Suudi Prens'ten darbe çağrısı: Kral Selman’ı indirin

Suudi prenslerinden Halid bin Ferhan bin Abdulaziz Al Suud, İngiliz gazetesi Middle East Eye'ye verdiği röportajda, Kral Selman’a yönelik darbe çağrısında bulundu.

Suudi Prens'ten darbe çağrısı: Kral Selman’ı indirin
22 Mayıs 2018 21:31:31

2013 yılında, Suudi Arabistan'ı yöneten Suud ailesinden "onur duyarak" ayrıldığını duyuran Suudi prenslerinden Halid bin Ferhan bin Abdulaziz Al Suud, İngiltere'nin en önemli gazetelerinden biri olan Middle East Eye gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.

Suudi prens Halid Al Suud, Suud Ailesi içinde uzun zamandır devam eden gerginliği ele alırken amcalarına, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’i tahtan indirerek yönetime el koyma çağırısında bulundu.

DARBE İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ

Ülkeyi yönetenlere karşı muhalif cephede yer alan Prens Halid Al Suud açıklmasında, “İktidardaki aile içinde büyük öfke var. Bu bağlamda eğitim ve kültürde üst düzey bilgiye sahip olan amcalarım Ahmed bin Abdulaziz Al Saud ve Mukrin bin Abdülaziz’i (Eski veliaht) göreve davet ediyorum. Çünkü amcalarım, ülkedeki gidişatını en iyi yere götürmek için gerekli deneyim ve yeteneklere sahiptirler.” dedi.

Hâkim olan ailenin içinde bir bütün olarak geniş çapta bir kırgınlık olduğunu söyleyen Prens, amcalarının arkasında duracaklarını ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

SUUDİ ORDUSU DARBEYE DESTEK VERECEK

Suudi Prens amcası Ahmed bin Abdülaziz’in daha önce İçişleri Bakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı olarak görev yaptığını hatırlatarak, "Güvenlik güçleri içinde ve kabileler arasında önemli isimler tarafından hala desteklenmektedir.” şeklinde konuştu.

Emniyette ve askeriyede görev yapan üst düzey yöneticilerden çok sayıda e-posta aldığını ileri süren Prens Halid, amcası Ahmed bin Abdülaziz’in Kral Selman’ı indirmek için harekete geçmesi durumunda ordu tarafından destekleneceğini iddia etti.

SUUDİ ARABİSTAN'DA NELER OLUYOR?

Prens Halid bin Ferhan bin Abdulaziz Al Suud'un mülakatında d,kkat çeken ayrıntılar böyleydi. Bir süredir Suudi Arabistan yönetimiyle ilgili yaşanan gelişmeler "darbe" çağrısını anlamlı gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde de Kraliyet Sarayı’nın basıldığı iddiaları basına yansımıştı.

Öte yandan Muhammed bin Selman'ın da bu baskında öldürüldüğü yönünde iddialar da gündeme taşınmıştı.

SUUDİ ARABİSTAN KRALİYET SARAYI’NIN BASILMA İDDİASI

Geçen aylarda Kraliyet Sarayı’nın basıldığı iddialarının netlik kazanmadığı bu sıralarda prensin darbe çağrısı dikkat çekici olarak değerlendiriliyor.

21.04.2018 günü saat 22:00 civarında ajanslara düşen haberlere göre Suudi Arabistan Kraliyet Sarayı asker olup olmadığı belli olmayan kişilerce ağır silahlarla basılmıştı. Bu gelişme Suudi Arabistan’da darbe olduğu şeklinde yorumlanmıştı. Başkent Riyad’da Kraliyet Sarayı civarında yoğun silah seslerinin duyulduğu ve iki grup arasında çatışmaların yaşandığı da iddialar arasındaydı.

İddiaların ardından, Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz ile oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın saraydan çıkartılarak Riyad askeri üssüne kaçırıldığı da öne sürülmüştü. Ancak olaydan kısa bir süre sonra, üst düzey Suudi yetkilileri tarafından konu ile ilgili açıklamalar yapılmıştı.

Riyad polis sözcüsü, kentin Khozama bölgesindeki kontrol noktasında bir drone’un tespit edildiğini ve buna ilgili kurallara göre yanıt verildiğini aktarmıştı.

BİN SELMAN, ‘DARBE GİRİŞİMİNDE ÖLDÜRÜLDÜ' İDDİASI

Suudi Arabistan'ın 'fiili kralı' Muhammed bin Selman, 27 gündür ortalıkta gözükmüyordu. İran'ın aşırı muhafazakar eğilimli gazetesi Keyhan, bir Arap istihbarat servisine dayanarak, Suudi Veliaht Prensi'nin geçen ayki darbe girişiminde öldürülmüş olabileceğini iddia etmişti.

Suudi Arabistan yönetimi, Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın öldüğüne ilişkin ortaya atılan iddialar sonrası açıklamada bulundu.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Ofis Müdürü Bedr el-Asakir, sosyal paylaşım platformu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Birkaç gün önce Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen dostluk görüşmesi devam ediyor" ifadesini kullandı.

 

 


0 Yorum

Yorum Yaz