Uluslararası Af Örgütü: İdlib ve Hama'da insanlığa karşı suç işleniyor

UAÖ Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf: Sağlık hizmetleri veren hastanelerin bombalanması savaş suçudur

Uluslararası Af Örgütü: İdlib ve Hama'da insanlığa karşı suç işleniyor
20 Mayıs 2019 14:27:44

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Suriye hükümetinin İdlib ve Hama’daki hastane ve diğer sağlık merkezlerine sistematik saldırılar gerçekleştirdiğini, bu saldırıların insanlığa karşı suç olduğunu açıkladı.

UAÖ Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf konuyla ilgili konuştu; Rusya'nın sahip olduğu nüfuzu kullanarak sivil ve hastanelere yönelik saldırılara derhal son verilmesi gerektiğini belirtti.

"Sağlık hizmetleri veren hastanelerin bombalanması savaş suçudur. Son günlerdeki saldırılarda, tıbbi bakıma ihtiyaç duyan sivillerin hayata tutundukları son dallar da kesildi. Daha önce sivillere yönelik sistematik saldırılarda sağlık merkezleri defalarca hedef alınmıştı. Bu durumun bir örneği olan son saldırılar insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamındadır" 

Maalouf, "BM Güvenlik Konseyi’nin üyeleri, kendi dar çıkarlarına ve büyük güçlerin rekabetine değil, kuşatma altındaki Suriyeli sivillerin korunmasına öncelik vermekle sorumludur" diye konuştu. 

300 bin kişiye hizmet veren 4 hastane hedef alındı

UAÖ, çatışmalardan etkilenen 13 sağlık çalışanıyla görüştü ve tanıklıkları destekleyen video görüntülerini teyit etti.

Tanıklar, 5 Mayıs ile 11 Mayıs arasında İdlib’in güneyi, Hama kırsalının kuzeyi ve batısında en az 300 bin kişiye sağlık hizmeti veren hastanelerin hedef alındığını, bu sağlık merkezlerinin artık çalışmadığını söyledi.

Saldırılar sırasında hastanede bulunan bir hemşire UAÖ'ne yaralılara müdahale etmeye çalışılırken üst üste üç saldırı daha düzenlendiğini, içerideki havanın bittiğini belirtti. 

UAÖ, Mart ayında da bir açıklama yaparak, İdlib bölgesinde silahlı muhalif grupların kontrolündeki kasaba ve kentlerdeki bir hastane, kan bankası ve diğer sağlık merkezleri, bir fırın ve bir okul Rusya’nın desteklediği Suriye hükümeti güçleri tarafından gerçekleştirilen saldırılarda vurulduğunu belirtmişti.



0 Yorum

Yorum Yaz