin ve destekçilerinin Doğu Guta'ya 5 yıldır uyguladığı yoğun abluka sonucu ortaya çıkan yetersiz beslenme neticesinde 1 aylık Ubeyde bebek, tedavi gördüğü merkezde hayatını kaybetti." bilgisini paylaştı.

Merkez, rejim ablukası yüzünden yeterli besin ve süt bulunamadığını, bunun yenidoğan ölümlerinin hızla artmasına neden olduğuna dikkati çekti.

- İlaç yapma denemesi başarısız oldu

Muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'da El-Hakim Acil Bakım Merkezinde çalışan çocuk hastalıkları uzmanı Dr. İsmail Hakim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yetersiz beslenme sorunuyla karşılaşan çocukların tedavisi için buğday, pirinç, şeker gibi ürünleri de kullanarak yerli ilaçlar üretmeyi denediklerini söyledi. Hakim, "Maalesef elde ettiğimiz ilaçlar çok az ve masraflıydı. Bu ilaçlar ihtiyacımızın sadece yüzde 10'luk bir kısmını karşıladı. Pahalılık yüzünden üretimden vazgeçtik." diye konuştu.

Son dönemlerde yetersiz beslenme kaynaklı yenidoğan ölümlerinin arttığına işaret eden Hakim, her dört çocuktan birinin gıda yetersizliği çektiğini bildirdi.

Hakim, savaş ve abluka ortamının anneleri psikolojik olarak etkilediğini ifade ederek anne sütü ile beslenen çocukların gelişiminde büyük sıkıntılar yaşandığını dile getirdi.

Doğu Guta'da "Der Şifa" hastanesinde hemşirelik yapan Rim Vecdi, merkezdeki 7 aylık hasta bir bebeğe düzenli formül süt vererek durumunu iyileştirmeye çalıştıklarını anlattı. Vecdi, bölgedeki çocukların süte ve düzenli beslenmeye ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

Doğu Guta'da yer altına gizlenmiş bir tıp merkezinde zorlu bir ameliyatla kurtarılan bir günlük Muhammed bebek, kuşatma şartlarına dayanamayarak geçen hafta önce hayatını kaybetmişti.



0 Yorum

Yorum Yaz