Türkiye'de obezite salgın düzeyinde artıyor

Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Murat Üstün, Türkiye'de her 3 kişiden birisi fazla kilolu ya da obez grubunda yer aldığını belirterek, "Obezite cerrahisi gerektirecek ağırlıkta olan hasta sayısının da ortalama 1,5 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye'de obezite salgın düzeyinde artıyor
22 Oca 2017 09:20:54

Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Merkezi tarafından düzenlenen "4. Obezite Destek Toplantısı' İstanbul'da yapıldı. Uzun yıllardır obezite ve metabolizma cerrahisiyle ilgilendiğini belirten obezite ve metabolizma cerrahisi uzmanı Op. Dr. Murat Üstün, obezitenin birçok hastalığı da beraberinde getiren ana hastalık olarak salgın düzeyde arttığına dikkati çekti. Obeziteye yakalanmada cinsiyetin de önemli olduğuna işaret eden Üstün, kadınlarda bu hastalığın erkeklere göre daha yüksek oranda görüldüğünü belirtti.

HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ KİLOLU YA DA OBEZ

Dünyada 2008'de 400 milyon olan obez sayısının 2015'te 700 milyona ulaştığına dikkati çeken Üstün, şöyle konuştu: "Türkiye ve dünyada bütün önlemlere rağmen obezite giderek tırmanıyor. Türkiye'de şu anda her 3 kişiden birisi fazla kilolu ya da obez grubunda yer alıyor. Obezite cerrahisi gerektirecek ağırlıkta olan hasta sayısının da ortalama 1,5 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde obezite cerrahisi sayıları giderek artıyor. Obezite cerrahisine ilişkin yıllık en son ulaşılan rakam 6 bin civarında. 1,5 milyon obezite cerrahisinden fayda görebilecek hasta var ancak 6 bin civarında ameliyat yapılıyor. ABD'de ise yıllık obezite cerrahisi sayısı 190 binlerde. Ülkemizde bu açıdan oldukça gerideyiz. Toplumda obezite cerrahisinin riskli ve tehlikeli bir cerrahi türü olduğu şeklinde bir ön yargı var. Oysa bu ameliyatların riskleri normal bir safra kesesi ameliyatı düzeyindedir."



0 Yorum

Yorum Yaz